Kolsåstoppen – velkjent profil og kjært landemerke

Én kommentar
Kolsåstoppen – et velkjent landemerke og turmål (Foto: Wikipedia / C. Hill)

Fra toppen er det en fantastisk panoramautsikt utover Oslo, Bærum og Oslofjorden, så her er det flott å unne seg en hvil.

For befolkningen i Asker og Bærum er Kolsåstoppen et kjært landemerke. Men ikke bare det, toppen er også et utmerket turmål for en vandretur, eller topptur om du vil.

Kolsåstoppen naturreservat.

Deler av Kolsåstoppen ligger innenfor Kolsåstoppen naturreservat som tilhører Kolsås/Dælivann landskapsvernområde. Toppen består av Nordre Kolsås (379 moh.) og Søndre Kolsås (342 moh.), og mellom toppene ligger det idylliske lille Setertjern. Dette er også et av de største klatrefeltene i Oslo-området.

Starten på ruta er ved Stein Gård på nordsiden av Rv168. Hit kommer du greit med buss fra Bærums Verk og her er også parkering for biler. Fra Stein Gård er det blåmerket sti og skiltet til Setertjern.

Stien går litt sør for Knabberud gård og følger en bratt skrent sørover, før noe stigning opp til Setertjern. Derfra er det skiltet videre sørover til Søndre Kolsås. Herfra må du nyte utsikten litt, før du følger blåmerking videre ned fra toppen.

Utsikt Oslofjorden
Ingen tvil! Kolsås er en av hovedstadsområdets beste utsikter (Foto: Skiforeningen / VisitNorway.com)

Les om toppturer i Norge her!

Det øverste partiet her er bratt, men er delvis tilrettelagt med trapper og gelendre. Stien tar deg ned til en grusvei der du går nordover forbi KIF-hytta og videre på østsiden av toppen tilbake til Stein Gård.

Ta gjerne en avstikker på 300 meter fra Setertjern til Gråmagan. Her er det rester av en gammel bygdeborg fra folkevandringstiden. Stikk også innom KIF-hytta, som ligger like ovenfor Dalbo gård på sørøstsiden av Kolsåstoppen.

Mer om denne og 98 andre turer i boka Toppturer i Norge.

KIF-hytta drives av Røde Kors og her er det benker, sitteplasser og vakker utsikt. Det selges kaffe, vafler og is hver søndag fra mai til oktober utenom skoleferien.  Den ivrige fuglekikker kan nyte et rikt utvalg av landsdelens barskogsarter kombinert med den flott naturen.

Les også: Grefsenkollen med Drøbak i det fjerne!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Kolsåstoppen – velkjent profil og kjært landemerke”

Legg inn en kommentar