
Her ble Norges Grunnlov vedtatt 17.mai 1814. En av landets mest kjente bygninger og et av de viktigste nasjonalsymbolene og kulturminnene vi har i Norge.
I seks hektiske våruker i 1814 var 112 menn samlet her. De laget datidens mest liberale grunnlov, erklærte Norge for en uavhengig nasjon og valgte en egen konge.
I anledning det store Grunnlovsjubileet i 2014 er nå bygningen restaurert under mottoet ”Eidsvollsbygningen tilbake til 1814”. I tillegg omfatter restaureringen også de to sidebygningene og en oppgradering av det flotte parkanlegget.
La deg lede rundt i historiske omgivelser
Wergelands Hus
Et lite steinkast fra Eidsvollsbygningen, ned mot Andelva, ligger Wergelands Hus. Et moderne bygg tegnet av Lund Hagem arkitekter, og et hus for demokrati og engasjement, oppkalt etter dikteren Henrik Wergeland.
Hans innsats hadde stor betydning for at Eidsvollsbygningen ble bevart som et nasjonalt kulturminne, og Wergeland var landets første grunnlovshistoriker. Wergelands Hus rommer en moderne og engasjerende utstilling om Grunnloven, 17.mai og demokratiet.
Les historien om Riksforsamlingen på denne artikkelen på Wikipedia!
Norges største og viktigste samling av grunnlovsfedre-portretter finner du i Sal 1 i Wergelands Hus. Her kan du også se gull-kareten som grev Wedel-Jarlsberg ankom Eidsvoll i for å delta i riksforsamlingen i 1814. Du kan se gjenstander som tilhørte eidsvollsmenn, og det mest kjente maleriet av Christian Frederik – den danske prinsen som ble valgt til norsk konge den 17. mai 1814, men som etter dramatikk og krigshandlinger ble tvunget til å abdisere i oktober samme år.
Opplev mer av historien i vår artikkel om Eidsvoll Bygdetun
Her ligger også Kafé Standpunkt med en praktfull utsikt til Eidsvollsbygningen og Andelva. Om sommeren er det servering ute på den flotte, overbygde terrassen og en idyllisk uteservering nede ved Andelva.

Litt historie – Søndre Brekke gårdshus i Telemark
Herregården på Søndre Brekke er virkelig storslått! Bygningen er restaurert til empirestilen, for å ligne hvordan den må ha sett ut da Niels Aall og hans familie bodde på Brekke tidlig på 1800-tallet.
Aall var handelsminister, og en utstilling beskriver rollen han spilte i forhandlingene om å utarbeide den norske grunnloven på Eidsvoll i 1814. Søndre Brekke gård ligger i Skien, og er en viktig del av Telemark museum.

Annonse
Verdenskart for vegg – til glede for alle

1 kommentar om “Eidsvollsbygningen – besøkssenter og museum”
Du må logge inn for å legge inn kommentar.