Damer på tur poserer foran Kjøttvikvarden

Kjøttvikvarden i Finnmark – et særegent kulturminne

2 kommentarer
Damer på tur poserer foran Kjøttvikvarden
Kjøttvikvarden på Sørøya er imponerende (Foto: Rakel Hunsdal Falsen)

Helt nord på Sørøya i Finnmark, ytterst mot Barentshavet og høyt mot himmelen ruver kommunens eldste byggverk – Kjøttvikvarden

Dette 12,5 meter høye monumentale byggverket som overlevde krigsødeleggelsene i 1944-45 er trolig det eneste av sitt slag i verden.

Les også gjerne: Vår artikkel om Sørøya

La den hundre år gamle Fyrvokterveien lede ut i den vakre naturen på Sørøya. Øya er Norges fjerde største øy og ytterst ut mot havet stuper det irrgrønne Kjøttvikfjellet 320 meter steilt ned i Barentshavets bølger.

Natur panorama Sørøya
Panorama over Sørøya (Foto: Anne Olsen Ryum / nordnorge.com)

Veien, som opprinnelig ble bygget av Tarhalsen Fiskarlag tidlig i trettiårene, er nå restaurert og god å gå på. For å komme deg ut på øya går det daglig hurtigbåt fra Hammerfest til Akkarfjord. Fra kaia og ut til Tarhalsen er det en to-tre timers fottur i vakre omgivelser.

Men dette er også hvalens, selens og sjøfuglenes rike og en tur som byr på kulturhistorie, et mangfold av flora og en fantastisk flott natur.

Halvveis ligger Tarhalshytta der passer med en rast og samtidig skrive deg inn i hytteboka. Terrenget er varierende men slakt og lettgått helt til du kommer til begynnelsen av Tarhalsen. Derfra er det bratt langs Fyrvokterveien og litt utfordrende for høyderedde.

Kjøttvikvarden er spesiell på mange måter, også plasseringen der den ruver på områdets høyeste fjelltopp. Alle andre sjømerker ble som regel plassert på en holme nede ved sjøen. Varden ble bygget i 1853 og har stått uten tilsyn og vedlikehold siden, noe som etter hvert satt sine spor.

Litt av toppen er nå borte. Fyret er i dag automatisert og drevet av solceller. Men dette er også hvalens, selens og sjøfuglenes rike og en tur som byr på kulturhistorie, et mangfold av flora og en fantastisk flott natur.

Opplevelser i nærheten

  • Meridianstøtta i Hammerfest ble reist i 1854 til minne om Struves meridianbue, det første teknisk-vitenskapelige kulturobjekt på Unescos verdensarvliste. Meridianbuen representerer et gigantisk oppmålingsarbeid som ble gjennomført for endelig å bestemme jordklodens form og størrelse.
  • Når du kommer med hurtigbåten, ta en stopp i Akkarfjord. Gamle forfalne hus er satt i stand og tatt i bruk igjen. Bygda har butikk, her er helårs reindrift, høyhastighetsnett, svømmebasseng, kameler, hester og sauer, og unge folk har flyttet utover for å satse på et urbant bygdeliv.

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Kjøttvikvarden i Finnmark – et særegent kulturminne”

Legg inn en kommentar