Folk går tur i Hammerfest sikksakk trapp i stein

Verdens nordligste by – Hammerfest er mikropolen omgitt av naken arktisk kyst

Én kommentar
Uteservering i Hammerfest sommer og sol og stemning
Fantastisk sommerstemning i verdens nordligste by (Foto: Ziggi Wantuch / Hammerfest Turist As)

I et nesten mennesketomt øde kystlandskap uten så mye som et tre, ligger en skikkelig varm by med alt som hører til.

Her er herlig byatmosfære, flotte fotturer og spennende krigshistorie.

Dessuten er det en herlig blanding av eksotiske opplevelser her. Her er reinsdyr i gatene, lys levende kameler og en egen isbjørnklubb, og faktisk var det her de første gatelysene i Europa i sin tid ble tent.

Isbjørn og sel utstoppet i Hammerfest
Isbjørnklubben – en unik opplevelse som et minne på besøket i verdens nordligste by (Foto: Ziggi Wantuch / Hammerfest-Turist As)

Byen ligger flott til rundt en bukt, omgitt av de sterke, enkle linjene i naturen på Finnmarkskysten, med treløse kyster, fjell og vannveier. Helt fra 1789 har Hammerfest vært et sentrum for fiskehandel og ishavsfangst, og i dag lever byen av gasseksport, fiske og reiseliv.

Hammerfest kommune består av tre hovedøyer. Kvaløya, der byen Hammerfest ligger, er den urbane med konserter og festivaler, men også små fiskevær som Forsøl. Sørøya er den grønne øya i nord, med sine vakre sandstrender. Seiland er det alpine, med en storslått nasjonalpark og isbreer som dominerer.

Les gjerne våre artikler om: Sørøya og Kjøttvikvarden

Vi kan jo starte med det rareste først, nemlig et møte med kamelene. En naturopplevelse helt utenom det vanlige. Bli med på naturskjønt kamelbeite og møt kamelkalven Vilje og foreldrene Bor og Bestla. Historier supplert med kos, klapp og kamelboller (les: kanelboller). En opplevelse for hele familien med påfyll av gode minner til fotoalbumet. Dette skjer i Akkarfjord helt nord på Sørøya.

Rett ved sentrum

Med selve byen som utgangspunkt kommer dere ikke utenom et besøk i Isbjørnklubben. Isbjørnklubben ligger på Hurtigrutebrygga, sammen med turistkontoret. Gratisutstillingen viser stolte tradisjoner med fiske og jakt under arktiske forhold. Dere kan kun bli medlem i Isbjørnforeningen når dere besøker Hammerfest personlig. Pengene støtter utstillingen: Isbjørnnålen i sølv og emalje, et klistremerke logoen, et diplom med navnet på signert av ordføreren i Hammerfest og et medlemskort.

Folk går tur i Hammerfest sikksakk trapp i stein
Den kjente sikksakk-trappa som tar deg opp til utsiktspunktet Salen (Foto: Ziggi Wantuch / Hammerfest Turist As)

En kort, grei og luftig spasertur fra sentrum er å ta Sikksakkstien i Hammerfest som fører til utsiktspunktet på Salen. Derfra har dere panoramautsikt over byen og området rundt. Stien er ganske bratt da den stiger fra havnivå til ca. 80 meter.

Det er installert et rekkverk som gir ekstra støtte om nødvendig. Fra utsiktspunktet er det lett å utforske resten av Salen-fjellet og vandre mot toppen av Salen-fjellet, som tar ytterligere 20 minutter fra utsiktspunktet. Startpunkt er rett ved den blå paviljongen i sentrum.

Utsikt over Hammerfest
Herlig skue over byen fra utsiktspunktet Salen (Foto: Ziggi Wantuch / HammerfestTurist As)

Fint utfluktsmål utenfor byen

En flott familietur med fantastisk natur er å ta turen ut til Forsøl, et drøyt kvarter fra byen. Her får dere muligheten til å oppleve noe av det beste med Finnmark. Enkel adkomst og fin plass for dagsturer eller eventuelle overnattinger i telt. Kirkegårdsbukt er en liten dal med lang historie. I over 2500 år har det bodd mennesker her. Et kart i begynnelsen av dalen gir ytterligere forklaring.

På den andre siden av dalen er en lukket sandstrand, som er et elsket sted for lokalbefolkningen å grille, eller prøve lykken i vannet. Men pass på, havet er ikke særlig varmt, selv om sommeren. Et riktig bra sted for observasjon av nordlyset.

Tørrfisk på gjeler i Forsøl
Fiskeværet Forsøl er en helt særegen opplevelse (Foto: Ziggi Wantuch / Hammerfest Turist As)

Ytre Forsøl er en skjult juvel på øya. Det er en liten sandstrand mellom steinete utspring. Ønsker dere å utforske området videre, kan dere lett gå oppover bakken Brattneset på nordsiden. Den er ca. 85 meter høy og gir flott utsikt over området. Fra Brattneset har dere også fri utsikt til midnattssola over Barentshavet. Brattneset er også kalt lille Nordkapp da dere herfra kan se midnattssola på sommeren. Kirkegårdsbukta er et populært utfluktsmål for småbarnsfamilier og Brattneset er en fin topp å bestige for stor og små.

Også fastlandsområdene Kvalsund og Skaidi er verdt å utforske og byr på mange friluftsmuligheter, fra terrengsykling og fotturer om sommeren til ski og snøscooterkjøring om vinteren.

Mer å utforske i nærheten

Gjenreisningsmuset formidler de dramatiske hendelsene fra 2. verdenskrig, tvangsevakuering, nedbrenning og gjenreisning. I 1944 ble Finnmark og Nord-Troms brent av den tyske okkupasjonsmakta og befolkningen ble tvangsevakuert. Nyttig historisk påfyll for alle aldre.

Hammerfest kirke er en moderne betongkirke som evner å være varm, intim og innbydende. Kirken troner på haugen over sentrum. Arkitekten som tegnet kirken lot seg inspirere av fiskehjellene for å tørke fisk på da han tegnet den.

Fakta

Hammerfest bykommune i Finnmark ● Består av øyene Kvaløya, Sørøya og Seiland ● Snau time med bil fra Skaidi på E6 ● Kjent for Isbjørnklubben ● Varemerkebeskyttelse for «verdens nordligste by»● Bystatus fra 1789 ● Nyttige webadresser: visithammerfest.net, isbjornklubben.no


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Verdens nordligste by – Hammerfest er mikropolen omgitt av naken arktisk kyst”