Kongens Utsikt på Ringerike – populært for alle

2 kommentarer
Herlig panoramabilde over Tyrifjorden.
Herlig panorama fra Kongens Utsikt (Foto: Stig Sunde / Wikimedia)

Kongens Utsikt ligger 484 meter over Tyrifjorden og Steinsfjorden, vest for Kleivstua.

Denne fantastiske turen er et av Ringerikes mest populære utfartssteder. Her har du en fantastisk utsikt over store deler av Ringerike og Hole.

Kong Karl Johan besøkte stedet i 1832, derav navnet Kongens Utsikt. Velger du å starte ved Sundvollen og begynnelsen av Dronningveien er det om lag 1300 meter opp til Kleivstua. Det er god stigning hele veien. Du kan også ta bilen til Kleivstua og parkerte der. Husk at det er bomvei.

Mann står på utsiktsplattform og nyter utsikten over Tyrifjorden.
Velkommen til Kleivstua og Kongens Utsikt (Foto: Øyvind Haug / Kleivstua hotell)

Fra Kleivstua er veien skiltet hele veien frem. Naturstien går innom interessante biotyper og praktfulle utsiktspunkter. Du vil finne tallrike hellebrudd fra tidligere tider, hvor bryting av den kjente røde ringerikssandsteinen fant sted. Her finnes også minner fra kullbrenningstiden, ved Nes finnes en veldig steinur.

Dette er en lett og fin tur gjennom skogsterreng frem til utsiktpunktet. Vel oppe på toppen er det en fin plattform med krakker, bord og en liten gapahuk. Og utsikten er nydelig, spesielt mot Steinsfjorden. 

Naturstien har forbindelse med andre turstier på Krokskogen som byr på mangfoldige muligheter for en ivrig vandrer. Turen kan anbefales fra 3 – 4 års alder og oppover. Den er ikke veldig lang og ikke veldig vanskelig.

Gamle Klevstuen hotell fra en
annen tidsalder (Foto: Wikimedia)

Kleivstua

Kleivstua er et gammelt gjestgiveri og skysstasjon som ligger på toppen av Krokkleiva, nærmere bestemt langs den bergenske kongevei på Krokskogen. Kleivstua er i dag et kurs- og konferansehotell. Kleivstua ble bygget i begynnelsen på 1800-tallet, og var opprinnelig serveringssted for reisende mellom Christiania og Ringerike.

Slik ser det ut på Keivstua i dag (Foto: Øivind Haug / Kleivstua hotell)

Visit Innlandet

Fra Mjøsa i øst til Tyrifjorden i vest ligger innlandsfjordene og vannveiene  på rekke og rad og har gjort landet til en fruktbar hage der menneskene i århundrer har hentet næring og levd av jorda. Dette er et land som inspirerer og beriker. Det er åpent og åpner noe i deg.

Smaken, lukten og synet av et godt liv på landet.

Besøk Visit Innlandet sine hjemmesider og finn ut mye mer!

Les også vår artikkel om rundreiseforslag på Østlandet!


Annonse

Verdenskart for vegg – til glede for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Kongens Utsikt på Ringerike – populært for alle”