Hamar Domkirkeodden Hedmarkmuseet glass og stål

Domkirkeodden og Hedmarksmuseet på Hamar – glasskatedral og bispesete

Én kommentar
Domkirkeodden Hamar luftfoto
Hedmarksmuseet med Domkirkeodden ligger idyllisk ut mot Mjøsa (Foto: Hamarregionen)

Opplev middelalderens Hamar i vakker museumspark med friluftsmuseum, utstillinger, berømt arkitektur og egen urtehage.

Ytterst på Domkirkeodden ligger ruinen av Hamar gamle domkirke, oppført i forbindelse med bispesetets opprettelse i 1152/53. Beliggenheten på oddens høyeste punkt gjorde domkirken til et mektig landemerke, synlig på lange avstander når man kom seilende over Mjøsa.

Hamars historie går tilbake til vikingetiden. Her manes det frem bilder av livet på den gamle Hamarkaupangen, Norges eneste innlandsby i middelalderen.

Historikk

Hedmarksmuseet trekker de lange linjer fra jernalderen fram til i dag. Det ble grunnlagt i 1906 og har det gamle Hedmarken som sitt virksomhetsområde. I sin samling har museet 65 antikvariske bygninger og omkring 50 000 gjenstander. Museumsområdet omfatter også store deler av det området der middelalderbyen Hamarkaupangen lå, med ruinene av domkirken, bispegården og flere andre bygninger. De faste utstillingene befinner seg i Storhamarlåven fra 1700-tallet.

Museum Hamar Domkirkeodden
Friluftsmuseet gir et godt bilde av bygdelivet, fra storgarden til husmannsplassen (Foto: Hamarregionen)

Urtehagen og fruktklonarkivet

Her kan besøkende hele sommeren oppleve et fargerikt flor av levende kulturminner. Plantene representerer historie og tradisjoner helt tilbake til middelalderen. Noen fylte grønnsakssengene på gardene på Hedmarken på 17- og 1800-tallet. Andre, som for eksempel krydderurtene, viser at menneskenes smak ikke har endret seg mye de siste tusen år. I fruktklonarkivet vokser det trær av gamle, lokale sorter. Publikum kan glede seg over mer enn 400 økologisk dyrkede arter.

Les gjerne: Vår artikkel Helgøya i Mjøsa – velkommen til Norges største innlandsøy

Storhamarlåven/bispegårdsruinen

I Storhamarlåven befinner Hedmarksmuseets utstillinger seg. Låven ble bygd på 1700- og 1800-tallet som driftsbygning på Storhamar Gård. Flere av ytterveggene i låven var opprinnelig vegger i middelalderens bispegård.

Domkirkeruinen/Hamardomen

Ruinen av middelalderens domkirke ligger ytterst på Domkirkeodden. Kirken ble påbegynt da Hamar bispedømme ble opprettet i 1152/53, og den sto ferdig omkring år 1200. Domkirken ble satt i brann av svenske soldater under Sjuårskrigen i 1567. Dette er en av Norges viktigste og mest praktfulle ruiner, og for å kunne bevare den for ettertiden, ble det i 1987 bygget et vernebygg av glass og stål over den. Bygget blir kalt Hamardomen og har en glassflate på hele 48 000 m2.

Hamar Domkirkeodden Hedmarkmuseet glass og stål
Vernebygget av glass og stål har en glassflate på hele 48 000 m2 (Foto: Hamarregionen Utvikling)

Friluftsmuseet

Hedmarksmuseets friluftsavdeling ligger idyllisk til langs Mjøsas strender i utkanten av Hamar. På det 400 mål store området ligger i alt 65 antikvariske bygninger, flyttet hit fra bygdene rundt Hamar. Friluftsmuseet gir et godt bilde av bygdelivet, fra storgarden til husmannsplassen.  Seteranlegg og skogkoier viser ulike sider av gardsdrifta i det gamle samfunnet.

Tips! Bare noen hundre meter unna finner du Norsk Jernbanemuseum. Les vår artikkel her!

Mat og drikke

Som en perle langs Mjøsas bredder ligger Odden Spiseri (Tidl. Hamarstua). På historisk grunn med idylliske omgivelser og en hyggelig atmosfære ønsker de velkommen til en hyggelig matopplevelse. Her er også terrasse med uteservering i fantastiske omgivelser.

Museumsbutikk

Sentralt ved hovedporten ligger museumsbutikken. Her selges en rekke nye varer som kan knyttes til museets virksomhet, alt fra middelalderborger, sverd og skjold til kopier av kinesisk porselen fra 1700-tallet.

Parkområde Hamar med trær ned mot Mjøsa
Bare et steinkast unna museet kan du nyte vakre naturområder ned mot Mjøsa (Foto: Emma B Dahlen / Hamarregionen)

Ellers finner du alt du trenger på museets egne hjemmesider, du finner de her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og hygge for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Domkirkeodden og Hedmarksmuseet på Hamar – glasskatedral og bispesete”