Bord med mat og drikke Helgøya

Helgøya i Mjøsa – velkommen til Norges største innlandsøy

2 kommentarer
Mor og barn går tur på Helgøya Ringsaker
Sommeridyll på Helgøya (Foto: Cecilie Hoe)

Litt historie

Helgøyas historie går lang tilbake i tid. Øya har hatt bosetning fra ca. 2000 f.Kr. og det finnes flere fornminner på øya som med sin beliggenhet har hatt en strategisk betydning for lokale makthavere helt fram til middelalderen.

Bro på Mjøsa til Helgøya
Den karakteristiske brua som skiller Helgøya fra fastlandet. Tettstedet Tingnes i bakgrunnen (Foto: Hamarregionen)

Et av de viktigste fornminnene er gravhaugen på Hovinsholmen som er 35 meter i diameter og 6 meter høy. Etter tradisjonen ble Gudbrands herses sønn Guttorm hauglagt der etter hans død i strid mot Halvdan Svarte i 800-tallet. Haugen er utgravd flere ganger uten at det er gjort funn av betydning utover noen beinrester. Like ved gravhaugen lå et vollformet anlegg av jord. Vollanlegget var på ca. 10 x 12 m. Hovinsholmen er et populært mål for båtfolket.

Nordvest på øya ved Hornsodden kan du se flere gravrøyser fra jernalderen. Et meget stort antall fornminner tyder på bosetning av folk med høy byrd i tiden fram til slutten av vikingtiden.

Fritid

Skurven er et friluftsområde på Helgøya der du kan telte gratis i opptil 3 dager. Skurven har toalett-fasiliteter men ikke tilgang til vann. Det er tilrettelagt for grilling og med sin direkte nærhet til Mjøsa er det flere gode badeplasser. Det er også kort vei til Øya Maritim, en marina med dusjmulighet (mot betaling) og servering. Nærmeste butikk ligger på Tingnes ca. 2 km unna.

Du finner mer om Skurven og nesten hundre andre flotte teltmuligheter i boka NORGES FINESTE TELTTURER! Du kan kjøpe den her!

Kajakk på Mjøsa
Noen velger en gammal holk mens andre tyr til mer moderne farkoster når de skal seile på Mjøsa (Foto: Hamarregionen)

Vandreturer

I tillegg til å være en flott bade- og leirplass er Skurven et ypperlig utgangspunkt for en vandretur på merket tursti. Fra parkeringen går du ut i stien langs Mjøsa mot vest. Følg så blåmerket sti mot Hornsodden.

Ca. 800 m fra parkeringen tar du av til høyre langs Mjøsa og forbi odden mens du nyter den fine utsikten mot Kapp på Toten. Fortsett sørover og ta sti opp til venstre og rundt en hytteeiendom, deretter på vei opp til venstre. I neste kryss går du til høyre og fortsetter rett fram ved Skavang.

Les gjerne: vår artikkel om forslag til en rundreise på Østlandet.

Følg veien nedover mot Mjøsa og ta sti til venstre før boligeiendom. Følg stien langs Mjøsa gjennom Moskogen til du kommer inn på skogsbilvei. Følg denne oppover fra Mjøsa til du er ute av skogen og veien svinger over dyrket mark. Fortsett på sti rett fram til privat vei som følges opp til høyre. Når du kommer inn på Svennerudvegen tar du til venstre og følger vegen tilbake til Skurven.

Et annet alternativ er å gå Helgøya rundt langs stranda tidlig på våren mens vannstanden er lav. Da kan du lete etter fossiler og beundre blåveisteppene som pryder skogbunnen over nesten hele øya. Turen tar ca. 7–8 timer og er 20 km. Våren kommer tidlig her, noe som regnes for å være eksotisk på Hedmarken. Denne turen anbefales spesielt på våren og forsommeren.

Les gjerne: vår artikkel om Korpreiret i Løten, en dramatisk canyon midt på flate Hedmarken.

Sykkel

En tur rundt øya på sykkel er også en fargerik og vakker opplevelse. Fra Skurven sykler du forbi storgårdene Hovelsrud og Hovinsholm. Her ligger kafeen Skafferiet som serverer raus hjemmebakst sammen med nytraktet kaffe. Hyggelig å sitte å nyte stillheten under epletrærne sammen med utsikten over Mjøsa. Følg så hovedveien videre, men ta en avstikker ned til idylliske Bergevika på øyas østside.

Bergevika er fredet pga. fossilt korallrev. Her finnes også store kalkovner og kalkfuruskog med verdifull vegetasjon. Her er det også fine bademuligheter. Følg hovedveien videre tilbake til Nessundet bru. På den siste etappen passerer du også et gammelt hjem som engang huset flyktninger fra Russland. Så følger du hovedveien fra Nessundet bru forbi Sund og Helgøya kirke og tilbake til Skurven.

Sykkel sykkeltur langs Mjøsa på Helgøya Ringsaker
Helgøya innbyr til mange flotte sykkelturer (Foto: Visit Hamarregionen)

Annonse:

Litt fakta

Helgøya i Ringsaker ● Norges største innlandsøy på 18,34 km² ● Strandparadis ved Mjøsa ● Hamar–Skurven ca. 45 minutter med bil ● Tilgang toalett på marina ● Passer alle, også barn og eldre ● Nyttig webadresse: Hamarregionen.no

I nærheten

  1. Helgøya klatrepark er Innlandets største og muligens Norges vakreste klatrepark med klatre-aktiviteter mellom trærne for alle typer mennesker på alle mestringsnivåer.  På Helgøya kan alle bli verdensmestere, bygge relasjoner, bli begeistret og få luftige opplevelser mellom trærne. Sjekk: helgoyaklatrepark.no
klatrepark på Helgøya i Mjøsa
Mange mener at klatreparken på Helgøya er Norges vakreste (Foto: Frederik Garshol)
  1. På høysommeren kan du besøke Skafferiet, en populær og sjarmerende hagecafé med servering i stemningsfulle omgivelser. Servering av enkle lunsjretter med lokale råvarer og raus hjembakst ute i blomsterhagen med utsikt mot Mjøsa eller inne i glassverandaen. Sjekk gjerne: skafferiet.no
Bord med mat og drikke Helgøya
Skafferiet på Hovinsholm er et populært besøksmål om sommeren (Foto: Cecilie Hoe / Ringsaker kommune)

2 kommentarer om “Helgøya i Mjøsa – velkommen til Norges største innlandsøy”