Familie med hund går over en bro

Korpreiret i Løten – dramatisk canyon midt på flate Hedmarken

Korpreiret ble utformet mot slutten av siste istid, mellom 11 000 og 9000 år siden. Gjeldet ble tvunget frem av smeltende vannmasser på vei østover mot Glomma.

Én kommentar
To gutter bader i et gjel i en elv i Korpreiret, Løten kommune.
Naturlig badeland (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)

Dette hadde du nok ikke ventet å finne midt i de skogkledde heiene i Løten.

En 3 kilometer lang canyon som bringer tankene til helt andre steder enn flate Hedmarken.

Dramatisk canyon i Løten, Korpreiret skapt på slutten av siste istid.
Dramatisk natur på sitt vakreste (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)

Dette er dramatisk natur på sitt vakreste og mest spektakulære og en godt bevart hemmelighet for andre enn de lommekjente.

Korpreiret ble utformet mot slutten av siste istid, mellom 11 000 og 9000 år siden. Gjeldet ble tvunget frem av smeltende vannmasser på vei østover mot Glomma.

Familie på fire, to voksne og to barn går over en gammel trebro i Korpreiret i Løten.
Det er blåmerket sti på begge sider av elva, noe som gjør det til en fin rute å følge (Foto: Jonas Jeremiassen Tomter)

Gjelet følger elva Øksna og ruta går på begge sider av elva. Det er to større fosser i elva, den minste ligger øverst ikke så langt nedenfor brua. Her er fjellsidene steile og bratte og stuper 40 meter ned i elva. Men tilgjengeligheten og utsikten er likevel god på begge sider av elva.

Les også: Hva med en rundreise på Østlandet?

To gutter bader i et gjel i Korpreiret canyon i Løten.
Elva Øksna har generelt en svært behagelig badetemperatur på sommeren (Foto: Jonas J. Tomter)

Den største fossen består egentlig av 3 mindre fosser. Her er dalen trangere og mer V-formet. Denne ligger om lag en kilometer lenger nede. Nedenfor begge fossene er det fine badekulper. Øksna har for øvrig mange slike kulper i den øvre, stilleflytende delen.

En rundtur foreslås fra Korperud langs elva nedover til terrenget flater ut før du møter skogsbilveien mot Grasrud. Ruta går på begge sider av Øksna rundt den 3 km lange canyonen Det er blåmerket sti på begge sider av elva, noe som gjør det til en fin rute å følge.

Det er fine infotavler satt opp av HHT-Løten krets. Elva krysses lett ved normal vannføring, men vannstanden øker raskt ved nedbør. Navnet stammer fra korp, som er et vanlig brukt navn i Skandinavia på fuglearten ravn. Det at ravnen er vanlig i området og at den ofte hekker i bergvegger gjør navnevalget overveiende sannsynlig.

Du finner Korpreiret ved å av fra Rv25/3 mellom Hamar og Elverum ved Ebru (østre fjellvei) og følge merking mot Nordhue. Kjør til Korperud, avkjørsel fra østre fjellvei ved Storholtet.

Massevis av god informasjon og spennende tips i Hamarregionen finner du på deres hjemmesider her!

Andre opplevelser i Løten

  • Klevfos industrimuseum ble opprettet i 1976 og fabrikken ligger slik den lå ved nedleggelsen samme år, med intakte maskiner, dam- og kanalanlegg og bomiljø med istandsatte arbeiderboliger. Et stykke industrihistorie fra den tiden treforedling var vår største eksportnæring. Sjekk hjemmesiden her!
Klevfos museum er en gammel mursteinsbygning.
Klevfos – et stykke industrihistorie (Foto: Robin Cornel Berntsen)
  • Munch-senteret. Løten er rik på kulturminner og er blant annet fødebygda til den verdenskjente kunstneren Edvard Munch. 3. juni 2012 åpnet Munch-senteret på Klevfos. Dette er i forbindelse med kunstnerens 150-års jubileum 12.12.2013. Edvard Munch hadde sterke røtter til Løten selv om familien kun bodde her ett år før familien flyttet til Oslo.
  • Ådalsbruk motormuseum består av over åtti motorsykler, mopeder og scootere, veteranbiler og utstillinger av gamle butikker (urmaker, landhandleri) samt tannlegekontor. Bensinstasjonen fra 1949 er restaurert, slik den var på 60-tallet. Sjekk hjemmesiden her!
  • Budor. I Koiedalen (bilde under) kan du oppleve skogens ro på en lett tilgjengelig måte. Koiedalen består av en samling skogskoier, som hver for seg forteller historien om skogsarbeideren. I tillegg til koier og gapahuk er det tilrettelagt med grusede stier, der det finnes både lekeapparater for barna og sitteplasser for alle. Det er også etablert flotte sykkelløyper for terrengsykling som utfordrer både store og små så her kan hele familien kose seg sammen. Koiene er nyrenoverte og til utleie. Sjekk mer om Budor på deres hjemmeside her!
Mange gamle tømmerkoier rundt et idyllisk tjern på Budor i Løten.
I koiedalen på Budor er det ro og fred som hersker (Foto: Terje Karlung / StikkAv)
Vinterbilde fra Budor i Løten. Fire barn på kjelke aker akebakken.
Budor er et eldorado på vinterstid med masse snø, alpinanlegg, akebakke og oppkjørte løyper (Foto: Frederik Garshol)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Skaff deg oversikt på et blunk!

1 kommentar om “Korpreiret i Løten – dramatisk canyon midt på flate Hedmarken”