Linnekleppen – høyest i Rakkestad og Marker

Ingen kommentarer
Branntårn utsiktspunkt Østfold Linnekleppen
Linnekleppen ble satt opp i 1936 er 18 meter høyt (Foto: Visit Indre)

Linnekleppen er Nord-Europas eneste betjente brannvakttårn og et yndet utfartssted. Fra tårnet har du utsikt over store skogområder sørøst i Norge, samt deler av Sverige.

Tårnet ble reist i 1908 for å sikre brannvaktene videst mulig utsikt over de endeløse skogstrekningene i Østfold.

Linnekleppen er det høyeste punktet i Rakkestad og Marker kommuner. Det ligger akkurat på grensa mellom kommunene. Det er også det fjerde høyeste punktet i Østfold fylke. Bergknatten tårnet står på ligger 325 moh. og tårnet rager 14 meter over dette nivået. Dagens tårn ble satt opp i 1936 er 18 meter høyt og har en liten hybel til brannvokteren.

Les også: Hva med en rundreise på Østlandet?

Tårnet er fortsatt bemannet i juni, juli og august og vokterne samarbeider med Rygge Flyklubb om overvåkingen. På klare dager har du utsikt over store deler av Østfolds skoger og du kan se helt til Gaustatoppen, en avstand på 174 km. Holmenkollen og båtlivet på Oslofjorden er det også mulig å se herfra.

Tårnet ruver 18 meter over bakken og står på Linnekleppen i Rakkestad i Østfold (Video: Tore Meek)

Linnekleppen er ikke bare et skogbrannvakttårn men et yndet turmål for folk både fra inn- og utland, og ikke minst et viktig kulturhistorisk minnesmerke. Det antas at 2–3 tusen mennesker besøker Linnekleppen hver sommer. Du kommer hit via en blåmerket sti fra riksvei 124. En tur på litt under 4 kilometer. Du kan eventuelt gå rødmerket løype den ene veien og blåmerket løype den andre. Den blåmerkede er ett par hundre meter kortere.

Turen går dels på skogssti og dels på skogsvei. Langs stien er det satt opp informasjonsplakater om hvilke treslag du passerer, om forsuring, skogbruk, elg mm., og det er gode parkeringsmuligheter for bil ved utgangspunktet. På området nedenfor tårnet er det satt opp sittebenker hvor utsikt og medbrakt mat kan nytes før du snur og tar turen hjem igjen.

Alt du trenger å vite og mer til om Østfold med severdigheter og aktiviteter finner du på deres hjemmesider, du finner de her!

Verdt å få med seg:

  1. Strømsfoss sluser er et sluseanlegg i Haldenkanalen mellom Aremarksjøen og Øymarksjøen. Slusene ligger i Strømsfoss i Aremark kommune i Østfold fylke og har en løftehøyde på 2 meter.
Båter i sluse Østfold Strømsfoss
Strømsfoss sluse (Foto: Erik Aspden Schyberg)
  1. Haldenvassdragets Kanalmuseum forteller om kultur- og naturhistorien tilknyttet Haldenvassdraget. Museet ligger i Ørje i Marker kommune i Østfold fylke. Museet ble åpnet i 1986, 200 år etter at kanalbyggeren Engebret Soot ble født. Museet holder til på området til det nedlagte tresliperiet Ørje Brug ved Ørje sluser.

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar