Folk på tur Trøndelag turisthytte

Blåhøa i Trollheimen – en krevende dagstur

Ingen kommentarer
Folk på tur Trøndelag turisthytte
Gjevilvasshytta er et populært utgangspunkt (Foto: Trondhjems Turistforening)

Denne turen går gjennom vakre Gjevilvassdalen inn til Blåhøa, i hjertet av Trollheimen. Med sine 1671 moh. er Blåhøa det høyeste fjellet i den indre kjernen av Trollheimen. Spesielt opplevelsesrik er turen om sommeren på grunn av den rike floraen ved foten av fjellet.

Vi har Gjevilvasshytta som startpunkt. Et fredet bygg fra 1819 og etter manges mening den vakreste turisthytta i landet. Selve turen inn i Trollheimen starter ved Gjevilvatnet, et par kilometer forbi Gjevilvasshytta.

Der er det god plass til parkering. Så er det bare å følge stien mot Trollheimshytta. Lett terreng i starten, men noe brattere etter hvert som du nærmer deg skoggrensa. Veien opp langs Gravbekken har mange fine plasser der du kan ta en rast og nyte flott utsikt. 

Varde på Blåhøa Oppdal Trøndelag
Toppen av Blåhøa er fantastisk også på vinteren (Foto: Sigbjørn Frengen / Oppdal Safari)

Turen ned fra toppen går via Svarttjønnin, hvor de kjente isgrottene Speilsalen og Blåsalen tidligere lå. Videre fortsetter du nedstigningen på østsida av Svarttjønnbekken ned mot Blåhøtjønna. Resten av turen ned går langs Blåhøtjønna og videre stien langs Gravbekken og så tilbake til bilen og en vel fortjent rast på Gjevilvasshytta etter over 20 krevende kilometer.

Fakta: 1671 moh. ● Dagstur ● 22 km tur/retur ● 10 timer Medbring mat/drikke ● Krevende ● Nyttig webadresse: Visit Oppdal

Tips 1: Gjevilvasshytta er landets eldste bygning som er i bruk som turisthytte. Hytta er en del av den klassiske turen Trekanten i Trollheimen, ruta mellom Gjevilvasshytta, Jøldalshytta og Trollheimshytta. En av Norges mest populære turer.

Hjemmesiden til Gjevilvasshytta finner du HER!

Tips 2: Like i nærheten av hytta ligger Gjevilvatnet med Raudøra, også kalt Oppdals riviera som er en fin sandstrand med gode kano- og bademuligheter på varme sommerdager.

Dame i kano Trøndelag Oppdal
Gjevilvatnet er perfekt for kano og kajakk (Foto: Marius Rua / Oppdal.com)

Du kan lese om denne og 98 andre spennende turer i boka Toppturer i Norge!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar