Soldat i gammel uniform blåser horn på Fredriksten Festning i Halden

Fredriksten i Halden – vår viktigste grensefestning

Én kommentar
Halden Østfold Fredriksten_fortress_Norway_seen_from_Halden_harbor Wikimedia kart verdenskart
Fredriksten festning sett fra gjestehavna i Halden (Foto: Wikimedia)

Fredriksten er et mektig festningsanlegg som troner over Halden by og ligger dominerende til både for innkjøring og innseiling til Halden.

Dette er Norges største, viktigste og mest ærerike grensefestning. Adkomst er godt merket for kjørende, og det er en kort gangvei fra Halden by og opp til festningen. Anlegget danner et vakkert motiv og er en del av Haldens identitet.

Festningen er Haldens viktigste turistattraksjon med 300 000 besøkende hver sommer. Her kan du dra på en spennende oppdagelsesferd på voller og bastioner, mellom magasiner og ned i dype passasjer!

Fredriksten er en fantastisk arena for et stort spekter av arrangementer. Festningen byr på flere spennende museer. Både krigshistorisk, sivilt- og byhistorisk og Norges eldste bakeri og bryggeri. Det er guidede omvisninger, men festningen kan også oppleves på egen hånd.

Soldat i gammel uniform blåser horn på Fredriksten Festning i Halden
Historisk sus over Fredriksten festning i Halden (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Visitnorway.com

Det er tre ulike festningsløyper – tre historiske turer på stier og veier i Fredriksten festnings forterreng. Bli også gjerne med på hulevandring blant spøkelser og slaver

Kort historikk

Fredriksten festning ble påbegynt som en direkte følge av at Norge mistet Bohuslän og Bohus festning til Sverige i 1658. Tre påfølgende angrep av svenskene mot Halden i perioden 1658-60 overbeviste danskekongen Fredrik III om behovet for en moderne og sterk grensefestning. Svenskene angrep Fredriksten festning tre ganger til, og under krigen i 1718 endte kong Karl XII sine dager foran murene på Fredriksten festning.

Interessert i Fredriksten og andre festningsverk?

Her finner du alle festningene som ivaretas av Forsvarsbygg As

Camping og hotell i historiske omgivelser

Fredriksten-Camping NAF er en campingplass i skrånende terreng i skogen rett under festningen. Det er mulig å leie vandrerhytter og hytter. For sportslige feriegjester arrangerer campingplassen ulike sykkelturer.

Hvis du ikke vil lage mat selv har plassen en egen snackbar med enkle retter. Du kan kan også kjøpe nybakt brød. Internett er tilgjengelig på det meste av campingplassen.

På majestetiske Fredriksten festning ligger Fredriksten Hotell. Bygget som tidligere ble benyttet som kaserne er gjort om til et flott hotell med hjemmekoselige og moderne design. Hotell ligger i unike historiske omgivelser på Fredriksten, høyt hevet over Halden sentrum – dog bare er en liten spasertur unna.

Halden by

Brosteinsgater, koselige butikker og spisesteder, elvepromenader og en populær gjestehavn. Hyggelige Halden ligger rundt to timer sør for Oslo og byr på en vakker skjærgård på den ene siden og store skoger og innsjøer på den andre.

Aktivitetsmulighetene i Halden er mange. Seile ut til øyene i Iddefjorden, padle, fiske eller vandre på merkede stier i skogen. Du kan også dra på en eventyrlig reise med MS Brekke på Haldenkanalen, Norges eldste kanalsystem. Underveis får du oppleve Brekke sluser, Nord-Europas høyeste slusesystem.

Haldenkanalen er et padleeldorado, her fra Ørje (Foto: Indre Østfold Reiseliv)
Haldenkanalen er et padleeldorado, her fra Ørje (Foto: Indre Østfold Reiseliv)

Les gjerne: Vår artikkel om Haldenkanalen og Haldenvassdraget! Eller kanskje det frister med en “topptur” til Haukenestårnet?

Klatreparken Klatring på grensen på Ekås gård trekker både store og små opp i trærne. Parken har mer enn hundre plattformer fordelt på mange spennende løyper, zipliner, klatrevegg og Låvehoppet, et basehopp fra en 13 meter høy stolpe.

Test gjerne ut Via Ferrata Haldenkanalen med Europas lengste hengebru! Den 124,3 meter lange brua ruver 15 meter over Haldenkanalen ved Brekke sluser. Om ikke det er nok, kan du også utfordre deg selv i en spennende klatreløype og en 250 meter lang zipline.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Fredriksten i Halden – vår viktigste grensefestning”

Legg inn en kommentar