Viglesdalen er noe av det flotteste Norge har å by på av naturopplevelser (Foto: Øystein Valheim)

Viglesdalen – en klassiker i Ryfylke

Ingen kommentarer
Viglesdalen ligger idyllisk mellom mektige og bratte fjellsider (Foto: Øystein Valheim)
Viglesdalen ligger idyllisk mellom mektige og bratte fjellsider (Foto: Øystein Valheim)

Denne turen fra Nes og inn til Viglesdalen er som en klassiker å regne.

Du går langs Hiafossen, Granefossen og Sendingsfossen, fortsetter over en gammel steinbro og gjennom et enormt ur under ruvende fjellvegger.

Dette er en gammel driftevei bygget av svenske rallare helt i begynnelsen av 1900-tallet.

En tur til Viglesdalen går gjennom noe av det flotteste Norge har å by på av naturopplevelser. Du starter ved parkeringsplassen på Nes. På motsatt side av elva kan du etter hvert se den nedlagte garden Hia. Veien fortsetter på nordsiden av Viglesdalsvatnet og gjennom ura Kvitaråsa.

Viglesdalen er noe av det flotteste Norge har å by på av naturopplevelser (Foto: Øystein Valheim)
Viglesdalen er noe av det flotteste Norge har å by på av naturopplevelser (Foto: Øystein Valheim)

Høyt oppe ser du formasjonen Risen stikke fram i den bratte fjellveggen. Like før du er framme ved Viglesdalshyttene passeres tuftene etter garden som lå der inne. For plutselig kommer du til en idyllisk og frodig slette. Her stården nye Viglesdalshytta til Stavanger Turistforening. Hytta er ubetjent, ulåst og tilgjengelig hele året. Dette er en av foreningens hytter med lengst sesong.

En vellykket tur begynner gjerne med et godt kart, sjekk utvalget i vår nettbutikk!

Tar du av fra stien og går opp på fjellryggen i vestre ende og følger høyden ca. 100 meter, kommer du til et prakteksemplar av en jettegryte og i fjellkløfta ved siden av henger det en kampestein. Etter å ha passert under denne kommer du ned til Hiavatnet og fortsetter deretter langs vannet og inn på drifteveien like før broen.

Videre på nordsiden av Viglesdalsvannet, og fram til hyttene i Viglesdalen. Hyttene i Viglesdalen ligger på denne store elvesletten mellom mektige og bratte fjellsider. Området er familievennlig med gode bade- og fiskemuligheter, så har du fiskekort kan du fiske ørret i vann og elver.

Sjekk gjerne denne videoen fra Stavanger Turistforening

Viglesdalen – nå med splitter ny DNT hovedhytte

Den nye hovedhytta i Viglesdalen er ferdig og og klar til å ta i mot gjester. Hytta har 36 sengeplasser og går inn i en lang tradisjon av STF-hytter i Viglesdalen. 

Finn frem

Du kommer til Nes ved å ta Rv13 til Tveitakrossen i Årdal. Videre derfra på skiltet vei til Nes, en strekning på ca. 7 km.

Les gjerne: Vår artikkel om de spektakulære Flørlitrappene!

Driftavegen gjennom Viglesdalen – historisk vandrerute i Ryfylke

For deg som ønsker en lenger tur kan vi anbefale Den gamle driftavegen i tre etapper gjennom Viglesdalen. Turen gir deg flotte friluftsopplevelser i kombinasjon med unik kulturarv.

Turen er en av flere Historiske vandreruter i regi av Den Norske Turistforening og Riksantikvaren der målet er å gjøre gamle ferdselsveier bedre kjent og mer brukt. 

Her er kortversjonen:

Den 24 kilometer lange ruta går hele veien fra Nes i Årdal til Nilsebu i Hjelmelandsheiene og er en del av de gamle ferdselsårene østover fjellet fra Ryfylke til Setesdal. Underveis passerer du tre av Stavanger Turistforening sine hytter: Viglesdalen, Stakken og Nilsebu.

Første etappe går som beskrevet over fra Nes til Viglesdalen, og er på 7 km. Hele turen går på denne fascinerende drifteveien som ble bygget av svenske arbeidere i årene 1907-1912.

Andre etappe går fra Viglesdalen til Stakken, og er på 8.9 km. Ruten følger drifteveien i østlig retning over Viglesdalsbøen og opp Benkjene. Fra sperredammen i Steggjaskaret fortsetter stien over en markert morenerygg med en herlig utsikt over fjellheimen. På fine dager kan du se Folgefonna. Fra Klinkehorten bærer det bratt ned til Stakken og hytta.

Tredje etappe går fra Stakken til Nilsebu og er på 8.5 km. Du fortsetter vest for Stakkavatnet. På platået ovenfor har arkeologer påvist en over 7000 år gammel boplass. Så videre østover inn dalen hvor den svinger bratt opp, fortsetter over fjellet. Den gamle drifteveien følges så ned til Nilsebuvatnet og krysser Storånå på helårsbro. Herfra er det kort vei bort til hytta.

Les mer om Driftavegen på: Stavanger Turistforening sine hjemmesider!

Litt fakta

Hjelmeland i Ryfylke ● Naturvakker dagstur i skogsterreng ● Middels krevende, passer for de fleste ● 1. etappe 7 km ● 5 timer ● Nyttig webadresse: regionstavanger-ryfylke.com

  1. Viglesdalen Turisthytte er idyllisk plassert mellom store fjellsider, gresskledde bøer og Viglesdalsvatnet. Turisthytta er lett tilgjengelig for hele familien. Det er gode fiske og bademuligheter like ved hyttene. Og i fjellsiden finnes det en masse bringebær og tyttebær (lite bilde). Det er mulig å forhåndsbestille rom på hytta.
  2. Den flotte Hiafossen ligger på første delen av Turistforeningens turløype til Viglesdalen. Ved stor vannføring, for eksempel ved flom og ved overløp fra Nilsebuvatnet, er turen forbi fossen en mektig naturopplevelse.

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.