Røssdalen er rene eventyret (Foto hentet fra Visit Norway)

Røssdalen i Forsand – der huldra bor

Ingen kommentarer
Mange idylliske leirplasser for telt og hengekøye (Foto: Remy Oen)
Mange idylliske leirplasser for telt og hengekøye (Foto: Remy Oen)

Dette må vel sies å være et eventyr av en dal. Det er som en reise tilbake til urtiden med utilgjengelige fjell- og klippelandskaper.

Ta turen og oppdag en utrolig fascinerende del av Norge.

Røssdalen er både vill og vakker, men den er også ganske lett tilgjengelig. Her er du omgitt av et villmarksterreng du knapt visste eksisterte. Et hjem for huldre og troll tenker du vel, etter hvert som du tar deg innover dalen med telt og oppakning.

Fra parkeringsplassen ved Lona kan du i på denne turen oppleve mye av det som Røssdalen har å by på.

Men så er dette også en av Rogalands mest uberørte daler, der den skjærer seg opp mot høyfjell og over i Frafjordheiene. Mange har etter hvert oppdaget denne perlen av en dal og oppe ved enden av Røssdalsvatnet finner du grunnen. Ei flott gresslette perfekt som en leirplass og godt tilrettelagt med benker, toaletter og griller. Alt holdt ved like av Sandnes kommune.

Røssdalen er rene eventyret (Foto hentet fra Visit Norway)
Røssdalen er rene eventyret (Foto hentet fra Visit Norway)

Ikke rart dalen er et populært utfartsområde med sine gode muligheter for telting og spennende aktiviteter for de som ikke nødvendigvis krever de store utfordringene.

Her kan du kjøpe fiskekort til Espedalselva

Selve vannet innbyr også til en deilig dukkert, det er både friskt, ekstremt klart og idyllisk. Fisk er det også her, både fjellørret og sjøørret. Husk fiskekort, det får du kjøpt nede i Øvre Espedal.

Turløypa innover i dalen er godt vedlikeholdt og lett å gå. Turen begynner flatt og fint på gruslagt terreng som fortsetter over noen steinrøyser. Så videre på god skogsløype i frodige omgivelser. Hele veien er godt merket, distansen er om lag 5 km og du må beregne en drøy time med oppakning.

Tips! Du er ikke så langt unna de berømte Flørli-trappene – les gjerne vår artikkel her!

Sivilisasjonen slik du kjenner den tar slutt her. Oppover langs vannet er det opparbeidet stølsvei, noe steinete, så vær forsiktig på regnværsdager, det kan være glatt. Der vannet tar slutt begynner skogen og etter kort stund kommer du til gressletta der du kan slå leir. Dette er gamle slåttevoller omgitt av lind og hassel og huset tidligere gamle uteløer. Nå er det herlig leirplass og lekeeldorado for barna.

Dette er et perfekt turmål og mange velger å bare bli her, slå leir og samtidig nyte synet av de mange «Preikestolene» som er med på å forme dette utrolige ville landskapet her inne.

Det kan vi forstå, men det er så mye mer og oppleve om du fortsetter oppover dalen et stykke. Bare la teltet stå og ta en oppdagelsestur videre gjennom huldrelandskapet i Røssdalen til Indravatnet.

Husk godt fottøy, det kan være vanskelig å komme gjennom ura, men som en utfordrende dagstur fra campen er det verdt strevet. Naturen her er unik og du føler deg liten blant de enorme steinblokkene som trolig stammer fra et gigantisk fjellskred.

På denne turen er det både klatring i ur, kryssing av elv, stupbratte fjellsider, loddrette fossefall og skikkelig norsk urskog og selv om fisken ikke er av de største bør du ha med deg stanga. Du kan fortsette i det uendelige innover mot Frafjordheiene, men vår reise slutter her. Om du ønsker kan du gå videre til Turisthytta ved Blåfjellsenden.

Denne artikkelen er hentet fra boka NORGES FINESTE TELTTURERdu kan kjøpe den her!

Opplevelser i nærheten

Frafjord er en nydelig fjordidyll (bilde). Frafjord er en fjordarm av Høgsfjorden og strekker seg fra Dirdal og inn til bygden Frafjord, et stykke på rundt seks kilometer. Som Lysefjorden, har også Frafjord steile og bratte sider.

Gamle båthus og hytter langs stranda i Frafjord (Foto: Region Stavanger / Carmen Cristina Pettersen Carpio)
Gamle båthus og hytter langs stranda i Frafjord (Foto: Region Stavanger / Carmen Cristina Pettersen Carpio)

Frafjordelva er kanskje den flotteste elva i Rogaland, især for fluefiske. Elva slynger seg nedover den mektige dalen i Frafjord, og byr på et variert fiske. Sjekk ut fiskekort her!

Fakta

Forsand i Ryfylke i Rogaland ● Start ved Lona i Øvre Espedal ● Grei tur, noen bratte partier ● 5 km til Røssdalsvatnet ● Stavanger – Øvre Espedal ca. 1 time og 10 min. med bil ● Nyttig webadresse: regionstavanger


Annonse:


Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar