Utsikt fra Trolltunga med flere mennesker ute på selve tunga. Blå fjord

Trolltunga i Hardanger – 700 meter rett ned

Én kommentar
En av Norges mest spektakulære fjellformasjoner, men vis varsomhet (Foto: © Scott Sporleder / Matador Network / fjordnorway.com)

1100 hundre meter over havet og om lag 700 meter over Ringedalsvatnet ligger Trolltunga.

Dette er en av Norges mest spektakulære fjellformasjoner med sin helt fantastiske og luftige utsikt.

Du bør unne deg noen pauser i den flotte naturen (Foto: © Scott Sporleder / Matador Network / fjordnorway.com)

Folk fra hele verden kommer til Hardanger for å oppleve dette stedet.

Trolltunga er omringet av mektige fjellkjeder og utsikten er ubeskrivelig i retning Folgefonna *). Det er mulig å gå ut på kanten, men vis ekstrem varsomhet. Følelsen når du går ut på Tunga er en fjellopplevelse du vil huske i lang tid.

(* Folgefonna er Norges tredje største isbre og ligger på Folgefonnhalvøya i Hardanger og dekker områder i Ullensvang, Etne og Kvinnherad kommuner, alle i Vestland fylke. Folgefonna er en av de sørligste isbreene i Norge.)

Regn med å stå i kø ganske lenge dersom du vil ut på selve Trolltunga for å bli tatt bilde av, det er ofte ganske mange mennesker der.

Turen hit begynner i Skjeggedal og går i høyfjellet. Høydeforskjellen er ca. 1000 m. og turen på til sammen 23 km. t/r tar mellom 10 og 12 timer. Det går T- merket sti fra parkeringsplassen i Skjeggedal. Underveis er det skilt som viser distansen du har gått og hvor langt det er igjen.

Drikke vann på vei til Trolltunga Hardanger
Underveis (Foto: © Scott Sporleder / Matador Network / fjordnorway.com)

Selve turen starter særdeles bratt, ikke så uvanlig på Vestlandet. En god nyhet er at sherpaer har bygd en trappelignende oppstigning den første kilometeren. Du stiger faktisk hele 450 høydemetre i løpet av den første halvannen kilometeren.

Så gå i ditt eget tempo. Det er viktig å vurdere om formen er god nok, dette er en lang og krevende tur. Viktig å ha godt nok utstyr og godt med mat og drikke.

Det er viktig også å ha gode fjellsko, ha med ekstra klær og være forberedt på dårlig vær. Kart og kompass, lommelykt og enkelt førstehjelpsutstyr er også nødvendig.

Det er liten eller ingen mobildekning underveis. Turen bør ikke gås om vinteren, men er best tilgjengelig fra midten av juni og frem til midten av september. Guidede turer arrangeres fra midten av mars. Sesongen for fottur til Trolltunga vil variere fra år til år, på grunn av snø- og værforhold.

Du finner alt du trenger av oppdatert informasjon om parkering, shuttlebuss og terrengforhold på Trolltungas hjemmesider her!

Fakta:

1100 moh. ● Dagstur ● 23 km. ● 10–12  timer t/r. ● Krevende rute ● Medbring mat/drikke/varme klær/godt fottøy  ● Stigning 900 m ● Passer for godt trente ● Anbefalt sesong i normalår: 15.juni-15.september

Adkomst:

Med egen bil: Kjør Rv 13 til Tyssedal (6 km fra Odda). Fra Tyssedal følg skiltene Skjeggedal og Trolltunga. Etter om lag 7 km ligger parkeringsplassen i Skjeggedal. Bilen kan parkeres i Skjeggedal (200 kr/dag) eller i Tyssedal (100 kr/dag) (2016). Parkeringsavgiften benyttes til fellesgoder i området.

Eksklusiv parkering:

Spar ca. 3 timer! Start fotturen fra Mågelitopp.

Trolltunga Parkering – P3 Mågelitopp – kun 30 eksklusive plasser!

Kjør den private veien med eksklusiv parkeringsplass på toppen. Den nye veien til den verdensberømte Trolltunga er en smal vei oppover den bratte Mågelia åssiden. Veien går opp de første 4,3 kilometerne og ca 400 høydemetrene av turen.

Fra parkeringsplassen på toppen, er det fortsatt en 3-4-timers tur til Trolltunga, i hver retning.  Totalt er fotturen ca. 6-8 timer tur/retur til Trolltunga. Sjekk denne nettsiden for mer informasjon og priser!

Spektakulært er bare fornavnet (Foto: Steinar Talmoen / Wikimedia)

Vi har også en artikkel om Preikestolen du vil ha nytte av å lese. Du finner den her!

Viktig:

All naturbasert aktivitet er på eget ansvar. Turen til Trolltunga er krevende og turgåere bør ha erfaring fra lange fjellturer før de begir seg ut på denne turen.

Gå ikke til Trolltunga dersom det er sterk vind, mye nedbør eller tåke. Det er alltid kaldere på fjellet enn nede ved fjorden. Respekter naturen. Odda kommune har etablert en ordning med vakter som blant annet veileder besøkende langs stien.

Les mer om sikkerhet på Visit Norway sine hjemmesider!

Annonse:

Det kan være greit å være litt forberedt! Her finner du kart og bøker til nytte og inspirasjon.

Klikk og finn ut mer!

Verdenskart for vegg – noe alle har glede av!

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Trolltunga i Hardanger – 700 meter rett ned”