Gålå ligger midt i Peer Gynts rike på et fjellplatå 930 meter over havet.

Peer Gynt-stien fra Skeikampen til Gålå – opplev gjerne fjellet i telt

Én kommentar
To personer ser på kart i fjellet
Du får maksimalt ut av turen med et godt kart (Foto: Geir Olsen / FjellNorge)

Av og til kan lengselen etter høyfjellet bli påtrengende. Vide vidder, dvergbjørk og fjelluft gjør underverker både fysisk og psykisk.

Denne lengselen, sammen med følelsen av å ikke miste helt kontakten med sivilisasjonen med den tryggheten dette innebærer, kan du få på Peer Gynt Stien. Den går gjennom fjellterrenget på vestsida av Gudbrandsdalen, i selveste Peer Gynts rike.

Modellen til Ibsens rollefigur Peer Gynt, var en person som har levd i Sødorp-bygda ved Vinstra. Han har gitt navn til dette fjellområdet som strekker seg fra Skeikampen i sør, Kvitfjell i øst, Espedalen i vest og til Skåbu i nordvest.

Variert terreng

Det er gjennom dette varierte terrenget du kan realisere drømmen om det primitive og vakre du bare kan oppleve på fjellet. Denne stien er ca. 70 km (90 km om du går om Kvitfjell) og underveis ligger det mange hoteller og fjellstuer som gjør turen enklere hvis teltlivet byr på værproblemer eller du går tom for proviant underveis.

Ungt par på tur sitter i hytteveggen
Pust i bakken i en hyttevegg på Skeikampen (Foto: Geir Olsen / FjellNorge)

Turen er selvfølgelig ikke enveiskjørt så du kan starte i begge ender, eller midt på om det skulle passe å ta deler av turen. Med Fagerhøy som utgangspunkt har du dagsetapper til både til Skeikampen, Gålå og Kvitfjell. Fjellområdet er flott turterreng og mesteparten av ruta går i 900-1.100 meters høyde, men også helt opp til 1.500 moh. Det er hovedsakelig en blanding av snaufjell og fjellbjørkeskog med gode stier og seterveier uten krevende eller luftige punkter.

Denne turen og nesten hundre andre teltvennlige turer kan du lese mer om i boken NORGES FINESTE TELTTURER – du kan kjøpe den i vår nettbutikk.

Husk at med telt og annet utstyr bærer du på noe mer enn på en ordinær vandretur, noe som kan være greit å tenke på. Likevel er strekningen her beregnet på tre etapper med to overnattinger. Godt fottøy og bekledning som tåler både vind og en regnskur er viktig. Første etappe er lang, men del den gjerne i to eller tre.

Start gjerne på Skeikampen

Du starter ved Thon Hotell på Skeikampen med Fagerhøy Fjellstue som mål for dagen. Du går nordover opp langs stolheisen til seterveien som krysser heistraseen. Så seterveien et stykke østover før stien igjen dreier nordover og følger Prestkamp-råket på østsida av Skeikampen. Videre innover det flotte dalføret på vestsida av Prestkampen fram til Skarbua. Fra Skarbua dreier stien vestover og går i åpent høyfjellsterreng fram til Fagerhøy.

Total etappe er 20 km, noe som tar deg opp mot 8 timer. Det er mulig å telte mange steder underveis og dersom du går et stykke forbi Fagerhøy er det en fin leirplass på østsiden av stien.

På vandring med sekk i fjellet Skei
Det er utrolig mange flotte turer å velge mellom på Skeikampen (Foto: Geir Olsen / FjellNorge)

Etappe to blir da fra Fagerhøy til Lauåsen der det er en fin leirplass langs stien før du ankommer Lauåsen Fjellstue. Du følger bare seterveien nordvestover mot Kantlia. I bakkene opp mot Kantlia tar stien av nordover over Kantliknappen, som tross den beskjedne høyden på 1050 moh., byr på et utrolig flott rundskue blant annet mot Jotunheimen og Rondane.

Les gjerne også vår artikkelSkeikampen – i Peer Gynts rike.

 Videre fra Fagerhøy følger du bare seterveien mot Bjørkåsen, før den går over på sti nordvestover mot vatnet Jetningen og videre fram mot hotellene Wadahl og Gålå. Dette er en lett tur med små høydeforskjeller og varierende terreng. Total lengde Fagerhøy – Lauvåsen – Gålå er ca. 16 km og tar deg mellom 5 og 6 timer totalt.

Gålå ligger midt i Peer Gynts rike på et fjellplatå 930 meter over havet.
Setergrenda Gålå ligger midt i Peer Gynts rike på et fjellplatå 930 meter over havet (Foto: Dag Kongsvik)

Gålåvatnet har flere fine steder å avslutte turen, så ta deg tid til å nyte naturen og arven etter Peer Gynt. Hvis du ikke har følgebil, må du avtale henting på Gålå eller Wadahl, ingen offentlig transport tilgjengelig.

Stien er skiltet med skilt med teksten Peer Gynt Stien i alle hovedkryss. I tillegg er det brukt små pil-skilt med vandrersymbol, der det ellers kan være tvil om retningen. Stien er i tillegg merket med gul maling på steiner. Kart bør benyttes på turen. Her anbefales turkartet Peer Gynts rike der hele stien er tegnet inn.

Litt fakta

Innlandet fylke ● Gudbrandsdalen vestside ● Rolig snaufjell ● 36 km, 2-3 dager, gjerne flere ● Lett å gå, kan også sykles, passer for alle ● Lillehammer – Skeikampen 40 minutter med bil ● Nyttig web-adresse: skeikampen.no

  1. Prøv gjerne fiskelykken på Gålåvatnet. Stangfiske tillatt fra land i hele fiskesesongen. Stangfiske fra båt er noe begrenset.  Vannet byr på ørret, abbor og røye. Husk fiskekort. Hvert år blir det kjente Peer Gynt-spelet holdt her.
Gålå Gålåvatnet regnbue
Utsikt over Gålåvatnet (Foto: Dag Kongsvik)
  1. Fagerhøy fjellstue ligger midt i løypenettet og har tatt i mot turister siden 1882. Aktivitetsmulighetene her er mange og er et eldorado for vandrere og syklister. På Fagerhøy er det lett å finne tilbake til roen og livslysten.

Annonse:

Verdenskart til å henge på veggen – nyttig for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Peer Gynt-stien fra Skeikampen til Gålå – opplev gjerne fjellet i telt”

Legg inn en kommentar