Gammel fangsthytte i goldt landskap på Svalbard (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)

Svalbard – verdens nordligste opplevelsesferie – også for barna

Ingen kommentarer
Mor og barn i enga myrull Svalbard
Sommerstemning for store og små (Foto: Green Dog Svalbard)

Det er kanskje på opplevelsene Svalbard scorer best. For selv om barn har ulik alder, interesser og aktivitetsnivå, finnes det masse gøy som hele familien kan delta på sammen.

Dette er et øyrike av isbreer, monumentale fjell og isbjørn halvveis til Nordpolen, med skuterturer og bregrotting om vinteren, kajakk og vandring om sommeren som viktigste fritidsaktiviteter.

Dette er det nordligste stedet i verden dere kan reise med vanlig rutefly, bo på vanlig hotell og spise på en vanlig restaurant.

To barn på vandring på Svalbard
Svalbard er også et vandreparadis for små føtter (Foto: Green Dog Svalbard)

Øygruppen ligger nord for fastlands-Europa, omtrent midt mellom fastlands-Norge og Nordpolen. Plasseringen nord for polarsirkelen gjør at Svalbard opplever både midnattssol om sommeren og mørketid om vinteren. En ferie her er ikke bare nærheten til naturen. Det er også nærheten til barna.

Tid for å stresse ned

Her på Svalbard stresser nemlig de voksne ned – får tid til hverandre, tid til barna og tid til opplevelser. Sommeren og midnattssola er innholdsrik, men det kan også bli litt intenst for de små med sol hele døgnet.

September og oktober derimot er måneder med tilnærmet normal dag og natt, i tillegg oppleves noen helt fantastiske solnedganger, og kanskje åpnes muligheten for å se nordlyset? Likevel er det rikelig med dagslys for å oppleve byen og omgivelsene.

Gammel fangsthytte i goldt landskap på Svalbard (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)
Gammel fangsthytte i goldt landskap (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)

Men selv om de voksne ikke stresser, så betyr ikke det at dagene ikke er innholdsrike. I Longyearbyen trenger dere så vidt å gå utenfor døra på hotellet før dere møter det eksotiske dyrelivet.

Sommer og sol i Longyearbyen (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)
Sommer og sol i Longyearbyen (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)

For her er det ofte reinsdyrene som skaper trafikkorkene og i morgen- og kveldstimene er det polarreven som lusker gatelangs og plutselig letter det et rypekull eller en flokk hvithval er på vei inn mot kaia. Virkelig eksotiske minner å ta med hjem.

Noen forslag til utflukter

Ta for eksempel båtturen til Barentsburg. Det er innmari gøy å stå klistret opp etter de store glassvinduene og speide etter hval og fugl underveis. Og kanskje dukker det opp en isbjørn i strandkanten, på trygg avstand for både den og dere.

Les gjerne også: vår artikkel om Hammerfest – verdens nordligste by!

Utenfor Grumantbyen kan dere lære om kulldrift fra tidligere tider. Vel fremme i Barentsburg går aktivitetsnivået opp. Sightseeingturen i byen tar dere med på en spennende reise, og det føles nesten som dere er i Russland.

Værbitt grønn fasade Svalbard
Fra en værbitt fasade i Barentsburg (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)

Green Dog Svalbard er en familiebedrift på Svalbard som tilbyr guidede turer med sledehunder for små grupper året rundt. Overveldende vakkert og en intens naturopplevelse. Ellers er det flere selskaper som tilbyr tilpassede turer kun for dere.

Det gjør at tempoet lettere kan tilpasses gruppens minste deltagere med flere innlagte pauser. Så kan dere kanskje bruke akkurat så lang tid dere ønsker i morenen for å lete etter fossiler.

Med hundespann på Svalbard
I perfekt harmoni med naturen (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)

Avstandene i selve Longyearbyen er korte, og gjør det veldig enkelt å ha aktiviteter både for- og ettermiddag for så å ha en god pause imellom om store og små skulle trenge det. Det er også mulig for eldstemann å dra på museet, mens yngstemann utfordrer høydeskrekken på isbjørnlekeplassen i byen.

Mer å utforske i nærheten

En skutertur på Svalbard er nesten et must. Det tar dere med ut i urørt, arktisk villmark. Til et hvitt landskap av fjell, daler, isbreer, frosne fjorder, ensomme fangsthytter og utposter. Det er forbausende trygt og velorganisert, kun 1100 km fra Nordpolen.

En skutertur hører med når du er på Svalbard (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)
En skutertur hører med når du er på Svalbard (Foto: Marcela Cardenas / nordnorge.com)

Svalbard Museum viser ekspedisjoner og dyreliv fra hele øyriket. Museets mål er å formidle bred og allsidig kunnskap om historie og naturforhold og kan by på en variert utstilling av flora, fauna, gruvedriften, fangsthistorie, polarekspedisjoner, forskning og turisme.

Fakta

Svalbard er en norsk øygruppe i Arktis ● Ligger mellom 74 og 81 grader nord ● Longyearbyen er verdens nordligste bysamfunn ● Største øy er Spitsbergen ● Svalbard er moms- og avgiftsfritt ● Medbring gjerne varme klær ● Nyttige webadresser: visitsvalbard.com, greendog.no, svalbardmuseum.no, gallerisvalbard.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.