Hele området er godt merket (Foto: Gravberget Gård)

Dronningens utsikt på Finnskogen – med royal hjemlengsel

Én kommentar
Et fantastisk skue over Finnskogens mystiske landskaper (Foto: Åsmund Skasdammen)
Et fantastisk skue over Finnskogens mystiske landskaper (Foto: Åsmund Skasdammen)

Dronningens utsikt har fått navnet etter Dronning Sofie, ektefellen til Kong Oscar II. Det sies at hun reiste hit for å se på utsikten mot sitt hjemland Sverige.

Utkikkspunktet ligger på 412 meters høyde og gir panoramautsikt over Møkeren, Søndre Hærsjøen, Austmarka og de store skogviddene inn i Sverige.

Les gjerne også: Finnskogen – kulturminner, trollskap og mystikk

Her går du i variert terreng, og du har tre alternative ruter til toppen. Den mest morsomme inkluderer klatring med tau. Dette er noe barna elsker å bryne seg på.

Området er godt merket, og det er både gapahuk, benker og toalett til disposisjon. Det er flere måter å komme til Dronningens utsikt. Det enkleste er å parkere på nordsiden av E16 (Masterudveien) noen hundre meter vest for Masterudkrysset.

Et herlig bilde fra Dronningens utsikt (Foto: Lars Ovlien / Wikipedia)
Et herlig bilde fra Dronningens utsikt (Foto: Lars Ovlien / Wikipedia)

Fra parkeringsplassen er det godt merkede løyper opp til utsiktspunktet. Stiene vedlikeholdes av Dronningens utsikts forening. Toppen er også bare en kort avstikker fra den historiske vandreruten Finnskogrunden, som går rundt innsjøen Møkeren.

Dronningens utsikt, eller Sæterberget, er et yndet utfartssted og utkikkspunkt i Kongsvinger kommune, tilgjengelig langs E16. Utsikten på toppen er en dronning verdig, men det er altså ikke dét som er bakgrunnen for navnet.

Turkart over området finner du her!

Dronning Sofie tilbrakte hele 11 somere på storgården Skinnarbøl i Kongsvinger. Den staselige rosa empirebygningen fra 1850 er på 1000 kvadratmeter var en dronning verdig, der den lå i vakre omgivelser omgitt av park, kulturlandskap, skog og innsjøer. Når hjemlengselen ble for stor, red hun på sin ponni opp til denne utsiktsposten, der hun kunne se langt inn i Sverige.

Kartskisse fra DnT
Kartskisse fra DnT
  • Skinnarbøl er en fredet storgård rett øst for Kongsvinger. Navnet betyr «skinnberederens (garverens) bolig» og bestod opprinnelig av to gårder: Ausbøl (Østbøl) og Skinnarbøl. Hovedbygningen i empirestil kalles Grenseslottet og har utsikt over Vingersjøen.
  • Finnskogrunden er en historisk vandrerute som går i området rundt innsjøen Møkeren i Kongsvinger kommune. Ruten er ca. 50 km lang, og går på stier og veier gjennom Finnskogen. Langs ruta er det kulturminner fra steinalderen og fram til nyere tid, blant annet flere godt bevarte finnetorp. Åranstorpet (bildet) er et typisk Skogfinsk torp på Vinger Finnskog.
Bildet viser Orala, et typsik finntorp (Foto: Louise Brunborg-Næss) Finnskogen
Bildet viser Åranstorpet (opprinnelig Orala), et typisk finnetorp (Foto: Louise Brunborg-Næss / Wikipedia)

Litt fakta

Finnskogen Kongsvinger ● 412 moh. ● Halvdagstur ● 2,2 km ● 1 time +  ● Medbring mat/drikke ● Enkel rute, passer for alle

Hele området er godt merket (Foto: Gravberget Gård)
Hele området er godt merket (Foto: Gravberget Gård)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Dronningens utsikt på Finnskogen – med royal hjemlengsel”