En vakker solnedgang over Mørkgogna (Foto: Anders Blesvik Gandrud)

Gyrihaugen og Mørkgonga på Krokskogen – opp gjelet er bra for potensen

Ingen kommentarer
Mystisk og spennende fra Mørkgogna på Krokskogen (Foto: Vidar Moløkken / Visit Norway)
Mystisk og spennende fra Mørkgogna på Krokskogen (Foto: Vidar Moløkken / Visit Norway)

Gyrihaugen (682 moh.) er en kolle som ligger vest for Løvlia på Krokskogen i Nordmarka, og øst for Steinsfjorden på Ringerike.

Gyrihaugen er godt synlig fra store deler av Ringerike og Hole og er en av de høyeste toppene på Krokskogen. Fra selve toppen har du vid utsikt over blant annet Oslofjorden, Gaustatoppen, Blefjell og Norefjell.

Panorama fra Gyrihaugen (Foto: Wikimedia)
Panorama fra Gyrihaugen (Foto: Wikimedia)

Fra østsiden av Steinsfjorden går det en blåmerket sti til toppen via Mørkgonga. Selve Mørkgonga er et trangt og mørkt gjel med stupbratte vegger som visstnok skal kurere impotens. På toppen av Gyrihaugen har forsvaret et kommunikasjonsanlegg som sender ut kraftig mikrobølgstråling.

Les gjerne også: Kongens Utsikt på Ringerike – populært for alle

Strålingen fra dette anlegget skal etter sigende føre til økt seksuell lyst hos kvinner, så her er det noe for alle. Hvert år valfarter titusenvis hit i håp om å få hjelp.

Inne i selve renna er det en stålvaier til å holde seg i, da det flere steder er noen bratte opptak. Turen opp Mørkgonga er en flott, bratt tur som etter hvert gir deg en herlig utsikt.

Mørkgonga sett ovenfra (Foto: Wikimedia)
Mørkgonga sett ovenfra (Foto: Wikimedia)

Finn frem

Kjør Åsaveien fra Sundvollen Hotell, langs Steinsfjorden mot Åsa. Etter ca. 5 km er det en liten parkeringsplass på venstre side av veien. På andre siden går det en blåmerket setervei oppover mot Mørkgonga. Stien kalles gjerne Skardveien fordi den går opp gjennom skaret mot Skardtjern eller Oretjern sørvest for Gyrihaugen. Stien tar etter hvert av fra Skardveien og stiger til dels svært bratt opp østover.

Før du kommer opp til skaret Mørkgonga stiger du bratt gjennom en steinur. Vel oppe gjennom skaret bør du unne deg en lønnsom avstikker på en avsats som går sør for skaret. Utsikten herfra er mer imponerende enn fra den mer kjente Kongens utsikt.

Du har nå fullt overblikk over Ringeriksbygdene med Steinsfjorden og kulturlandskapet, omkranset av skog, åser og fjell. Her er verken gjerde eller annen beskyttelse ut mot stupet, så vær forsiktig.

Videre er det til dels bratt opp til toppen av Gyrihaugen, men belønningen venter. Dette må være Krokskogens ubestridt flotteste utsikt. Ved Migartjern er det flere fine rasteplasser så slå deg ned og unn deg en velfortjent pause. Turen anbefales om sommeren. På andre årstider kan Mørkgonga være vanskelig å forsere.

En vakker solnedgang over Mørkgogna (Foto: Anders Blesvik Gandrud)
En vakker solnedgang over Mørkgogna (Foto: Anders Blesvik Gandrud)

Fakta om turen: Hole på Ringerike ● 682 moh. ● Dagstur ● 8,2 km tur/retur ● 3,5 time ● Medbring mat/drikke ● Middels krevende ● GPS 60.095558, 10.382693

Litt funfacts

  • Mørkgonga naturreservat er et naturreservat i bratthenget langs Krokskogsplatået ned mot Steinsfjorden. Her er velutviklet edelløvskog, ospeskog og interessant klippevegetasjon. Sjeldne og plantegeografisk interessante arter finnes også.
  • Den bergenske kongevei over Krokskogen til Ringerike (landskapet) sto ferdig i 1805, men den ble først offisielt åpnet i 1807. Veien er også blant annet kjent som Eventyrveien over Krokskogen, Gamle Ringeriksvei og Krokskogveien.
Krokkleiva 1848, fra boken "Norge fremstillet i billeder" (Tegning: Chr. Tønsberg)
Krokkleiva 1848, fra boken “Norge fremstillet i billeder” (Tegning: Chr. Tønsberg)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.