.Godt humør på gamle skinner (Foto: Veggli Vertshus)

Numedalsbanen – på skinner med telt og dresin

Én kommentar
Du kan leie dresiner og sykle den nedlagte Numedalsbanen (Foto: Visit Numedal)
Du kan leie dresiner og sykle den nedlagte Numedalsbanen (Foto: Veggli Vertshus)

Dette er en reise i gammel jernbanehistorie. Numedalsbanen var den siste banestrekningen hvor det gikk regulære damptog i Norge. Det siste av disse togene gikk mellom Rødberg og Svene høsten 1970.

Numedalsbanen var en bane for folket. Mellom stasjonene kunne den stoppe og hjelpe passasjerer av og på der det måtte passe. Det var en selvfølge at konduktøren hoppet ned på bakken og hjalp folk om bord. Han visste hvor alle bodde og hvor de skulle gå av og på.

Men så ble all person- og godstrafikk nedlagt på strekningen Rollag–Rødberg 31. desember 1988 etter å ha fraktet folk, dyr, post og bagasje gjennom 60 år.

Rolig og fredelig på gamle skinner langs Numedalsbanen (Foto: Nore og Uvdal)
Rolig og fredelig på gamle skinner langs Numedalsbanen (Foto: Nore og Uvdal)

Men nå ligger skinnegangen tilbake og innbyr til både romantiske og historiske turer med dresin langs ruta. Ved Veggli Vertshus kan du leie dresiner og sykle den nedlagte Numedalsbanen fra Veggli til Rødberg, en strekning på 32 km.

Her er skinnegangen tilrettelagt for dresinkjøring og strekningen har fått Olavsrosa, Norsk Kulturarvs kvalitetsmerke, og tilbyr en rekke flotte opplevelser på turen. Veldig mange som kjører dresin telter og kommer tilbake neste dag.

Mange fine plasser

Det er mange fine plasser langs banen både til telting, fiske og matpauser. Du står fritt til slå leir på jernbanens eiendom langs linja og spesielt er Midstigen et populært sted å campe.

Her er de anbefalte etappene:

Veggli–Kravikfjord

Når du reiser fra Veggli så sykler du inn i flotte naturomgivelser og etter 4 km så kommer du til Kjerre Stasjon, hvor du får et flott skue over Kjerredammen. På den 6 km lange strekningen mellom Kjerre og Kravikfjorden må du passere to tunneler, disse er råe, mørke og kalde, men er en veldig spennende opplevelse.

Den ene tunnelen er på hele 600 meter og du må ha lykt for å kunne passere den, den andre er på 300 meter. På Kravikfjord Stasjon er det mulig å forhåndsbestille nistekurv som kan nytes på den gamle stasjonen.

.Godt humør på gamle skinner (Foto: Veggli Vertshus)
.Godt humør på gamle skinner (Foto: Veggli Vertshus)

Les mer om de mange mulighetene på Veggli Vertshus sine hjemmesider!

Kravikfjord–Norefjord

Etter 5 km sykling fra Kravik Stasjon kommer du til Eidsstryken som er et flott sted for å prøve fiskelykken. Eidsstryken er en av de beste fiskeplassene på turen. Fra Kravikfjorden er det 9 km til den neste severdigheten på turen, den gamle stavkirka på Norefjord (se omtale lenger ned).

Midtstigen stasjon på Numedalsbanen er preget av tidens tann (Foto Wikimedia)
Midtstigen stasjon preget av tidens tann (Foto Wikimedia)

Norefjord–Kollandsrud

Den neste severdigheten på turen er sølvsmia til Gro Kollandsrud, hun er kunsthåndverker og ligger 5 km fra Norefjord. Gro Kollandsrud har hatt verksted på gården Kollandsrud i Nore siden 1978 og hun lager smykker i sølv, gull og emalje og bunadssølv som lages etter gamle modeller.

Norefjord stasjon på Numedalsbanen (Foto: Wikimedia)
Norefjord stasjon på Numedalsbanen (Foto: Wikimedia)

Kollandsrud–Sevletunet–Rødberg

Et kort stykke fra Rødberg kommer du til Sevletunet middelaldergård, gården ligger et stykke fra banen, men det gis en veibeskrivelse etter ønske. Turens endestasjon er Rødberg der det gamle stasjonsområdet er tatt godt vare på.

Fra Rødberg stasjon (Foto: Wikimedia)
Fra Rødberg stasjon (Foto: Wikimedia)

Det er mange andre alternativer enn banen til en god natts søvn i telt. Langs Norefjorden ligger det to fine campingplasser. Både Fjordgløtt camping og Norefjord camping tilbyr båter, kanoer og fiske sammen med normale fasiliteter som servicebygg og lekeområder.

Å sykle Numedalsruta på vanlig sykkel kan du lese mer om i vår artikkel: På sykkel langs Numedalsruta – fra fjell til hav

Fra fjell til hav gjennom gammel kultur langs Numedalsruta (Foto: Pernille Voll)
Fra fjell til hav gjennom gammel kultur langs Numedalsruta (Foto: Pernille Voll)

Bygninger fra Middelalderen

Numedal er det dalføret i Norge som har flest bevarte bygninger fra Middelalderen, og har hele 4 godt bevarte stavkirker. Benytt anledningen til å ta disse i nærmere øyesyn. Numedalslågen er Norges tredje lengste elv, og har betydd mye for alle kommunene langs elva fra fjellet til sjøen.

Andre opplevelser i området

Stavkirka på Norefjord er bygget på 1200-tallet og viser middelalderske arkitektoniske detaljer. Stavkirken er av Numedalstypen. og ble bygget som en korskirke ca. år 1167 kraftig preg av renessanse og rokokko. Stavkirken har 150 plasser, og har adkomst er via Fv116 og Rv40.

Nore stavkirke. Deler av konstruksjonen har blitt årringsdatert til 1167, men kirken er trolig først bygget noen år senere (Foto: Kirken.no)
Nore stavkirke. Deler av konstruksjonen har blitt årringsdatert til 1167, men kirken er trolig først bygget noen år senere (Foto: Kirken.no)

Veggli Vertshus finner du midt i Numedal, rett ved Fv40. Med norsk tradisjonsmat på menyen er dette et naturlig stoppested. På Veggli Vertshus er det mange muligheter for overnatting, med tradisjonelle og fine rom inne, og i togvognene ute.

I området rundt vertshuset finner du Veggli Aktivitetspark med bademuligheter, volleyballbane og lekeområde for de minste. Mer på veggli-vertshus.no

Fakta

Numedal i Viken fylke ● Følger gamle Numedalsbanen ● Varierende terreng med noen tunneler ● Veggli til Rødberg, en strekning på 32 km ● Lett å sykle dresin, passer for alle ● Kongsberg–Veggli 1 time med bil ● Nyttig web-adresse: uvdal.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Numedalsbanen – på skinner med telt og dresin”