To damer og to barn utsikt Hoven fjell sol

Hoven i Loen – en spektakulær opplevelse i Nordfjord

Én kommentar
Kabelbane Loen Nordfjord utsikt over fjell og dal
Det kiler godt i magen når du nærmer deg 1000 meter over havet (Foto: Marius Beck Dahle / Loen Skylift)

Kabelvognene går i skytteltrafikk i den nye gondolbanen Loen Skylift. Tusen meter rett opp!

Dette er et av de største og mest spektakulære reiselivsprosjektene i Norge noensinne og Norges “letteste” topptur.

Banen tar deg fra havnivå og opp til 1011 moh. i løpet av noen minutter. I mens øker suget i magen i takt med høydemetrene. Bare den himmelske restauranten på toppen er alene verdt turen. Hoven Restaurant ligger nemlig helt på kanten av stupet. Med panoramautsikt får du servert mat med lokale råvarer i en rikholdig À la carte meny. Sjekk meny og åpningstider her!

Les gjerne vår artikkel: Kattanakken i Nordfjord – luftig og krevende topptur

Etter en lang dag på fjellet kan Hoven Bar være stedet å ta seg inn igjen. Med intimt innemiljø og stor uteterrasse byr de på snacks og småretter i følge med varm og kald drikke.

Du kan sjekke åpningstider, priser og forhåndsbestille billetter HER!

Fantastisk å vandre innover fjellet

Etter noen minutters luftig svev kommer du opp til en 210 graders panoramautsikt. Her ser du over til Skåla og Lovatnet i øst, Jostedalsbreen og Olden i sør, og ut Nordfjorden som bukter seg videre mot Stryn i vest. Fra Hoven kan høyfjellet oppleves på egen hånd i et omfattende nett med stier. Fjellområdet rundt Hoven tilbyr nemlig et rikt utvalg av turer med ulik vanskegrad og lengde.

To damer og to barn utsikt Hoven fjell sol
Både voksne og barn har glede av utsikten fra Hoven, en uforglemmelig opplevelse (Foto: Bård Basberg / Loen Skylift)

Stiene er merket etter internasjonal standard. I boka Vandreturer i Norge er tre utvalgte turer beskrevet nærmere, alle med litt variabel vanskelighetsgrad. Du finner de også under her.

Vel oppe kan du sende en varm tanke til kabelvogna som gjør at du kan starte helt utvilt på en tur innover i fjellet. Terrenget byr på uendelige leirplasser. Og lurer du på noe? Ikke nøl med å spørre de som jobber på skyliften, de vet det meste som er verdt å vite om området.

Alle stiene er merket etter internasjonal standard. Under finner du tre mulige turer med litt variabel vanskelighetsgrad.

Sjekk gjerne denne først:

Ulike vanskelighetsgrader

En enkel tur er Gjølrunden på 2,2 km med 120 høydemeter. På denne rundturen kommer du nær spektakulær og dramatisk natur, med panoramautsikt mot Lodalen og Oldedalen. Første tredjedelen av turen har 170 meter stigning, med steintrapper i de bratteste partiene. Lengst mot øst kommer du nær kanten mot Tungegjølet. Utsikt til fjord, fjell og bre på høyeste punktet. I lett terreng går stien videre mot vest. Her er en grusa tursti tilbake til Hoven.

Par med barnevogn på Hoven i Loen
Mange stier er godt tilrettelagt for alle aldre (Foto: Bård Basberg)

En middels krevende tur er Hoven – Skredfjellet – Hoven, den er 7,9 km med 523 høydemeter. Dette er en rundtur over Skredfjellet via Oppheimssætra og tilbake til Hoven. Deler av ruta går på en høyfjellsrygg, som gir panoramautsikt mot fjord, fjell og bre. Halvveis kommer du til idylliske Nøkketjønn. Fint sted å campe. Turen går videre ned til Oppheimssætra før du vender tilbake til Hoven på grusvei. Kan gås begge veier.

En mer krevende tur er Årheimsfjellet som er 6,3 km en vei med 340 høydemeter. Dette er en tur i kupert høyfjellslandskap, som gir deg fantastisk utsikt over fjorden. Store deler av ruta går på en fjellrygg. Du følger grusstien til Skredfjellet, og videre på smalere høyfjellssti ned mot Nøkketjønn, der du kan campe. Fra stikrysset ved Nøkketjønn går du i rolig fjellterreng mot toppen av Årheimsfjellet. Retur samme veien, eller via Oppheimssætra (hvor du også kan campe) og på grusvei tilbake til Hoven.

Mann går på ski i rød anorakk på Hoven i Loen i Nordfjord
Hoven er også fantastisk om vinteren med oppkjørte skiløyper (Foto: Bård Basberg / Loen Skylift)

Sove ute på fjellet?

Hvor enn du velger å lage leirplass for natten kan du sovne til en fargerik solnedgang, men forsøk å finne mest mulig ly, det kan blåse kraftig her oppe. Stikk gjerne hodet ut av teltåpningen grytidlig på morgenen, både lyset og fargene på himmelen kan være aldeles fantastiske.

Nordfjord Hoven solnedgang et par vandrere med ryggsekk
Solnedgangen kan være direkte magisk her på toppen av Hoven (Foto: Bård Basberg / Loen Skylift)

Vil du utforske område videre bør du ta turen opp i Lodalen. Det er ikke mange plasser å villcampe her, men ønsker du likevel å få en følelse av villcamping, ligger det en brecamp på Bødalseter som er et område tilrettelagt for telting mot avgift. Her er det god kapasitet for telt, et fellesrom du kan søke ly i, samt noen plasser innendørs for overnatting.

På campen er det to toalett og vask, ingen strøm, men solcellelys. Du kan fint drikke vannet i kranene på campen, eller hente fra elva like ved. Inne på området er det benker og egne bålplasser, det er viktig å lukke grinda til området slik at ikke beitedyra kommer inn. Ingen booking.

Og mens du er i nærheten

Via Ferrata Loen er en relativt nybygd klatresti rett bak Hotel Alexandra. Klatrestien tar deg til toppen av Hoven på 1011 moh., med en fenomenal utsikt mot Lodalen, Oldedalen, rett ned til Loen, Skåla og fjellheimen mot Jostedalsbreen. Som en del av ruta kan du krysse Gjølmunnebrua, den lengste Via Ferrata brua i Europa. Den ligger 750 meter over havet, er 120 meter lang og går over det 160 meter dype gjelet.

Via ferrata i Loen
På vei over Gjølmunnebrua , den lengste via ferratabroen i Europa (Foto: Mattias Fredriksson / fjordnorway.com)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Hoven i Loen – en spektakulær opplevelse i Nordfjord”