Jenter padler kano

Fjorda på Hadeland – utrolig padleeldorado og naturparadis

Én kommentar
Jenter padler kano
Ikke noe å utsette på stilen til disse to (Foto: Oda Hveem)

Av og til kan det komme noe riktig flott ut av industriell utvikling.

Padle- og naturparadiset Fjorda ble faktisk skapt så sent som i 1918 etter oppdemming til magasin for Toverud kraftstasjon ved Randsfjorden.

Fjorda er en stor og sterkt forgrenet innsjø på åsen mellom Sperillen og Randsfjorden sør for Bjoneroa. Flere små og store vann henger sammen med sund og naturlige kanaler. Området besto opprinnelig seks separate innsjøer som fløt sammen ved oppdemmingen.

Her kan de yngste i familien leke oppdagere i et nesten helt uberørt landskap av øyer og innsjøer. Utallige kanoruter i varierte omgivelser er tilgjengelig, cirka 400 meter over havet.

De som er interesserte i kulturhistorie, kan besøke de gamle finske bosetningene. Hungersnøden i Finland førte til masseimmigrasjon fra øst for cirka 400 år siden.

Området kalles bare Velmunden, men Velmunden er egentlig navnet på den største av de opprinnelige innsjøene i området. Deler av Fjorda drenerte naturlig til Bjoneelva, men dette utløpet er nå stengt med dam. Utløpet er nå via Velmundselva i øst til Sortungen.

Hele dette fantastiske område er et eldorado for kanopadlere og campingentusiaster. Her er det et mylder av spennende ruter å padle med alle sine øyer, trange viker og sund.

Flotte steder å telte

Du kan telte og slå leir nesten over alt, men det er flere plasser som er spesielt lagt til rette med bålplass, utedo og god plass til mange telt. Disse plassene har også fått sine egne navn; Overdragsla, Askimtangen, Ålbågan, Haukerævsundet og Storholmen. Ved må medbringes for bålbrenning og ild gjøres kun opp på anviste plasser. Området er regulert som landskapsvernområde og det er ikke tillatt å felle trær.

Du kan lese om Fjorda og nesten 100 andre teltvennlige reisemål i boken NORGES FINESTE TELTTURER. Du kan kjøpe den her!

Jenter padler kano
Du kommer i godt humør av å padle kano (Foto: Oda Hveem)

Området er hyppig besøkt på sommerhalvåret, opp mot 10.000 personer finner veien hit årlig, noe som forteller hvor herlig rekreasjonsområde dette er. Hele sommeren er det deilige badetemperaturer her. Dette skyldes at vannet er såpass grunt mange steder at sola får godt tak. Vannene byr også på gode fiskemuligheter. I Fjorda er det abbor, ørret, røye, sik, ørekyte og karrus. Alle under 16 år kan fiske uten fiskekort.

Vestland i nordenden av Saltbufjorden har både hytter og kanoer. De har også en liten kiosk der det selges is og brus, og litt fiskeutstyr. Saltbufjorden ligger i midten av Fjorda og har siden begynnelsen av 1970 tallet vært det mest populære området i Fjorda.

Utleie av kano og robåt

Vestland Kanoutleie har 40 kanoer til utleie, med maksimal bæreevne på 350 kg. Alle i kanoen må bruke vest, og to padleårer følger med hver kano. Ikke svømmedyktige personer og barn under 40 kg. må medbringe egen redningsvest hvis ikke annet er avtalt. Du kan også leie robåter samme sted.

Kommer du til Vestland med egen kano eller kajakk, kan du kjøre helt frem til kanoene og laste ut utstyr.

Hvordan finne fram?

Fra sørvest: Følg E16 mot Fagernes. Ca. 45 km nord for Hønefoss tar du av til høyre mot Bjoneroa. Etter ca. 12 km tar du til høyre mot Fjorda. Følg deretter skilting mot Vestland kanoutleie.

Fra sørøst: Følg riksvei 245 fra Jevnaker eller Dokka til Bjoneroa hvor du kjører vestover mot Ådal. Etter ca. 2 km tar du av til venstre mot Fjorda. Følg deretter skilting mot Vestland kanoutleie.

Fakta

Fjorda på Hadeland i Innlandet ● Padleeldorado ● Flere små og store vann ● Oslo–Fjorda ca. 2 timer med bil via E16 ● Utleie av hytter og kano ● Passer alle, også barn og eldre ● Nyttig webadresse: visit-innlandet.no

Og mens du er i nærheten

  1. Hadeland Glassverk er et flott besøkssenter for hele familien som består av Glasshytte med opptil 25 glassblåsere, glassmuseum, 11 butikker, 5 spisesteder og 2 kunstgallerier. Besøkssenteret er åpent hver dag gjennom hele året, mandag til og med søndag, og har et variert aktivitetsprogram. Les gjerne vår egen artikkel om Hadeland Glassverk her!
Hadeland Glassverk
Du finner alltid noe å oppleve på Hadeland Glassverk (Foto: Hadeland Glassverk)
  1. Opplev vakre Kistefos – stedet hvor kunst, skulptur, arkitektur og industrihistorie smelter sammen i en unik totalopplevelse som står til forventningene. Du finner de på Jevnaker, vakkert beliggende ved Randselvas bredder, om lag én times kjøretur fra Oslo.
Bygg på Kistefos Hadeland
The Twist Gallery på Kistefos er et magisk byggverk (Foto: Tord Baklund / VisitOslo)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Fjorda på Hadeland – utrolig padleeldorado og naturparadis”