Mye spennende å se i de gamle gruvegangene (Foto: Sergey Kamshylin / Shutterstock) Kongsberg sølvgruvene

Kongsberg Sølvverk – bli med gruvetoget 342 meter under jorden

Ingen kommentarer
Inngangen til Kongens gruve ved Saggrenda utenfor Kongsberg (Foto: Wikimedia)
Inngangen til Kongens gruve ved Saggrenda utenfor Kongsberg (Foto: Wikimedia)

Det sies at det var oksen til gjeterbarna Helga og Jacob som satte det hele i gang. Den stanget hornene i fjellet slik at noe skinnende kom til syne.

Barnas fedre smeltet sølvet til knapper som de reiste rundt på Østlandet og solgte. En lensmann i Skien ble mistenksom til virksomheten og arresterte en av knappeselgerne som måtte ut med den fantastiske historien om sølvfunnet. Han fortalte at sølvet var funnet i åsen som på folkemunne ble kalt for Sølvbergås. Dette var starten på sølveventyret.

Gamle dresiner ble brukt til persontransport i Christian 7 stoll på siste halvdel av 1800-tallet. Fra en av utstillingene inne i Kongens gruve i Saggrenda utenfor Kongsberg (Foto: Wikimedia)
Gamle dresiner ble brukt til persontransport i Christian 7 stoll på siste halvdel av 1800-tallet. Fra en av utstillingene inne i Kongens gruve i Saggrenda utenfor Kongsberg (Foto: Wikimedia)

Sølvfunnet kom kong Christian IV for øret på høsten 1623 og hans stattholder i Norge setter straks i gang driften av Sølvverket. Etter 335 års drift er 300 gruvesjakter med 1000 km vertikale og horisontale gruveganger fortsatt intakte.

Sølvgruvene ligger 8 km vest for Kongsberg. Gruvetoget er et minitog med guide som tar den besøkende 342 meter ned under jorden og 2.300 meter inn gjennom Christian 7. stoll til Kongens gruve som var Sølvverkets største. Bunnen ligger 1070 meter under dagen og 560 meter under havets overflate.

Kongsberg Sølvverk ble tidlig et populært reisemål, og allerede på slutten av 1800-tallet var det faste åpningstider for sølvsamlingen i Smeltehytta og det var mulig å få omvisning i Kongens gruve.

Mye spennende å se i de gamle gruvegangene (Foto: Sergey Kamshylin / Shutterstock) Kongsberg sølvgruvene
Mye spennende å se i de gamle gruvegangene (Foto: Sergey Kamshylin / Shutterstock)

Også noe for de minste

Alle trives ved gruvene. Mye er tilrettelagt for de aller minste, men det anbefales at barn under 3 år ikke tar gruvetoget på grunn av høye lyder og at det er litt kaldt i gruvene. Ellers er det stellerom og lekeplass for de aller minste.

Det er barnevennlige, trygge og idylliske omgivelser for hele familien og mange aktiviteter utenom gruveturene. Blant annet kan man være bergmann for en dag, prege sin egen mynt, gå på sølvjakt inne i fjellet og tenne bål til fyrsetting, en gammel bergbrytingsmetode. Sølvet man finner kan man ta med seg hjem som minne.

Norsk Bergverksmuseum

Norsk Bergverksmuseum er nasjonalmuseum for bergverksdrift. Museet som ligger i Kongsberg sentrum har tilhold i Kongsberg Sølvverks gamle smeltehytte fra 1844. Museet viser gjennom forskjellige utstillinger hele den over 330 år gamle historien til gruvedriften i Kongsberg.

Les gjerne: På sykkel langs Numedalsruta – fra fjell til hav

Museet har et spesielt ansvar for å forvalte, bevare og restaurere det nasjonale kulturminnet Kongsberg Sølvverk. Her har man blant annet verdens største og flotteste samling av trådsølv.

Her kan man la tankene forsvinne til en fordums tid, da konger regjerte med hard hånd og Kongsberg var Norges nest største by. På myntverksutstillingen kan man se hvordan mynter ble preget fra 1600-tallet og frem til i dag, fra Christian IVs sølvdalere frem til dagens nikkelmynter.

Av kongsbergsølv er det preget mynt helt siden 1624.  De første myntene ble preget i København, og fra 1628 ble pregingen gjort i Christiania.  Fra 1686 er alle norske mynter preget på Den Kongelige Mynt/Det norske Myntverket på Kongsberg. 

Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg (Foto: Wikimedia)
Norsk Bergverksmuseum på Kongsberg (Foto: Wikimedia)

I museumsbutikken kan du kjøpe med deg litt historie hjem! Her er et rikt utvalg av smykker, steiner, bøker og suvenirer som kan berike museumsbesøket.

Sjekk nettsiden for priser, arrangementer og åpningstider!

Mer å oppleve på Kongsberg:

Norges største barokk-kirke

Kongsberg kirke er den største barokk-kirken i Norge og har et enkelt eksteriør, men et svært rikt rokokkointeriør. Lysekronene ble produsert ved Nøstetangen Glasværk i Hokksund i annen halvdel av 1700-årene og er blant de største, vakreste og rikest utformede armkroner av glass som finnes i Norden. Over lysekronene ruver det majestetiske Glogerorgelet som ble bygget av Gottfried Heinrich Gloger.

Kirken var en av valgkirkene i 1814, og besøk i den vakre kirken vår er gratis. Det er også mulig å bestille en omvisning med en av kirkens dyktige guider. Kirken har også mange konserter og arrangementer gjennom året. Kilde: Visit Kongsberg

Interiør fra Kongsberg kirke med kongelosjen (Foto: Wikimedia)
Interiør fra Kongsberg kirke med kongelosjen (Foto: Wikimedia)

Annonse

Verdenskart for vegg – til glede for store og små

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.