Å sykle på Finnskogen er også populært, her fra Kompasset ved Halsjøen (Foto: Opplev Kynna)

Med telt på Finnskogen – fra Gravberget til Halsjøen i Våler

Én kommentar
Hele området er godt merket (Foto: Gravberget Gård)
Hele området er godt merket (Foto: Gravberget Gård)

En tur langs Finnskogleden hører med til de riktig gode opplevelsene for deg som trives ute i telt. Langs leden er det mange overnattingsmuligheter, fra enkle gapahuker og åpne koier til turist-foreningens hytter.

Hengekøye Finnskogen to damer Kynna
Naturen er til for å nytes (Foto: Finnskogen Adventures)

Men slå opp telt, ja det kan du gjøre nær sagt hvor du vil.

Denne turen tar deg på en kort del av leden, fra Gravberget gård til Halsjøen, en tur som er lett å gå for de aller fleste.

Hele området er godt merket (Foto: Gravberget Gård)
Gravberget Gård er et fint utgangspunkt for mange turer (Foto: Gravberget Gård)

Sjekk alt om Gravberget Gård på deres Facebook-side her!

Noen partier midtveis har noe stigning. Godt over halve turen går på variert sti, mens resten er grusvei. Det er lite eller ingen biltrafikk og du trenger gode tursko eller turstøvler. Turen gir deg også en smakebit på midtpartiet av selve leden, en strekning som mange mener er den mest naturskjønne delen.

Finnskogleden er med sine 240 kilometer en av de lengste sammenhengende merkede vandreledene i Norge.

Tradisjonell låve på Finnskogen (Foto: Wikimedia)
Tradisjonell låve på Finnskogen (Foto: Wikimedia)

Framme ved Halsjøen ligger Abborbua. Her er det rasteplass, fine teltplasser og overnattingsmulighet i selve bua. Og ikke glem de flotte fiskemulighetene du har her, så husk både fiskestang og fiskekort. Det er abbor, gjedde, lake, ørret og harr i vassdraget.

Les gjerne vår artikkel: Finnskogen – kulturminner, trollskap og mystikk

Noen hundre meter lenger sør ligger fløterdammen Haldammen, et fredet damanlegg for tømmerfløting med tre koier: Haldammen, Spritfritt og Berntsbu, dette er ubetjente koier med 6 og 8 sengeplasser. Koiene er av enkel standard med åpen peis uten ovn.

Hele området Gravberget er en perle for friluftsliv og vi kan også anbefale en tur nord på sjøen. Her er flotte badestrender og mulighet for telting på Langneset.

Helt sør i sjøen, ikke langt fra koia er det en fin plass med flere gapahuker. På ei øy utenfor Langneset finner du også en åpen lavvo i tre kalt Kompasset. Denne kan du vasse ut til på normal vannstand. Her finner du en perle av badestrand og flere teltplasser.

Å sykle på Finnskogen er også populært, her fra Kompasset ved Halsjøen (Foto: Opplev Kynna)
Å sykle på Finnskogen er også populært, her fra Kompasset ved Halsjøen (Foto: Opplev Kynna)

Du kan gjerne ta en annen vei tilbake til Gravberget gård. Enten kan du velge å gå grusveien, eller ta den litt lenger stien via Båtvikkoia og Nedre Halberget.

Hva er Finnskogleden?

Finnskogleden er en sammenhengende vandresti som tar deg gjennom de grensetraktene som ble innvandret av finner fra Savolaks og Tavastland på 1500- og 1600-tallet. De fant et vidstrakt skoglandskap med lite folk, rikt dyreliv og gode fiskevann. Den merkede stien går både på norsk og svensk side av grensen.

Les også: Finnskogen – kulturminner, trollskap og mystikk

Leden følger gamle ferdselsveier mellom de gamle finnetorpene på Finnskogen og gir således et innblikk i den gamle finnekulturen i området, men også flotte naturopplevelser. Langs hele leden er det forbindelser til andre turstier og flere overnattingssteder, noen private og noen i regi av DNT Finnskogen og omegn Turistforening, som har ansvar for vedlikeholdet av Finnskogleden.

Det er laget et eget kart- og informasjonshefte for Finnskogleden. Dette kan kjøpes bl.a. på turistinformasjonene i området, gjennom DNT Finnskogen og omegn Turistforening eller i DNT Oslo og omegns ekspedisjon i Storgata i Oslo.

Kart over Finnskogen kan du kjøpe her!

En populær vandretur er den såkalte Finnskogrunden, du kan lese om den i en egen artikkel her!

Opplevelser i området

Fra Gravberget Gård har du tilgang på en rekke friluftsaktiviteter i nær tilknytting til området. Vandring, rikt med alternative sykkelruter, kanopadling, jakt og fiske. For tiden er det ingen kommersiell drift på gården. Mer på opplevkynna.no

Abborbua er ei koselig, usjenert hytte ved Halsjøen. Dette er en nyrestaurert hytte ved bredden av sjøen i hjertet av Finnskogen i Våler. Her er det flotte muligheter for jakt, fiske og friluftsliv. Bilveg helt frem. Båt er inkludert i leia. Hytta tilhører Statskog og leies på www.inatur.no

Prøv ei natt i tretopphytte. De tre hyttene som inngår i PAN Tretopphytter, har hver seks sengeplasser fordelt på en dobbeltseng og fire enkeltsenger. Her får du alle fasiliteter med innlagt strøm, vann og komfort. På gulvplan ligger hyttene hele åtte meter over bakken. Frem til hyttene er det godt vedlikeholdte skogsbilveier og PAN Tretopphytter tilbyr også lading av elbil. Sjekk priser og tilgjengelighet på panhytter.no

Finnskogen Spennende, men også trygt - hele 8 meter over bakken (Foto: Marcus Ek - PAN Tretopphytter / visitnorway.com)
Spennende, men også trygt – hele 8 meter over bakken (Foto: Marcus Ek – PAN Tretopphytter / visitnorway.com)

Opplev Kynna

Kynna er et vassdrag på Finnskogen ideell for padleturer med kano og kajakk. Området har flere skiltede sykkelruter, DNT merkede stier, naturreservat, ridetilbud, fiskemuligheter og godt tilrettelagte leirplasser.

Her finner du også Risberget og Gravberget som byr på spennende lokalhistorie, lokalmat, overnatting og unike kirkebygg.

Padle kynna Finnskogen stille vann
Du finner ikke bedre ro i sjela enn på en padletur på Kynna (Foto: Trond Asle Daltveit)

Kynna har også mange fine teltplasser tilrettelagt med utebord, bålringer med grillrist og utedo langs vassdraget.

Ved Kynnbrua lengst nord på Kynnplassen er det satt opp en natursti i samarbeid med Skogselskapet Hedmark. Dette er en kort, fin og lærerik aktivitet du kan ta med de aller minste på.

Les også: Kynna på Finnskogen – padling og telting i trolsk natur

Ellers er det et spesielt fint område mellom Kynndammen, Juvberget og Halsjøen. Her ligger også noen topper så som Rogbgerget, Lindberget, Høgsjøberget og Juvberget – alle vel verdt en topptur.

Fakta Gravberget – Halsjøen

Gravberget i Våler kommune, Innlandet ● Skogsterreng på vei og sti ● Normalt tilgjengelig, litt stigning på noen partier ● Bil fra Elverum til Gravberget gård 60 minutter ● Lengde tur 7 km en vei ● Nyttig webadresse: opplevkynna.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for store og små

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Med telt på Finnskogen – fra Gravberget til Halsjøen i Våler”