Engerdal – din nærmeste villmark

Ingen kommentarer
Stolt gjeng med voksne og barn poserer ved en varde på Elgåhogna i Engerdal.
Stolt gjeng på tur til Elgåhogna (Foto: Runa Eggen)

Mange av oss forbinder sikkert Engerdal med skihistorie, der brødreparet Jo og Gjermund Eggen i sin tid skapte mange entusiastiske stunder i de tusen hjem.

Men Engerdal er også et sommerparadis, særlig for deg som elsker å fiske, padle kano, oppsøke villmarka og ta lange vandreturer.

Vi har funnet et par fine familieturer som gir deg en smakebit på noe av dette.

Elgåhogna

Første turen går til Elgåhogna. Av Engerdals 67 topper over tusen meter er Elgåhogna den høyeste. Og med fin utsikt. Når sikten tillater det, ser du Femunden i hele sjøens lengde og mer til fra toppen.

Fire unge mennesker på fjelltur i Engerdal.
Turen til Elgåhogna passer for alle (Foto: Runa Eggen)

Dalset er det vanligste startpunktet, ved fylkesveien et par kilometer sør for Elgå. Opp til Hammarvollen går du på grusvei. Derfra og lenge er Bjørbekken en sprudlende venn på turen.  Når du kommer ut av bjørkene, er du inne i Femundsmarka Nasjonalpark. Toppen er 700 meter høyere enn starten. Stigningen er ganske jevnt fordelt. Da stien ble nymerket, ble den samtidig lagt om litt gjennom den øverste ura.

Toppen er et ganske stort platå med utsikt i alle retninger. Total lengde på turen er 12 km og du må beregne 5 timer pluss eventuelle pauser.

Gutulia

Andre turen er i Gutulia, Norges minste nasjonalpark. I utstrekning er den nok minst, men mange mener at den er blant de største, fordi adkomsten er universelt utformet, altså tilgjengelig for alle. (Det er mulighet for spesialbåt over Gutulisjøen fra parkeringsplassen til brygga ved Gutulisetra. Derfra er det så en snekret plankevei for rullestol opp til seterhuset.)

Flere detaljer og mange andre aktiviteter finner du på Femund Engerdals hjemmesider her!

Les gjerne også Wikipedias artikkel om Gutulia her!

Flott plankefortau som gjør en vandretur til Gutulia enklere.
Plankevei som gir god adkomst i Gutulia nasjonalpark (Foto: Jan Nordvålen)

For å komme deg hit tar du fylkesveien mot Elgå. Veien til Gutulia er tydelig merket. Fra parkeringsplassen ved Gutulisjøen er det 3 km natursti inn til setra. Gutulisetra er en perle i hjertet av nasjonalparken og et av Femund Engerdals mest populære turmål.

Morgenstemning ved Gutulisjøen (Foto: Peter Möllenkamp)

Med den korte avstanden på fra parkeringen ved Gutulisjøen er turen inn til setra overkommelig for de aller fleste, også for barnefamilier. Setra består av tre voller – Nedpåvollen (bilde under), Oppåvollen og Lillebovollen. De solbrente tømmerhusene i bakken ned mot innsjøen gir et idyllisk inntrykk, men livet på setra var nok ikke alltid så lett.

Nedpåvollen i Gutulia viser spor etter hard arbeid (Foto: Jan Nordvålen)

Det var hardt arbeid med engslått, melking og bearbeiding av melka. Om sommeren er det enkel servering her. Total lengde på denne turen er 6 km og du må beregne 2 timer pluss eventuelle pauser.

Fakta

Engerdal i Hedmark ● Varierte turer i vernet natur Enkle og middels krevende, passer for de fleste ● Varierende lengder etter valg ● Nyttig webadresse: femundengerdal.no

Flere opplevelser i Engerdal

Få med deg de dramatiske Røafallene. Ved grensa mot Trysil kaster elven Røa seg ned mot Engeren i viltre stryk og totalt fem fosser med frie fall på 3-18 meter. Fossene heter Kvennfallet, Storfallet, Styggfallet, Kløftfallet og Gittostfallet. Det fallet som veien fører til heter Storfallet. Adkomst er skiltet fra Rv26.

Dampskipselskapet Fæmund ble stiftet i 1886, og året etter gikk de til anskaffelse av et treskip Båten ble døpt “Fæmund”. Siden da har det vært kontinuerlig rutetrafikk på sjøen. I 1904 besluttet selskapet å kjøpe ytterligere et skip, et dampdrevet jernskip, 82 fot langt og 6 fot dyptgående. Skipet ble fraktet i deler fra Trondheim med jernbane til Røros. Derfra med hest ut til Synnervika hvor skipet ble klinket sammen.

Fæmund II (Foto: © Jan Nordvålen)

Båten sto ferdig våren 1905, og har siden den gang trafikkert Femunden hver eneste sesong. Båten ble døpt “Fæmund II”. Til og med året 1945 ble båten utelukkende fyrt med ved, og det gikk med vel 300 favner hver sesong. I 1958 ble den gamle dampmaskinen byttet ut med en 160 hk dieselmotor.

Du kan se båten daglig i Elgå fra ca. 10/6-20/8. Tirsdager og Søndager kan du bli med båten på Minicruice med start og stopp i Elgå. Her finner du rutetidene!

Vil du vite enda mer om hva Femundsmarka har å by på kan du lese vår artikkel her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Passer perfekt inn i en standard ramme du kan kjøpe nesten over alt.

Legg inn en kommentar