Det er bare å nyte utsikten (Foto: Anne Kristin Johnsæther)

Elgklinten i Åsnes – midt i grensegata mot Sverige

Ingen kommentarer
Ingen tvil om hvor grensa går (Foto: Anne Kristin Johnsæther) Finnskogen Innlandet
Ingen tvil om hvor grensa går (Foto: Anne Kristin Johnsæther)

Elgklinten ligger helt øst i Åsnes kommune i Innlandet. På toppen står riksrøys 94, og markerer grensen til Sverige.

Toppen er også det høyeste punktet i kommunen på nøyaktig 633,8 moh., men må dele dette Torsby kommune i Sverige, da kommunene møtes i det høyeste punktet.

Det er to stier å velge mellom opp til toppen, grensegata og en sti gjennom skogen. Mange velger dette som en runde, opp grensegata og ned igjen gjennom skogen. Opp grensegata er det til tider svært bratt. På toppen ligger riksrøys 94 som markerer grensa til Sverige.

Løypebeskrivelse er lagt ut på hjemmesiden til Åsnes kommune.

Det er bare å nyte utsikten (Foto: Anne Kristin Johnsæther)
Det er bare å nyte utsikten (Foto: Anne Kristin Johnsæther)

Fra Elgklinten er det fenomenal utsikt, spesielt øst-, syd, og vestover. Nordover er utsikten best om man flytter seg noe oppe på toppen. Å komme seg opp på Elgklinten kan skje på flere måter. Finnskogledens vestre alternativ går over toppen, og du kan komme dit både fra Furuberget i nord, eller fra Gransjøen i sør.

Begge mulighetene krever mye klatring på slutten. Her må du bruke både armer og bein. Er det et ønske å komme nærmest mulig toppen med bil er dette mulig ved å kjøre inn veien mot Furuberget i Peistorpet, og ta til høyre etter ca. 1,5 km ved skiltet som viser Furuberget inn til venstre. Fortsett så et par kilometer til en bom. Noen hundre meter lenger frem, etter at noen skogshusvær er passert så deler veien seg. Herfra er det to veier som fører nesten frem til grensegaten.

Dette turkartet kan være godt å ha i sekken!

Ønsker du en flatere oppstigning kan det være mulig følge diverse traktorslep opp til hogstflaten på den vestre delen av berget, for så å ta seg østover langs ryggen. Her kan det være en fordel å ha med kompass. Fra Scråckarberget på svensk side kan du kjøre inn til Klinttjernet som også ligger like inntil grensegaten på nordsiden av Elgklinten. Både mot nord, øst og syd er det meget bratt. Mot vest er det litt flatere.

Les mer om Finnskogen i våre andre artikler:

Få også med deg

  • Strandsjø Fuglereservat ligger rundt Strandsjøen, i Glommas gamle elveleie. Våtmarksområdet har et sydende fugleliv. Her kan du klatre opp i utsiktstårnet og speide utover.
  • Norsk Skogfinsk Museum har museumsanlegg i kommunene Grue, Åsnes og Kongsvinger. Svullrya gamle skole, Finnetunet og Åsta Holth-museet ligger på Svullrya, Gruetunet på kommunesenteret i Kirkenær ca. 2,5 mil fra Svullrya, og Orala ved Varaldsskogen ca. 5 mil fra Svullrya.

Museets hovedadresse er Furubergsvegen 42 NO-2256 Grue Finnskog

Bildet er hentet fra Norsk Skogfinsk Museum sine hjemmesider

Fakta

Åsnes i Hedmark ● 633,8 moh. ● Halvdagstur● 4,8 km tur/retur ● 2 timer  ● Medbring mat/drikke ● Enkel rute, passer for alle ● Nyttig web-adresse: visitfinnskogene.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til glede og nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar