Jente leser bladet topp mens hun blåser tyggegummiboble

Maihaugen på Lillehammer – blant de største i Europa

Ingen kommentarer
Det er mange aktiviteter på setra på Maihaugen. Barn og mor kledd i gamle klæ viser hvordan man levde i gamle dager.
Det er mange aktiviteter på setra på Maihaugen (Foto: Esben Haakenstad)

Maihaugen er et kulturhistorisk museum grunnlagt i 1887 og et av Nord-Europas største friluftsmuseer.

Museet byr på gamle gjenstander, særlig folkekunst og håndverkerverktøy og over 200 historiske bygninger, de fleste fra Gudbrandsdalen.

Som å vandre rundt i en annen tid (Foto Øyvind Holmstad) Maihaugen Lillehammer
Som å vandre rundt i en annen tid (Foto Øyvind Holmstad)

Maihaugen er unikt siden det var det første museet som flyttet ikke bare bygninger, men også hele gårder. Maihaugens nåværende utstilling er tredelt: Bygda representerer bygninger fra bygdene i Gudbrandsdalen fra perioden 1700-1940. Byen er en samling hus fra Lillehammer by fra tidlig 1800-tallet og fram til 1950, Boligfeltet viser den raske forandringen i bygninger og inventar på 1900-tallet og fram til det nyeste huset, det såkalte Framtidshuset, som er fra 2001.

Bygate på Maihaugen fra 1900-tallet med butikker og bolighus.
Gammel bygate på Maihaugen (Foto: Øyvind Holmstad)

Museet har til enhver tid flere utstillinger. Noen er faste over flere år, og noen er temporære. Utstillingene vises både ute i friluftsmuseet og inne i besøkssenteret. 

Sjekk alle detaljer om utstillinger, priser, aktiviteter og åpningstider på museets egne hjemmesider her!

Ungjente leser ukeblad og blåser tyggegummiboble. Har solbriller og hestehale. Kul og tidsriktig 80-tall.
Maihaugen har også noe for deg som lengter
tilbake til det glade 80-tallet (Foto: Jørgen Skaug)

Det er en kafé i hovedbygningen som er åpen i museets åpningstid, sommer som vinter. Her serveres det både varme og kalde retter. I hovedsesongen er det også flere åpne spisesteder ute i friluftsmuseet. Bakeriet er åpent i byen det meste av sommeren, og i skoleferien og noen helger før og etter er det også åpent på Valbjørseter. Der serveres det blant annet deilig rømmegrøt.

Les gjerne vår artikkel: Øyerfjellet – vennlig turterreng for sykkel, fotturer og telting

Mye for barna hele året

Maihaugen har et stort og variert tilbud til barn og barnefamilier. Det er blant annet spesielle lærerike omvisninger på barnas premisser, det er tog med jernbanestasjon og en egen gård som tar vare på gamle husdyrraser. Her får barna en smakebit av hvordan livet var i gamle dager! Sjekk gjerne museets aktivitetskalender her!

Julemarkedet er årets mest besøkte arrangement og tryller frem den ekte gode julestemningen. Da er det også gode tilbud på spesielle julegaver i museumsbutikken.

Tre glade barn på julemarked på Maihaugen. Kledd i strikkejakker og votter. Julegatebelysning i bakgrunnen.
Maihaugens julemarked er alltid populært for store og små.
(Foto: Caroline Strømhylden / Maihaugen)

Spennende museumsbutikk

Museumsbutikkene på Maihaugen har stilig interiør til hjemmet, retro leker til minsten og flotte gaver. Når man handler støttes driften av museet, og her er spesielle ting man ikke finner i alle andre butikker.

Det er både moderne design og klassisk husflid. Det er vakre, norske smykker, silkesjal og strikk, keramikk og glass og nostalgiske barneleker. I tillegg finnes det et bredt utvalg av fagbøker innen kunst og håndverk.

Anders Sandvig
(Foto: Wikimedia)

Museumsmannen Anders Sandvig

Anders Sandvig ble født 11. mai 1862 i Bud og døde 11. februar 1950 på Lillehammer. Han var en norsk tannlege og museumsmann, kjent for sitt virke som tannlege og for grunnleggingen av det som senere skulle bli De Sandvigske Samlinger på Maihaugen i 1887.

På sine tannlegereiser i Gudbrandsdalen begynte han fra 1887 å samle gamle gjenstander, som han stilte ut i sitt venteværelse.

I 1894 kjøpte han sitt første gamle hus, Lykrestua fra Skjåk, som ble flyttet ned til Lillehammer og gjenreist i hans hage. Fram til 1902 fikk han flyttet i alt seks bygninger, og han solgte samlinga til Selskapet til Lillehammer bys vel. Samlinga ble flyttet, og åpnet i 1904 på Maihaugen under navnet De Sandvigske Samlinger.

Ønsker du flere tips om hva du kan oppleve på Østlandet? Les gjerne vår rundreiseartikkel her!


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar