Du kan faktisk bo i en av disse idylliske småhyttene på Hidra ved Flekkefjord (Foto: Hanne Feyling / visitsørlandet)

Hågåsen på Hidra – historisk skjærgårdsidyll ved Flekkefjord

Ingen kommentarer
Tettstedet Kirkehavn på Hidra sett fra toppen av Hågåsen. Flott skjærgård med båt på vei inn.
Kirkehavn sett fra Hågasen (Foto: Marion Baum)

Hidra er ei vakker øy i havgapet der Sørlandet møter Vestlandet. Her er slående natur, vakkert kulturlandskap, en rekke forminner og kystkultur. En kanal deler øya i to.

Det er mange turmuligheter på Hidra. En populær tur gjennom øyas kulturlandskap går til Hågåsen, med nydelig utsikt over skjærgården og Kirkehavn samt spennende ruiner fra 2. verdenskrig. En perfekt liten tur der du får mye igjen for den korte biten opp.

Hidra er et kystparadis for store og små (Foto: Adam Read @ Visit Sørlandet)
Hidra er et kystparadis for store og små (Foto: Adam Read @ Visit Sørlandet)

Her finner du fremdeles kanonstillinger og bunkerser fra 2. verdenskrig og du kan overnatte i Solveig Egelands herlige kunstinstallasjon Små hytter. I den rosa hytta Nyperosa er det overnatting, mens frokosten kan inntas i den blå hytta Havsula.

Den blå hytta kan benyttes av alle som er på tur på Hågåsen. Her kan du søke ly for vind og vær og nyte medbrakt mat og drikke. Fra hyttene har du utsikt over Kirkehamn, skjærgården og Nordsjøen.

To små hytter som en del av en kunstinstallasjon. En blå og en rød. Pappa med to barn sitter på terrassen.
På Hågåsen kan du overnatte i Solveig Egelands kunstinstallasjon “Små hytter”
(Foto: Hanne Feyling)

På kveld- og nattestid kan du se fyrlyset fra Eigerøy Fyr utenfor Egersund. Nyperosa leies ut av Hidra Skole og det koster 600 kroner natten for overnatting. Hyttene har ikke innlagt vann eller strøm, men det er et toalett like i nærheten. Husk lommelykt, telys og toalettpapir. Ta med all søppel når du forlater stedet.

Et besøk på Hidra blir aldri fullkommen uten et besøk på Hågåsen. Herfra har du fantastisk utsikt. Følger du stien opp finner du fortsatt spor etter Hitterøy Kystfort. Det tar ikke lang tid før du møter på grunnmurer og ruiner etter bygninger langs grusveien opp til Hågåsen.

Under andre verdenskrig tok tyske soldater over utkikksposten og bygde Hitterøy Kystfort, hvor rundt 100 soldater hadde tilhold. Hågåsen var et batteri i den tyske Atlanterhavsfestning under 2. verdenskrig.

Etter hvert vokste det fram en hel by på Hågåsen med blant annet kommandosentral, ammunisjonslagre, underjordiske ganger og kanonstillinger. På denne tiden var det stor aktivitet her. Hågåsen og Hitterøy Kystfort er i dag viktig utsiktspunkt med historie tilbake til Napoleonskrigen.

Infotavler er satt opp på dette flotte turområdet som byr på fantastisk utsikt over Kirkehamn. Det er grusvei helt opp til Hågåsen.

Isbua på Hidra er alltid populær (Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet)
Isbua på Hidra er alltid populær (Foto: Hanne Feyling / Visit Sørlandet)

En annen populær tur er Hågåsen – Kjellnes

På Hidra er det en ny turløype til Kjellnes. Parkering er ved veien inn til Ulland. Gå først ned veien mot Kirkhamn, deretter opp grusveien mot Hågåsen. Stien videre mot Kjellnes tar av oppe på Hågåsen, kommer forbi Ulland, ned til Helleviga, går opp til veien fra Myran og videre ut til ytre delen av Helleviga og Kjellnes.

Her er det mange steinmurer og ruiner etter bosetning. Helleviga har ofte ly for vinden tross at den ligger helt ute i havgapet. Ute på Kjellnes er det god sikt utover Nordsjøen og Listalandet mot øst.

Mer om Hidra

På Hidra finner du også andre overnattingsmuligheter som Skipperhuset og Kongshamn Gjestgiveri, landhandel, restauranter og et spennende kystmuseum, Fedrenes Minne. Flere tilbud på Hidra finner du her!

For å komme til øya Hidra må du ta Hidra bilferje. Den tar 7 min. du betaler på hjemreise, enten kontant eller med kort.

Les gjerne vår artikkel om rundreiseforslag i Sør-Norge her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – nyttig for alle

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar