Skal jeg tørre dette da? (Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff / Region Stavanger)

Kjerag i Ryfylke – beste spot for skrytefoto

2 kommentarer
Mann på Kjeragbolten Lysefjorden
Flottere skrytefoto finnes knapt (Foto: Wikimedia)

Kjerag er majesteten i Ryfylke der den ligger innerst i Lysefjorden. Med 1084 meter rager Kjerag høyest av alle toppene i Lysefjorden.

Den berømte Kjeragbolten er ca. 5m² stor og ligger kilt i en kløft i fjellet ca. 1000 meter over havet.

Fjellmassivet har lenge vært mest beundret fra fjorden, men de senere årene har det blitt stadig mer populært å ta turstien til selve platået. De fleste er fornøyde med å nyte utsikten over Lysefjorden fra selve platået, men for noen er det store høydepunktet å bli foreviget på Kjeragbolten, den runde steinblokka som sitter kilt fast i en fjellsprekk. Kjerag har også blitt et populært mål for fjellklatrere og basehoppere.

Er du glad i fotturer vil du finne mange flotte forslag på hjemmesiden til Stavanger-regionen og Ryfylke her. Les også gjerne vår egen artikkel om vandring i Norge. God tur!

Skal jeg tørre dette da? (Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff / Region Stavanger)
Skal jeg tørre dette da? (Foto: Sven-Erik Knoff / FotoKnoff / Region Stavanger)

Fotturen til Kjerag starter fra parkeringsplassen (avgift) på Øygardstøl (også kalt Ørneredet, se bildet), sør for Lysefjorden, ved Lysevegen over Lysebotn. Her er det servicebygg som rommer toalett og turistinformasjon. Den krevende løypa går opp og ned flere rygger, og har en høydeforskjell på 570 meter. Det er alltid viktig at du tar værforbehold.

Lysefjorden Kjerag utsikt
Ørneredet bærer sitt navn med rette (Foto: Helge Kjellevold/Lysefjorden utvikling)

Utenom sesong og ved snø i fjellet er det ikke anbefalt å gå turen, eller det anbefales å bruke naturguide. Husk godt fottøy, helst fjellsko, varme klær, mat, drikke og eventuelt staver. Generell god fysikk er absolutt nødvendig. Ingen må starte fotturen når det er fare for at det blir mørkt før en kommer tilbake.

Du kommer deg til Øygardstøl enten med ferje til Lysebotn og videre til Øygardstøl eller ved å kjøre via Sirdalen på veien til Lysebotn (vinterstengt vei, bør sjekkes). På sommeren har Tide Reiser busstur til Kjerag fra Stavanger. Sjekk gjerne denne nettsiden for mer informasjon.

Tips: Kjerag er også imponerende sett fra Lysefjorden, fra ferge eller sightseeingbåt. Du kan skimte Kjeragbolten 1 000 meter over deg fra bunnen av fjorden. Er du heldig kan du se basehoppere på sommeren. Alt om fjordcruise til Lysefjorden og Preikestolen finner du her.

Aktiv ferie

Det finnes uendelig mange muligheter for en aktiv ferie i hele regionen. Blant annet kano, kajakk, fiske, laksesafari, surfing, kiting, klatring, basehopping, ZIP-line, rappellering, sup, båtliv, ski, sykling, vandring eller ekstremsport som basejumping og paragliding.

Norges beste surfeforhold finnes langs Jærstrendene i Stavangerregionen, noe som har resultert i at store mesterskap som Eurosurf og Eurosurf Junior arrangeres langs Jærkysten.

Les gjerne: Jærstrendene – trolig Norges beste surfeforhold

Her kan du kontakte alle seriøse tilbydere:

Finn ut mer på Stavanger-regionen og Ryfylke sine flotte hjemmesider HER!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Kjerag i Ryfylke – beste spot for skrytefoto”

Legg inn en kommentar