Kvinne med sekk drikker vann rett fra elven

Hilleknuten – populær rundtur i Sirdal

Ingen kommentarer
Mann og kvinne på Hilleknuten i Sirdal nydelig utsikt
Upåklagelig utsikt fra Hilleknuten i Sirdal (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Sirdalsferie)

Om sommeren og høsten er Sirdal et eldorado for glade vandrere.

Dette er en rundtur som går i et åpnet og spennende landskap. Utsikten fra Hilleknuten (1209 moh.) er alene verdt turen. Her har du et vidunderlig skue som bare må oppleves. Hele runden er både merket og skiltet.

Sirdal ligger hovedsakelig i Setesdal Vesthei, Ryfylkeheiane landskapsvernområde, der Europas sørligste villreinstamme holder til. Her rusler reinen fritt med lite menneskelig innblanding.

Kvinne med sekk drikker vann rett fra elven
En herlig smak av ekte norsk natur (Foto: Terje Rakke / Nordic Life / Sirdalsferie)

All honnør til Stavanger turistforening som har 100 mil med merkede stier og over 40 hytter disse vakre fjellområdene. Så her kan du gå fra hytte til hytte, eller bare ta en kosetur rett rundt husveggen. Vi tar en av de mest populære rundturene og nyter belønningen fra 1209 meter over havet.

Utgangspunkt og parkering er greit ved skitrekket ved høyfjellshotellet. Ta en titt oppover skitrekket, det er der du skal gå, og det er ganske så bratt. Stien er god og et stykke oppi bakken deler stien seg og du følger de røde merkene i retning Svartupstjødn. Så flater det ut langs Svartupstjødn og du kan ta deg en pust i bakken for å normalisere pulsen.

Les gjerne vår artikkel – Kjerag i Ryfylke – beste spot for skrytefoto

Langt foran deg ser du nå toppen av det store tårnet på Hilleknuten. Terrenget videre stiger en del og er ganske kupert så greit å ha samlet litt krefter. Ved det store tårnet er det en trebenk for matpakke og utsikt og det er en turbok å skrive navnet sitt i.

Returen er godt rødmerket og grei. Det går jevnt nedover mot Sandtjørndalen og videre til Jogledalen. Terrenget er åpent og lett å gå, men stien er litt usynlig enkelte steder. Stimerkene er likevel godt synlige. Nede i Jogledalen flater det ut og det er flere myrlendte partier.

Vel nede ved tregrensa følges stien ned mot hyttefeltet ovenfor hotellet. Etter en stor parkeringsplass går turen på asfalt ned til hotellet og skitrekket.

Dame tar bilde av Sirdalsvatnet
Den herlige utsikten over Sirdalsvatnet er et populært fotomotiv (Foto: EduardoGrund / Region Stavanger)
  1. Sirdal Fjellmuseum har en samling av flere bygg og gjenstander som viser den gamle bygdekulturen i Sirdal. Det eldste huset er fra 1770 årene. I sommermånedene tilbys guiding. Inne i hovedbygningen viser museumsutstillingen glimt fra dagliglivet i Sirdal gjennom flere generasjoner.
Museum i Sirdal med gamle bygninger og gjenstander
På fjellmuseet vises en samling av bygg og gjenstander som viser den gamle bygdekulturen i Sirdal (Foto: Gunhild Vedvik/ Region Stavanger)
  1. Sirdal Fjellgolf er en 9-hulls golfbane og blant Norges flotteste. Banen ligger vis-a-vis fjellmuseet og er omgitt av flott natur og elven Sira. Det er opparbeidet idylliske turstier og rasteplasser i området.
Par spiller golf i Sirdal med golfbil
Utrolig vakre omgivelser på Sirdal Fjellgolf (Foto: Eduardo Grund / Region Stavanger)

Nyttig webadresse for deg som vil vite mer om Sirdal finner du her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede og nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar