Bålkos i Vassfaret (Foto: Anders Gjengedal / Visitnorway.com)

Vassfaret – myteomspunnet og spennende

Ingen kommentarer
Du finner ro i sjela i Vassfaret (Foto: Shutterstock)
Du finner ro i sjela i Vassfaret (Foto: Shutterstock)

Vassfaret er et friluftseldorado året rundt med store skoger og blinkende vann i grenseland mellom Hallingdal og Valdres.

Her har det vært menneskelig virksomhet fra før Svartedauden i 1349, og dalen hadde fast bosetting fra midt på 1700-tallet til 1921.

Vassfaret er villmarksforfatteren Mikkjel Fønhus sitt rike der tankene kan løpe fritt mens stillhet og ro senker seg i sjelen. Området er kjent for sine mange verneområder, øde fraflyttede gårder, bra fiske, store vassdrag og ikke minst bjørnestammen som hadde tilhold her for år tilbake.

Naturen er et stort urverk som går og går. La oss ikke pirke for mye med maskineriet.

Mikkjel Fønhus

Et par toppturer

På denne turen reiser vi i enden av Vassfaret med utgangspunkt Nesbyen i Hallingdal. Målet er to topper, hver på over 1000 meter, nemlig Nyseternatten på 1054 og Strøslifjell på 1107 meter over havet. Vi har med telt og fiskestang, de mange elver, bekker og fjellvann gjør området til et eldorado for folk som er hekta på friluftslivet.

Turen til Nyseternatten er en flott opplevelse sommer som vinter. Fra Nyseternatten er det flott utsikt mot Bringen naturreservat og øvre deler av Vassfaret. Området er en del av Indre Vassfaret Landskapsvernområde.

Lesetips: Bitihorn i Valdres – topptur med utsyn til Bygdin og Jotunheimen

Vassfartoppen er en liten fjellstue som ligger idyllisk til 1000 moh. Fra parkeringsplassen på Dypilen er det fint å gå fjellveien opp til Vassfartoppen som igjen er et greit utgangspunkt for turen til Nyseternatten og Strøslifjell. Stien går i småkupert flott fjellterreng og er merket med skilt til Nyseternatten–Strøslifjell. Følg så merkingen forbi Haukenatten.. Videre passeres Hulderbekken og flere idylliske fiskevann.

Bålkos i Vassfaret (Foto: Anders Gjengedal / Visitnorway.com)
Bålkos i Vassfaret (Foto: Anders Gjengedal / Visitnorway.com)

Turen går så videre langs stien til Søre Oddevann. Her deler stien seg og er merket med skilt mot Nyseternatten til høyre og Strøslifjell til venstre. Stien videre til Nyseternatten er godt merket på steiner. Vel oppe på Nyseternatten har du en utrolig utsikt du sent glemmer.

Du finner denne turen og nesten 100 andre i boken NORGES FINESTE TELTTURER!

Tar du venstre i nevnte stidele ved Søre Oddevann kommer du etter hvert opp på Strøslifjell selv om dette er noe lenger. Like i nærheten finner du Vassfarets kanskje vakreste og mest avsidesliggende seterområde, Strøsliseter ved vakre Strøslivatn.

Utsikten fra toppen gir et flott rundskue med lange siktelinjer i alle retninger. Sør for Strøslifjell skiller Feselskardet fjellet fra Bringen, et kjent og karakteristisk fjell som rager over Sulevatn i Vassfaret. I Feselskardet ligger Mortenshølet, en stor hule i bergveggen med ukjent opprinnelse og et spennende sagn knyttet til seg.

Det er utallige steder å slå leir i dette myteomspunne landskapet, enten du sverger til telt, hengekøye tarp eller rett og slett åpen himmel. Husk bare å rydde etter deg når du forlater leiren, men det er jo en selvfølge.

Det er utallige steder å slå leir i dette myteomspunne landskapet (Foto: Shutterstock)
Det er utallige steder å slå leir i dette myteomspunne landskapet (Foto: Shutterstock)

Med utgangspunkt Nesbyen finner du frem ved å ta Rv7 sørover, så til venstre over Lioddenbrua etter 6 km. Så etter hvert følge Liamarksvegen inn i Liamarka og videre til Kråkehaugvegen og parkering på Kråkehaugen ved Vassfartoppen.

Andre opplevelser i området

Bringen er det største av de ni naturreservatene som finnes innenfor Vassfaret. Bringen ble opprinnelig fredet for å ta vare på stedegen naturskog, og ble betydelig utvidet i 1985. Reservatet utgjør et samlet areal på 8 010 dekar.

Hallingdal Museum i Nesbyen ble grunnlagt i 1899 og ligger vakkert til i naturskjønne omgivelser ved Rukkedalselva. Friluftsmuseet, som er blant de eldste i Norge, har 30 antikvariske bygninger og ca. 30 000 gjenstander fra hele Hallingdals-regionen.

Fakta

Vassfaret mellom Hallingdal og Valdres ● 1054 og 1107 moh. ● Skogsterreng med bjørkeskog og høyfjell ● 5 km til Nyseternatten ● Lett å gå, passer for alle ● Nesbyen–Vassfartoppen 25 km, 45 minutter med bil ● Nyttig web-adresse: visitnesbyen.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar