kuer Danmark vandre Mors

Danmark – noen eksempler på fine vandreturer

Én kommentar
Vandre to damer med ryggsekk
På vandretur langs Søren Kirkegaard-stien ved Gilleleje på Nord-Sjælland (Foto: ©Tine Uffelmann / VisitNordsjælland)

Nyt den danske naturen i ditt tempo

Danmarks natur er rik og variert, med grønne skoger, dype daler, lange strender og bratte klinter, så her er det grunnlag for mange små og store naturopplevelser. Her er noen smakebiter på vandreturer.

kuer Danmark vandre Mors
Glade vandrere med tilskuere på Mors i Limfjorden (Foto: Mette Johnsen)

Nord-Jylland og videre

Turene på Nord-Jylland følger kysten de fleste steder. Det er også her du finner den vakreste utsikten, de mest øde områder og de beste turstiene. Hammer Bakker, Rold Skov, Højris Mill og Nymølle Bæk er blant de mest unike naturområdene i landet, der nettverk av gang- og turveier tar deg rundt i landskapet.

Ønsker du å vandre i jordbruksland, kan du velge noen av strekningene på Hærvejen. Både i nordlige Himmerland og i Vendsyssel går Hærvejen gjennom områder med plantedyrking, husdyrhold, større gårder og landsbyer.

Hærvejen er flere hundre kilometer med tur- og sykkelrute som går på langs gjennom hele Jylland. Underveis bringer denne ruten deg nær alt hjertet begjærer i dansk natur: sjø, kyst, heier, skog og åpent land samt noen av de mest spennende stedene i dansk historie.

Les gjerne: Vår artikkel om Hærvejen her.

Hvilepause to personer grønt gress
Godt med en hvilepause, her langs Hærvejen (Foto: Hærvejen)

Tips

Her finner du en helt ny bok over Hærvejen. En kartbasert guide som dekker den utvidede Hærvejsruten fra Frederikshavn og Hirtshals i nord til Padborg i syd.

Vandre fra Hirtshals til Løkken – en flott tur over 2 dager

Hvis en vandretur langs Vesterhavet i en weekend står høyt på ønskelisten, er strekningen fra Hirtshals og sydover til Løkken en opplagt mulighet. Turen er ganske enkelt fantastisk.

La bilen stå på parkeringsplassen i det vestlige hjørnet av Hirtshals Havn, og start fra kunstverket ”Trappen”, som forbinder gågaten med havnen. Følg stranden sydover forbi Hirtshals Fyr. Seks kilometer videre og drøyt en kilometer etter avkjøringen til Tornby går det en sti opp i en erosjonsdal langs elven Yksenbæk. Husk å snu deg rundt for å nyte utsikten til Vesterhavet.

Fyrtårn Løkken Danmark sanddyner med folk
Fyrtårnet Rubjerg Knude nær Løkken (Foto: Mette Johnsen)

En fantastisk og 32 kilometer lang vandretur over to dager langs en av landets flotteste kyster. Underveis passeres klipper, sanddyner, plantasjer, og brede sandstrender.

Mer utfyllende info med bilder og kart finner du i den anbefalte boka.

Les også: Sykkelturer i Danmark – landet er som skapt for sykkel.

Vandre på Fyn og øyhavet rundt

Når Fyn nevnes i forbindelse med fotturer, tenker de fleste på Skjærgårdsstien (Øhavsstien), som åpnet i 2007 og siden har blitt utvidet med primitiv innkvartering og et reservasjonssystem for lyplasser, slik at du i dag kan bestille nesten alle overnattinger i ly på en tur fra Faldsled til Svendborg online.

Men teltet eller tarpet kan fremdeles brukes. Det er friere, man trenger ikke å forplikte seg til å følge en plan, og da kan man nøye seg med en mindre moderne mobiltelefon.

Skjærgårdsstien kan også benyttes av turgåere som vil tilbringe natten mer komfortabelt på bed and breakfast, vertshus eller herregård. Fyn tilbyr de fineste tenkelige halv- og heldagsturer, de fleste av dem er kystnære. Turene til Enebærodde, Gulstav og Monnet er gode eksempler på slike turer, og som noe helt spesielt kan du vandre til Æbelø gjennom vannet.

Faaborg by på Fyn Danmark
Sjarmerende Bøjestræde i Faaborg på Fyn (Foto: ©Michael Fiukowski & Sarah Moritz)

Blant turene inne i landet er rutene på Nørresø med det rike fuglelivet, Svanninge Bakker med det kuperte overlandskapet og Tranekær Slottspark med de spennende verkene fra kunstnergruppen Tickon. Alle de spennende turene med tekst, bilder og kartutsnitt finner du i boken Vandreture i Danmark (lettlest dansk språk). Du kan sjekke den ut HER!

Tips! Har du Danmark på reiseplanen kan vi absolutt anbefale deg Visit Denmarks egne hjemmesider. Der finner du det meste av tips og råd.

Vandre på Lolland, Falster og Møn

Lolland, Falster og Møn kalles ofte “Syhavsøyene”, som høres fint, behagelig og varmt ut. Beskrivelsen passer da også bra for en av de kortere turene på en varm sommerdag, for eksempel i Halskov Vænge, på Skejten eller i Reventlowparken på Pederstrup gods på Nord-Lolland (bilde under).

Beskrivelsen kan også lett passe til de lange turene på Albuen og Hyllekrog på Lolland. Her er høyt til himmelen og vid utsikt over kyster, enger og tang.

Danmark Vandre Lolland Gangbro i tre i Rewentlowparken på Pederstrup gods
Gangbro i tre i Rewentlowparken på Pederstrup gods på Lolland (Foto: Visit Denmark)

Men Sydhavsøyene tilbyr også fotturer langs dramatiske klipper ved Korselitse Østerskov på Falster og ikke minst ved Møns Klint, som med sin kritthvite og mer enn 100 meter høye klipper er Danmarks mest dramatiske kystlinje. selv om Møns Klint er blant de mest besøkte naturområdene i landet, kan du lett gå her og føle deg ensom.

En annen flott rute på Møn er Camønoen, en ny og lang turvei med overnattinger. Her viser en gruppe entusiaster en strålende måte å organisere en turvei med såkalte camon-pauser på. På disse er det toaletter, vann og strøm for lading av elektronikk. Her kan du også komme i kontakt med lokale frivillige som gjerne guider deg på turen.

Alle de spennende turene med tekst, bilder og kartutsnitt finner du i boken Vandreture i Danmark (lettlest dansk språk). Du kan kjøpe den HER!

Vandreturer på Bornholm

Når du besøker Bornholm som turist, føles øya på alle måter som en dansk øy, selv om den er langt mot øst og litt gjemt bak Sverige. Språket, husene, veiskiltene og kulturen er dansk. Men det steinete landskapet så vel som rundkirkene og bindingsverkstårnene ved kirkene i Rønne, Nexø og Svaneke er noe helt spesielt.

Noe spesielt er også den ville floraen. På en sensommervandring rundt kysten finner du mange artsrike plantesamfunn. Plantesamfunnene finnes i en mengde som overhodet ikke er kjent fra resten av Danmark.

Og hvis du velger å følge den gule ruten i Paradisbakkerne, kan du finne de fineste bregnearter på de vertikale bergveggene i sprekkdalene. Husk at blomstene ikke må plukkes, bare fotograferes.

Klippene på Bornholm
Klippene på Bornholm

Noe helt spesielt er de mer enn en milliard år gamle bornholmske bergartene. På østkysten er steinene avrundet og lave mens de på vestkysten er bratte og robuste. Forklaringen er at isbreen gled over Bornholm fra slitesiden i øst til lesiden i vest. Mange steder har bergartene skuremerker som klart markerer isens bevegelsesretning.

Som noe nytt tilbyr Bornholm en fire kilometer lang tur i en innhegning med europeisk bison. Visenten som den også blir kalt, ble introdusert i 2012 og satt ut rundt Svinemosen i Almindingen. Møt de fantastiske dyrene i det sørøstlige hjørnet av Almindingen midt på øya.

Bison Danmark Bornholm
Opplev europeisk bison på nært hold (Foto: Michael Stoltze / Naturstyrelsen Bornholm)

Alle de mest spennende turene med tekst, bilder og kartutsnitt fra hele Danmark finner du i boken Vandreture i Danmark (lettlest dansk språk). Den inneholder hele 135 ulike turer, alle godt spredt både geografisk og på lengde og vanskelighetsgrad.

Bokbilde vandre Danmark

Du kan kjøpe boken HER!

Du får den levert på få dager.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.
Boka om sykkelturer i Danmark
Boka om sykkelturer i Danmark

1 kommentar om “Danmark – noen eksempler på fine vandreturer”

Legg inn en kommentar