En fantastisk dag på Fløyen (Foto: Sverre Hjørnevik / VisitBergen.com)

Bergen over Vidden – vandretur fra byfjell til byfjell

3 kommentarer
To personer sitter på en benk på Ulriken i Bergen.
Turnerhytten på Ulriken (Foto: Robin Strand / Bergen Reiselivslag / visitBergen.com)

Denne klassikeren over Vidden mellom Ulriken og Fløyen kan du begynne i begge ender. Du kan starte og avslutte turen med å ta Ulriken643 eller Fløibanen.

Mellom disse to vakre byfjellene har du nydelig utsikt til fjordene rundt og øyriket utenfor byen, så dette er en av de aller mest populære turene i Bergen.

Utsikten underveis med Ulriksbanen er formidabel (åpner igjen i mai 2021) (Foto: Espen Haagensen / Bergen Reiselivslag / visitBergen.com)

Til Ulriken har du mange varianter å velge mellom hvis du vil bruke beina. Et alternativ er å ta buss nr. 12 fra sentrum til Montana og følge skilting til Montana Vandrerhjem der du tar mot høyre. Her er det også parkeringsplass. Følg så grusveien oppover. Ved enden av grusveien kan du velge flere stier opp til Ulriken. Den korteste veien opp å følge skiltene “Ulriken opp”.

Les gjerne også: Bergen – smekkfull av gode historier og fordums storhet

Vil du ha en litt lengre, men ikke så bratt tur, holder du til høyre på stien litt etter grusveien er ferdig. Det er alltid mange som går opp Ulriken, så det er lett å finne veien.

Turen over Vidden er godt skiltet og mange varder å gå etter. På en fin dag kan du nyte den flotte utsikten helt til Folgefonna. Den siste 1,5 timen er på grusvei over Rundemannen til Fløyen. Ca. 15 minutter før du er fremme på Fløyen kan du ta en stopp på Brushytten (se bilde).

Brushytten ligger på Midtfjellet ved foten av Blåmanen i Bergen (Foto: Svein-Magne Tunli / tunliweb.no / Wikimedia)

For mange, spesielt barnefamilier, er Brushytten et populært mål for søndagsturen. Her kan du ta pause før du vender nesen hjemover eller fortsetter på en lengre tur. Fra Brushytten kan du også la turen gå videre opp til Blåmanen eller Rundemanen.  

Mange personer sitter i trappa og står ved rekkverket og beundrer utsikt over Bergen fra toppen av Fløyen.
Fløyen (Foto: Sverre Hjørnevik/ Bergen Reiselivslag / visitBergen.com)

Fra Fløyen kan du gå ned til sentrum, eller ta Fløibanen. Velger du å gå ned er det flere alternativer. Da kan du enten gå ned på baksiden av restauranten og følge veien, eller ta til venstre ved lekeplassen og følge grusveien forbi Granebo Barnehage. Ved barnehagen tar du til venstre ved pilen for å komme ned like ved Fløibanen.

Hele turen er til sammen 14 kilometer i luftlinje og du gjør normalt turen unna på fem timer. Går du opp ved stasjonene kan du legge til en ekstra time.

Fløibanen er en opplevelse i seg selv (Foto: Pål Hoff / Bergen Reiselivslag / visitBergen.com)

Det er tillatt og telte i opptil 2 dager på byfjellene, med unntak av områder innenfor nedbørfelt til drikkevann og i Fløyenområdet. Bading er også tillatt i alle vann som ikke ligger innenfor nedbørfelt til drikkevann.

Alle barn koser seg på Fløyen (Foto. Sverre Hjørnevik / Visit Bergen)
Alle barn koser seg på Fløyen (Foto. Sverre Hjørnevik / Visit Bergen)
  1. Fløibanen (bilde) går fra Bergen sentrum opp til toppen av Fløyen. Her kan du boltre deg på lekeplassen, leke i Trollskogen, gå spennende naturstier og padle kano på Skomakerdiket. Dette er en av Norges mest kjente attraksjoner. Sjekk priser og andre detaljer på visitBergen her!
  • Norges raskeste zipline finner du på Ulriken, Bergens høyeste byfjell (643 moh.). Fra ziplinen får du en flott utsikt over byen mens du svever i høy hastighet over bakken. Aktiviteten er ikke fysisk krevende, men heller psykisk utfordrende, med en fin mestringsfølelse. Sjekk hjemmesiden her!

Hvis du vil lese mer om hva du kan gjøre i Bergen anbefaler vi denne artikkelen!

Hvorfor Bergen?

Som europeisk kulturby, verdensarvby og UNESCO matby tilbyr Bergen opplevelser og kultur på høyt nivå. Bergen er selve hjertet i de norske fjordene, og gir deg en ideell kombinasjon av natur, kultur og storbyopplevelser. Uansett årstid.

Har du Bergenskortet i lommen, reiser du gratis med Bybanen og buss i Bergen og regionen (ikke med NSB). Du får gratis eller rabattert adgang til museer og attraksjoner, mange etablerte kulturtilbud, ulike sightseeingtilbud, restauranter og parkering.

Du finner alt Bergen har å by på på deres hjemmesider her!

Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, omfatter den gamle trebebyggelsen og brannsikre steinkjellere i den historiske bykjernen i Bergen
Bryggen i Bergen, også kjent som Tyskebryggen og Hansabryggen, omfatter den gamle trebebyggelsen og brannsikre steinkjellere i den historiske bykjernen i Bergen (Foto: Robin Strand / Bergen Reiselivslag / visitBergen.com)

Annonse:

Verdenskart for vegg – noe alle har glede av!

Perfekt til skole, kontor, for skoleeleven eller som en ren dekorasjon.
Passer perfekt inn i en standard ramme du kan kjøpe nesten over alt.

3 kommentarer om “Bergen over Vidden – vandretur fra byfjell til byfjell”

Legg inn en kommentar