La deg fascinere av den utrolige naturopplevelsen (Foto: Terje Rakke / FjellNorge)

Bukkelægret og Besseggen – to tøffe turer

4 kommentarer
På god vei over Besseggen en perfekt dag (Foto: Terje Karlung)

Den fantastiske utsikten over ville Jotunheimen og mestringsfølelsen i de bratte passasjene er det som lokker de fleste til å ta disse turen.

Turen går mellom Gjendebu innerst i Gjende og Gjendesheim med overnatting på Memurubu. Du må gjerne ta disse som to separate turer. Begge krever både pågangsmot, litt kondis og ikke minst grei kontroll på høydeskrekken.

Turen over Bukkelægeret

Turen over Bukkelægeret begynner du med å ta båten til Gjendebu innerst i Gjende. Her overnatter du og nyter god mat for så å starte på en 450 meters dramatisk stigning, som er en gammel ferdselsrute opp fra vannet. Så kommer du etter hvert opp til fjellandskap og storslagen utsikt over Sjugurdtinden, inn i Svartdalen og ned mot Bygdin.

Turen ender på Memurubu der du kan overnatte, spise godt og pleie ømme muskler før Besseggen venter. Beregnet tid er ca. 5 timer.

Bukkelægret er den spektakulære oppstigninga fra Gjende, på ruta mellom turisthyttene Gjendebu og Memurubu.

Besseggen

Besseggen er 16 kilometer lang, og det høyeste punktet ligger på 1743 moh. Ønsker du bare å gå Besseggen tar du ettermiddagsbåten inn til Memurubu, for så å gå over eggen tilbake dagen etter. Hele veien er markert med varder og røde T-er og viser du varsomhet er ruten helt ufarlig, men noe klatring på påregnes og litt høydeskrekk overvinnes raskt av den fantastiske utsikten.

Memurubu er et perfekt startpunkt (Foto: Wikimedia)

Huskeliste

Ta med godt med drikke, noe å bite i og litt ekstra klær for riktig å kunne nyte turen. Er du heldig med været blir turen helt fantastisk. Turen beregnes til 6 – 8 timer, men noen bruker lengre tid. Dette avhenger av fysisk form og antall pauser du tar underveis. Husk at du skal være ute hele dagen, så ta med rikelig med mat og drikke.

Været kan endre seg raskt i fjellet så ta med litt ekstra klær. Du bør ellers kle deg løst og ledig, da det er en del klatring underveis. Dessuten er godt fottøy ekstra viktig. Kart og kompass hører også med i sekken. Gode vandrekart finner du i vår nettbutikk!

Fantastisk utsikt

Endelig oppe på eggen nyter du den 360 graders fantastiske utsikten over Jotunheimen og det grønne Gjendevannet 400 meter under seg på den ene siden og det dyp blå Bessvatnet på den andre siden. Grønnfargen viser at Gjende er et brevann. Små partikler fra breer holder seg flytende og skaper en lysbrytning som særlig i solskinn gir en sterk grønn farge. Bessvatnet får ikke tilførsel fra noen isbre og virker derfor blått.

La deg fascinere av den utrolige naturopplevelsen (Foto: Terje Rakke / FjellNorge)
La deg fascinere av den utrolige naturopplevelsen (Foto: Terje Rakke / FjellNorge)

Finn gjerne mer info på: www.nasjonalparkriket.no

Og mer om vandremuligheter her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.