Å oppleve fjellet til hest er et eget eventyr (Foto: Nasjonalparkriket Reiseliv)

Fjellheimen i Skjåk fra hesteryggen – den optimale frihetsfølelsen

Ingen kommentarer
En fantastisk måte å oppleve fjellheimen (Foto: Augenblikk studio) til hest
En fantastisk måte å oppleve fjellheimen (Foto: Augenblikk studio)

Er du barn, ungdom eller voksen? En tur på hesteryggen gir en naturopplevelse helt utenom det vanlige. Og valgfriheten er stor, alt fra timesturer til flere dager i fjellet.

Ikke rart at området nord i Gudbrandsdalen har fått navnet Nasjonalparkriket. Selve dalen starter ved Lillehammer og strekker seg nordover til fjellheimen, er over 200 kilometer lang og regnet som en av de vakreste dalfører i landet.

Dalens mektige fjell, buldrende elver, frodige skoger og rike kulturarv har inspirert utendørsentusiaster i flere hundre år. Hovedveien mellom Oslo og Trondheim går rett gjennom Gudbrandsdalen, men perlene finner du langs omveiene og avstikkerne. Etter hvert som vi kommer nordover i dalen, blir fjellene høyere på begge sider. Gudbrandsdalen skjærer seg inn mellom høyfjellspartiene Rondane i øst, Jotunheimen i vest og Dovrefjell i nord.

Med hest i fjellet

En utrolig spennende måte å bli kjent med fjellet på bli med på en organisert ridetur ved inngangen til Breheimen og Jotunheimen Nasjonalpark. En av aktivitetstilbyderne finner dere i Skjåk ved inngangen til idylliske Lundadalen, en seterdal som ligger i hjertet av Breheimen Nasjonalpark.

Breheimen nasjonalpark finner du mellom riksvei 15 over Strynefjellet og fylkesveg 55 over Sognefjellet. Nasjonalparken ligger i Lom, Skjåk og Luster kommuner.

Å oppleve fjellet til hest er et eget eventyr (Foto: Nasjonalparkriket Reiseliv)
Å oppleve fjellet til hest er et eget eventyr (Foto: Nasjonalparkriket Reiseliv)

Lundadalen er ellers et ypperlig utgangspunkt for fjell- og toppturer både sommer og vinter. Firmaet Fjelleventyret arrangerer korte turer på hesteryggen, eller dagsturer med hest i flott natur. Det tilbys dermed rideturer for både erfarne hestefolk, og for de som ønsker familieridning i trygge omgivelser.

Fjelleventyret har guider med lang erfaring med turridning. Når dere blir med på tur, kan dere derfor føle dere trygge på at både hest og rytter blir ivaretatt på best mulige måte. Dagsturene med hest inkluderer lunsj og bålkos med skikkelig bålkokt kaffe fra svartkjele, en stemningsfull opplevelse.

En fin kombinasjonstur der dere kan oppleve ranchlivet er på stedets egen seter. Der er det primitiv overnatting og selvhushold. Her kan dere oppleve en unik stemning med vedfyrt ovn og levende lys – uten andre lyder enn knitring fra veden. Nyt også sildringen fra elva som renner rett utenfor seterhuset.

Setra er uten strøm og innlagt vann, og selve seterhuset er et laftet seterhus med to rom, enkel kjøkkenløsning med kjøkkenutstyr, propanapparat og ildsted. Ved er inkludert i leien. For de minste arrangeres det leieturer med hest av en times varighet, et fint alternativ til å bli kjent med disse flotte dyrene.

Fra gårdsbutikken kan dere kjøpe med lunsjpakker med hjemmelaget og god mat med lokale smaker.

Les gjerne vår artikkel om Bukkelægeret og Besseggen – to tøffe turer!

Spiseri

Fjelleventyrets eget spiseri er åpent hver dag i sommersesongen. Her serverer de gode måltider med lokale råvarer. Spis en god lunsj eller middag før og etter små og store fjelleventyr. Alle rettigheter, med et stort vinkart. Utenom sesong – sjekk hjemmesiden!

Og så, -etter en lang ridetur i fjellet (Foto: Augenblikk studio)
Og så, bordet er dekket i Spiseriet etter en lang ridetur i fjellet (Foto: Augenblikk studio)
Hanne og Emma i skaper lun stemning i Spiseriet (Foto: Augenblikk studio / Fjelleventyret)
Hanne og Emma skaper lun stemning i Spiseriet (Foto: Augenblikk studio / Fjelleventyret)

Fjelleventyret er også en småskalaprodusent, og mange av smakene på kjøkkenet kommer fra egne råvarer og produkter. De produserer blant annet egne spekepølser av villrein, villsau og hjort. Fra eget røkeri kan du få einer-røkt ørret.

Fjelleventyret er tilknyttet HANEN – den landsdekkende næringsorganisasjonen for virksomheter innen bygdeturisme, gardsmat og innlandsfiske i Norge. Romantisk langweekend, hundekjøring, matkurs, hvalsafari og vinsmaking er bare noen av opplevelsene bedriftene tilknyttet Hanen kan tilby.

Andre opplevelser å ta med hjem

Dere må gjerne kombinere hesteopplevelsen med flere spennende aktiviteter i fjellet. Nede i dalen går DNT-stien til Trulsbu og Lundadalsvatnet, omkranset av noen av de høyeste fjellene i området, med Hestbrepiggen på 2172 moh. som den høyeste.

Tverrådalskyrkja med sine 2088 meter over havet er kanskje det mest kjente fjellet. Turen opp på Tverrådalskyrkja er en heldagstur og vanligste startsted er Sota Sæter. En spektakulær topptur for den som er glad i utfordringer.

I Lundadalen er det også flotte fiskemuligheter. Elva Skjøli renner brusende forbi på sin vei fra Lundadalsvatnet. Her er dere garantert fjellørret.

Breheimen er ellers rik på gode fiskevann, og fiskekort kan dere kjøpe av Skjåk Almenning. Almenningen har også flere fjellhytter som dere kan leie til jakt og fiske, eller for et opphold i fred og ro uten forstyrrelser.

Mer å utforske i nærheten

Sota Sæter DNT kombineres tradisjon og lokalmat med storslått og nærmest urørt natur. Her kan dere sove godt i eventyrlignende bygninger før du legger ut på tur i Breheimens villmark. Naturen rundt setra byr på korte dagsturer og luftige toppturer. Hva med å vandre langs elven med fiskestangen inn til Mysybutta?

Lett morgendis over vakre Sota Seter (Foto: Privat)
Lett morgendis over vakre Sota Seter (Foto: Privat)

Lengst vest i Skjåk ligger Grotli, med alpinsenter, mange flotte fjellturer og nettverk av sykkelstier. Grotli ligger perfekt plassert midt mellom to nasjonalparker og er godt utgangspunkt for mange aktiviteter og opplevelser i Geiranger, Nordfjord og Strynefjellet.

Fakta

Lundadalen i Skjåk kommune ● Fjellopplevelser til hest ● Breheimen nasjonalpark ● Alle typer turer, også flerdagsturer med overnatting ● Medbring gjerne mat/drikke ● Nyttige webadresser: nasjonalparkriket.no, fjelleventyret.no, sotaseter.dnt.no, visitjotunheimen.no

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.