En av verdens flotteste togreiser (Foto: Sverre Hjørnevik / Visit Flåm)

Reis med Flåmsbana – en av verdens mest spennende togreiser

Én kommentar
En blid konduktør sjekker billetter til turister på Flåmsbana.
En fantastisk reise venter på deg (Foto: Visit Flåm / Sverre Hjørnevik)

Flåmsbana er en sidebane til Bergensbanen. Togturen mellom Myrdal og Flåm er en reise utenom det vanlige.

Et tog full av turister på vei opp Flåmsdalen med Flåmsbana. Utsikt fra togvindu.
Forbered deg på vill og storslått norsk natur (Foto: Visit Flåm / Sverre Hjørnevik)

Dette er den bratteste jernbanestrekning i sitt slag i verden. Reisen tar om lag 50 minutter med et stadig varierende panorama som byr på vill og storslått norsk natur; Høye, snøkledde fjell, tordnende fosser som kaster seg utfor bratte fjellsider, fjellgårder som klamrer seg fast i bratte skråninger og grønne sletter i dalbunnen.

To turister, mann og dame beundrer Kjosfossen på Flåmsbana.
Kjosfossen er et vakkert skue (Foto: Visit Flåm / Sverre Hjørnevik)

Åpnet i 1940

Banen ble åpnet i 1940 og er et internasjonalt turistmål. Anleggsarbeidene startet i 1923 og pågikk frem til 1947. Kombiner gjerne togturen med å sykle Rallarvegen, et spektakulært fjordsafari eller en fottur i Aurlandsdalen.

Aurlandsdalen er vakker og vill og rik på dyre- og planteliv, kulturminner og fiske (Foto: Pål Bugge / Visitnorway.com)
Et fjordcruise gjennom de smale og vakre fjordene gir deg et minne for livet (Foto: Øystein Thorvaldsen / Visit Flåm)
Rallarvegen fra Finse til Flåm er en sykkeltur på 57 km og du sykler i typisk norsk fjellandskap. (Foto: Sverre Hjørnevik / Fjord Norway)

Vår artikkel om fottur i Aurlandsdalen kan du lese her!

Den spennende jernbanestrekningen lokker hvert år til seg mennesker fra hele verden, noe som gjør at Flåmsbana i dag står fram som en av de største og mest spektakulære turistattraksjonene i Norge og et av høydepunktene under den kjente rundreisen Norge i et nøtteskall®.

20 tunneler

Flåmsbana har 20 tunneler fra Myrdal, (866 moh.), ned den stupbratte dalen og til bunnen av Flåmsdalen. Over en strekning på i alt 20,2 kilometer går 5,7 kilometer i tunnel. Det tilsvarer mer enn en fjerdedel av banens lengde.

Fra Myrdalsplatået og ned til bunnen av Flåmsdalen er høydeforskjellen fra høyeste til laveste punkt på 865,5 meter, eller en stigning på 55,6 ‰ i snitt. Det gir omtrent en stigning på 1 meter per 18 meter kjørelengde, og dette gjør den til den nest bratteste normalsporede adhesjonsbane i Europa etter Hunsrückbanen i Tyskland. Vendetunnelen går i sløyfer på flere nivåer og går inn og ut av fjellet. Disse er nødvendige for at stigningen ikke skal bli for voldsom for ordinær togtrafikk.

Du kan lese hele historien om Flåmsbana i denne Wikipedia-artikkelen.

Hele året rundt

Flåmsbana går hele året med hyppige togavganger og korresponderer med de fleste tog til Oslo-Bergen. Nederst i Flåmsdalen kan du nyte det frodige kulturlandskapet og beundre den vakre Aurlandsfjorden, en sidearm til Sognefjorden.

Ung dame med grønn lue tar bilde med mobil ut av togvindu på Flåmsbana vinterstid.
Ta gjerne turen om vinteren, det er helt magisk (Foto: Visit Flåm / Sverre Hjørnevik)

Museum

I den gamle stasjonsbygningen i Flåm er det opprettet et museum med gammelt anleggsutstyr og anleggsmateriell fra bygginga av så vel Flåmsbana som Bergensbanen. Museet gir innblikk i byggingen av verdens bratteste jernbanestrekning, den tekniske utviklingen og menneskene bak den imponerende jernbanekunsten. I dag viser museet et EL-9 lokomotiv og skiftelok, utstillinger som inneholder bilder, lyd og gjenstander samt skrevet materiell.

Mye artig å se på museet om Flåmsbanas historie (Foto: Sverre Hjørnevik / Visit Flåm)
Mye artig å se på museet om Flåmsbanas historie (Foto: Sverre Hjørnevik / Visit Flåm)

En måned per meter

Av de 20 tunnelene på strekningen er hele 18 drevet ut for hånd. Hver meter kostet omtrent en måneds arbeid. I dag brukes ofte en fullprofilmaskin som borer en tunnel i profil i en operasjon om ikke fjellet er for hardt. Borte er minebor og dynamitt.

Vendetunnelen som går i spiral inn og ut av fjellet er et bevis på den mest dristige og kyndige ingeniørkunst i norsk jernbanehistorie.

Overnatting i Flåm

Det er mange ulike overnattingsalternativ i Flåm. Du kan velge mellom hotell, pensjonat, vandrerhjem, hytter og feriehus. Det er også campingplass.

Fretheim Hotel (bilde under) var på slutten av 1800-tallet en storgård som husa rike engelske lorder som kom for å fiske laks i Flåmselva og nyte den vakre naturen. Hotellet ble i utgangspunktet reist i Sveitserstil, og har gjennom årenes løp vokst og utviklet seg i til et spennende bygg både arkitektonisk og historisk. Sjekk hjemmeside her!

Romantisk stemning på Fretheim (Foto: Visit Flåm)
Romantisk stemning på Fretheim (Foto: Visit Flåm)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Passer perfekt inn i en standard ramme du kan kjøpe nesten over alt.

1 kommentar om “Reis med Flåmsbana – en av verdens mest spennende togreiser”