En hundesledetur er en fantastisk opplevelse (Foto: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com)

Alta – et smykkeskrin av fantastiske og briljante turmuligheter

Ingen kommentarer
Vandremulighetene rundt Alta er uendelige - her på overnattingstur med Trasti & Trine (Foto: Trine-Sara Johannessen / VisitNorway.com)
Vandremulighetene rundt Alta er uendelige – her på overnattingstur med Trasti & Trine (Foto: Trine-Sara Johannessen / VisitNorway.com)

Alta kalles Nordlysbyen om vinteren og bader i midnattssol på sommeren. Sommermånedene er lyse og solfylte og da kan dere oppleve de utroligste aktiviteter tilpasset alle aldre.

Fra midten av mai til slutten av juli er det lyst døgnet rundt. Det gir muligheten til å utforske turparadiset når det passer dere best. Hva med elvebåtsafari opp den verdenskjente Altaelva der erfarne båtførere tar dere med på det beste den nordnorske naturen har å tilby?

Den beste måten å nyte landskapet på er med tradisjonell elvebåt (Foto: Sorrisniva)
Den beste måten å nyte landskapet på er med tradisjonell elvebåt (Foto: Sorrisniva)

Opplev majestetiske Alta Canyon, det mest monumentale elvegjelet i Nord-Europa, der den beste måten å nyte landskapet på er med tradisjonell elvebåt. Uansett hvor korte eller lange turer dere planlegger finner dere noe spennende som passer for familiens nivå.

Våren har kommet til Alta Canyon (Foto: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com)
Våren har kommet til Alta Canyon (Foto: Thomas Rasmus Skaug / VisitNorway.com)

Fjellturer i midnattssol

Er dere glade i å gå på fjelltur? Ganske unikt er en fjelltur i midnattssol, noe du og de du er glad i kommer til å huske resten av livet. En av turene som har lett tilgjengelighet fra byen, er Hjemmelufttoppen som ligger like ved Alta Museum. Turen passer for hele familien og tar 1 time å gå. Ønsker dere ikke å gå så sent som ved midnatt, er turen like fin på dagen og på kvelden.

Turen er godt skiltet med jevn stigning hele veien, men likevel ikke for bratt. Langs ruta er det satt opp informasjonsskilt om lokal historie, planter og fugle- og dyreliv. Turen går også videre til Nordtoppen (434 moh.) dersom dere ønsker en lengre tur.

Les gjerne: Hamningberg – The end of Europe

En annen familievennlig og lite krevende topptur er til Lille Haldde, også kjent som Sukkertoppen, 907 moh. Det gamle nordlysobservatoriet på toppen er et fint turmål med flott utsikt. Nabotoppen Store-Haldde har en høyde på 1149 moh. og er det tredje høyeste fjellet i Finnmark.

Denne turen starter fra Kåfjord og følger en gammel kjerrevei, eller sti om du vil. Denne gamle veien er jevn og grei å gå på så toppen er greit tilgjengelig også for barnefamilier. Turen er 9 km lang og tar ca. 3 timer opp og 2 timer ned. På toppen ligger det i dag to historiske bygninger. Den ene er Observatoriebygningen, som ble bygget i 1899 og benyttet til nordlysforskning. I tillegg er det et bolighus bygget i 1912–1915.

Alta nordlys
Observatoriebygningen ble bygget i regi av Kristian Birkeland i 1899 og benyttet til nordlysforskning (Foto: Wikimedia)

Observatoriebygget driftes nå av Alta og omegn turlag som en ubetjent DNT-hytte og denne er tilrettelagt for overnatting på helårsbasis med 6 sengeplasser.  Det er ikke innlagt strøm så oppvarming skjer med vedovn og det er gass til koking. En overnatting her er en eksotisk opplevelse, selv til å være i Finnmark. Hytta er låst med DNT-standardnøkkel.

Vinter i Alta, selve Nordlysbyen

Her kan dere virkelig oppleve arktisk livsstil og bli med på vintereventyr mellom pulveraktig snø og det åpne havet under nordlyset. Hva med å krype inn i en sovepose og sove som en engel i et rom av snø? Hver vinter bygges det et nytt iglohotell i Sorrisniva oppe i dalen i Alta. Kapell, bar og komfortable soverom gjør dette til en helt egenartet opplevelse.

Kjenn magien av ekte iskunst Sorrisniva Igloo Hotel (Foto: Katelin / Sorrisniva)
Kjenn magien av ekte iskunst på Sorrisniva Igloo Hotel (Foto: Katelin / Sorrisniva)

Så når dere først har valgt å besøke Nord-Norge, hvorfor ikke ta den helt ut, ta på ullundertøy og lue og opplev ei natt eller to i det 2500 m² store iglohotellet. er du også i første parkett for å se nordlyset.

Novemberidyll på Sorrisniva (Foto: Katelin / Sorrisniva)
Novemberidyll på Sorrisniva (Foto: Katelin / Sorrisniva)

Eller hva med å opplev Alta fra hundesleden, helt uten mobildekning. Flere aktører tilbyr både korte og lengre turer med hundespann der turene tilpasses vær- og løypeforhold. Og ikke minst er de svært fleksible slik at små og store gjester får en minnerik opplevelse.  

En hundesledetur er en fantastisk opplevelse (Foto: Kristin Folsland Olsen / Visitnorway.com)
En hundesledetur er en fantastisk opplevelse (Foto: Kristin Folsland Olsen / VisitNorway.com)

Mer å utforske i nærheten

Besøk Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum (bilder under) og opplev Nord-Europas største og rikeste helleristningsfelt, innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Gå på tilrettelagte stier rundt helleristningsfeltet med nydelig utsikt over Altafjorden. Oppleves best ved å bruke senterets audioguide.

Nordlysbadet finner dere midt i Alta sentrum, vis a vis Scandic Hotell og Amfi Alta kjøpesenter. Her er det blant annet klatrevegg, stupeberg og vannsklie. Bassengarealet er på hele 860 m².

Fakta

Alta ligger innerst i Altafjorden i Finnmark ● Bystatus fra år 2000 ● Ca. 15 000 innbyggere ● Står på Unescos verdensarvliste ● Kjent for nordlys og midnattssol ● Egen lufthavn ● Middels til lite krevende aktiviteter ● Nyttige webadresser: visitalta.no, sorrisniva.no, altamuseum.no, nordlysbadet.no


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.