Alta nordlys

Lille-Haldde ved Alta – for å forske på nordlyset

Ingen kommentarer
Alta nordlys
Observatoriebygningen ble bygget i regi av Kristian Birkeland i 1899 og benyttet til nordlysforskning (Foto: Wikimedia)

Dette er en familievennlig og lite krevende topptur til Lille Haldde, også kjent som sukkertoppen, 907 moh.

Det gamle nordlysobservatoriet på toppen er et fint turmål med flott utsikt. Nabotoppen Store-Haldde har en høyde på 1149 meter over havet og er det tredje høyeste fjellet i fylket.

Turen starter fra Kåfjord ca. 14 km fra Alta og følger en gammel kjerrevei, eller sti om du vil, først nordover og så mot sørvest opp til Stuorahaldi. Denne gamle veien er jevn og grei å gå på så toppen er greit tilgjengelig også for barnefamilier. Turen er 9 km lang og tar ca. 3 timer opp og 2 timer ned.

På toppen ligger det i dag to historiske bygninger. Den ene er Observatoriebygningen, som ble bygget i regi av Kristian Birkeland i 1899 og benyttet til nordlysforskning. I tillegg er det et bolighus bygget i 1912 – 1915 som ble benyttet av dem som arbeidet der.

Les også: Hva med en rundreise i Nord-Norge?

Observatoriebygget driftes nå av Alta og omegn turlag som en ubetjent DNT-hytte og det er bare denne som er tilrettelagt for overnatting på helårsbasis med 6 sengeplasser.

Alta – Finnmarks største by

Troms og Finnmark er nå et og samme fylke, men i den gamle strukturen så var Alta den største byen i Finnmark. På torvet i Alta står det en statue av en skiferarbeider, og nettopp skiferen har vært en viktig del av Alta i mange år. I dag er Alta en moderne by, hvor Norges Arktiske Universitet har egen avdeling. Byen er i stadig vekst, og har i dag en god miks av tradisjonell industri og mer moderne former for næringsliv.

Barn ser på helleristninger i Alta
Fortellingene fra fortida fenger også nåtidas barn og unge på Alta Museum
(Foto: Ingvild Telle / Alta Museum)

I Alta kan du også besøke:

  1. Verdensarvsenter for bergkunst – Alta Museum (bilde) og opplev Nord-Europas største og rikeste helleristningsfelt, innskrevet på UNESCOs verdensarvliste. Gå på tilrettelagte stier rundt helleristningsfeltet med nydelig utsikt over Altafjorden. Les gjerne vår artikkel om museet her.
  1. Nordlysbadet finner du midt i Alta sentrum, vis a vis Scandic Hotell og Amfi Alta kjøpesenter. Her finnes mange tilbud, bassengarealet er på hele 860 m2.
  1. Tirpitz Museum er et krigsmuseum som ligger utenfor Alta og omfatter slagskipet «Tirpitz». Museet ligger i Kåfjord og har en av verdens største samlinger av fotos og gjenstander fra skipet.

Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar