
Langsua nasjonalpark finner du mellom Valdres og Gudbrandsdalen. Området rommer granskoger og furumoer, bjørkelier og steinflyer, topper og tinder og egner seg svært godt for barnefamilier.
Her er det korte dagsetapper mellom de fleste hyttene. Terrenget er mildt og lett å gå, men byr også på spennende topper med vid utsikt.
Innenfor verneområdene er det historisk spennende feplasser som fortsatt er i bruk så med sitt særegne stølsmiljø finner du mange kulturspor her. Jord- og skogbruk er de absolutt viktigste næringene. Området er også viktig for mange utryddingstruede planter som skjeggklokke og finnmarksstarr.

Myr- og våtmarksområdene har en viktig funksjon for myrhauk, fjellmyrløper og dobbeltbekkasin. Gaupe og jerv yngler og lever i nasjonalparken, mens ulv og bjørn forekommer som streifdyr.
Området er perfekt for naturopplevelser som jakt, fiske, fotturer og skiturer. På sommeren er det flere merkede og umerkede stier i området. Området er også kjent for hesteslippet i Sikkilsdalen, men hingsteslippet ved Storhøliseter rundt sankthans er en like stor opplevelse.
Området har ofte vært nevnt som Jotunheimens forgård. Før jernbanens tid var veien til Jotunheimen lang, og mange la veien opp gjennom Gausdal og Espedalen/Skåbu.
Fin dagstur
Et forslag til dagstur er fra Hugulia til Lenningen Fjellstue via Spåtind. Følg veien gjennom hyttefeltet Fra Hugulia mot nordvest. Fra enden av veien går stien mot nord, mot Elgsmyra og så opp til Høgkampvatnet. Videre opp på Spåtind på 1414 moh. der det er vid utsikt. Så svingete vestover forbi to stideler og videre nordvest til Søre Lenningen og til veien sør for Lenningen og videre langs denne frem til fjellstua.

Lenningen Fjellstue har en nydelig beliggenhet på Lenningen. Her er herlig utsikt mot Jotunheimen og helårsvei fra Etnedal, og på sommeren er også Vestfjellvegen åpen. Fjellstua har kafé, overnatting og båtutleie.
Videre innover i nasjonalparken kan du ta deg fra Lenningen til Liomseter og Fehytta via Hunslægret. Denne ruta går forbi Djuptjernkampen, via den åpne allmenningshytta Skjellbreidsbua og videre til Fjelldokka via Suluhøgdene til Liomseter.
Trenger du turkart? Sjekk utvalget i vår nettbutikk!
Kittilbu Utmarksmuseum
Ta gjerne turen til det sommeråpne Kittilbu Utmarksmuseum som ligger i den vakre setergrenda Kittilbu. Museet er omgitt av spennende våtmarksområder med rike fiske- og turmuligheter. Langsua nasjonalpark ligger ikke langt unna. Utmarksmuseet er besøkssenter for nasjonalparken som igjen er en utvidelse av Ormtjernkampen nasjonalpark, en gang Norges minste på 9 km2.

Den nye nasjonalparken med tilstøtende verneområder, landskapsvernområder og naturreservat, er nå på ca. 1000 km2. I denne forbindelse har museet startet arbeidet med ny utstilling og en utbygging slik at det om noen år vil framstå i helt ny drakt, med et nytt og spennende innhold.
Les gjerne vår artikkel: Klassisk i Rondane!
Litt fakta
Langsua nasjonalpark ● Dagsturer ● Lette, passer for de fleste ● Lengde etter veivalg ● Fra 3 til 7 timer ● Nyttig webadresse: nasjonalparkstyre.no/langsua
- Liomseter (bilde under) ligger vakkert på setervollen og er midtpunktet i Huldreheimen. Hytta er et ypperlig utgangspunkt for både dagsturer og fisking, og er et populært sted for hele familien. Liomseter har vært seter for gausdølene i lange tider. Hytta er moderne og solid, innredet i tradisjonsrik stil.

- Både sommer og vinter er Lenningen et flott utgangspunkt for ferie og fridtidsaktiviteter, sykling, fisking, jakt, fjellturer, bærtur og det er maskinpreparerte skiløyper med skøytetrassé tilknyttet 350 km løyper i Synnfjellet og tidlig skiføre!
Annonse:
Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Du må logge inn for å legge inn kommentar.