Hengekøye Finnskogen to damer Kynna

Ta med ungene på telttur

Én kommentar
Spennende med telt. Her fra Ula camping i Vestfold (Foto: Ula Camping)

En telttur med barna er noe av det mest spennende du kan finne på.

De fleste barn elsker å sove ute og sitrer av spenning bare ved tanken på ei natt i det fri. Alle barn har stor glede av både naturen og det enkle livet som gjerne følger med. Her er det ingen huslige plikter som kommer i veien for opplevelsene og dere skaper minner for livet.

Dere er til stede i øyeblikket ved bare å være sammen, samtidig som dere får økt kunnskap om naturen og naturens mangfold. Men avstanden mellom suksess og fiasko er kort, så med litt omtanke og planlegging kan du gjøre dette til en minnerik tur dere sent vil glemme.

Hengekøye Ula far og lite barn
Både store og små finner roen på Ula (Foto: Ula camping)

Her er noen enkle tips for å lykkes:

Legg lista lavt

Det viktigste å tenke på er å legge lista lavt. Gjør det så enkelt som mulig de første gangene dere sover ute. Du blir ikke helten i villmarka av å skulle gape over for mye. Legg gjerne turen i nærmiljøet der du er kjent og ha realistiske planer for heller å øke etter hvert som dere får erfaring.

Ikke tenk at dere skal gå kjempelangt og øv dere gjerne hjemme på forhånd – sett opp teltet i hagen først og ha alt pakket og klart i god tid den dagen dere skal dra. Og for all del; sjekk været. Å takle øsende regn er for viderekomne, ikke noe gir større nedtur enn at mat, klær og utstyr er kliss vått.

Delta i planleggingen

Du må heller ikke glemme å ta barna med på planleggingen. Det er viktig at de føler på at dette er noe dere skal gjøre sammen. På den måten blir det et felles prosjekt der ungene selv kan mene noe om hva de ønsker å spise, hvilke klær de trenger eller hvilke spill de ønsker å ha med seg.

Et godt turkart kan være en god hjelper i planleggingen: sjekk utvalget i nettbutikken her!

Er det en gapahuk i nærheten kan du alltid finne både ly og et sted å spise maten din.
Det finnes mange gapahuker som kan være gode å ty til. Her fra Mørsøybakken ved Trysilelva (Foto: Jonas Sjögren / Destinasjon Trysil)

Snakk gjerne på forhånd om terrenget dere skal gå i og hva som kan skje underveis. Legg en plan sammen der dere visualiserer situasjoner som kan oppstå, hvor langt dere skal gå og hva dere ønsker å gjøre.

Planlegging er ofte halve opplevelsen. Skal du holde deg på skogsbilvei, grusvei eller god sti kan en sykkelvogn være fin å bruke for å frakte både barn og utstyr. Ellers er det stas for barn å bære egen sekk med litt leker og klær. Vekten bør begrenses til 10 % av barnets egen vekt, noe mer etter passerte 10 år.

La barna styre tempoet

Når dere først er underveis er det lurt å la barna gå først, for da ser du bedre når de blir slitne og du har bedre kontroll samtidig som de lærer seg å ta ansvar. Men ta mange pauser, skap gjerne små historier langs veien. Det er mye som pirrer nysgjerrigheten, alt fra maurtuer til blåbær og harebæsj. Og sjekk den steinen – den likner jo akkurat på et troll! Gode pauser gir ro og dere får tid til å utforske og leke litt, ikke bare ha fokus på turmålet.

Klær er greit å tenke på. Ta med klær etter været og pakk sekken slik at du lett kan få tak i enkle ting som tørre sokker eller ei ekstra jakke. Ha også litt lokkemat som frukt og snacks og ei matpakke lett tilgjengelig når behovet dukker opp. Myggmiddel og dopapir kan også være smart å ikke måtte lete for lenge etter.

Les gjerne mer om vandring i Norge på våre sider.

Valg av leirplass

Det lønner seg å velge leirplass med omhu så tenk først og fremst på underlaget, at det er så flatt som mulig. Er lurt å sjekke hvordan sola beveger seg for det er ikke lett å sove godt og lenge når sola steiker om morgenen og det er 40 grader i teltet før klokka er sju.

Er dere i skogen kan det være lurt å finne en åpen plass med litt bris, da unngår dere at innsektene blir plagsomme. Velg heller ikke ei dump der vannet kan samle seg dersom det skulle komme ei skur. Nærhet til vann eller bekk er også en fordel så slipper du å drasse på ei tung vannkanne. Vær sammen om å sette opp teltet, det gir god mestringsfølelse.

Mange idylliske leirplasser for telt og hengekøye (Foto: Remy Oen)
Mange idylliske leirplasser for telt og hengekøye (Foto: Remy Oen)

Så var det dette med tålmodigheten da. Vær Innstilt på at det kan bli litt mindre søvn en normalt og ikke heng deg opp i bagateller. Her er det de positive opplevelsene som skal være i fokus.

Unger gjør det samme på tur som hjemme. De plumper i bekken, gjør i buksa, snubler og slår seg, griner og blir noen små villdyr. Da kan kosebamsen være grei å ha med.

Mat og drikke

Og hva skal vi så spise på telttur? Det finnes mye barnevennlig turmat som bare trenger varmt vann, dessuten er pannekaker på primusen alltid en vinner, da spiser barna som regel ekstra godt. Bruk fantasien, det er du som vet hva de liker, bare husk at det også er du som skal bære alt sammen.

Full pakke med fredagstaco er kanskje ikke det mest teltvennlige. Smoothie, kjeks og varm kakao er fin turproviant og det er alltid gøy å poppe eget popcorn over primusen om kvelden.

Å plukke sine egne blåbær er garantert en vinner.
Det er bare SÅ gøy å plukke egne blåbær til pannekakene (Foto: Alexander Benjaminsen / VisitNorway.com)

Litt lek og moro hører med på en telttur, dessuten kan det gjøres både enkelt og lærerikt. Som regel finner dere dyrespor og spennende innsekter, dere kan sikkert prøve fiskelykken og spikke «Knerten»-figurer av tørre furukvister. Kanskje blåse såpebobler og lage en hel bondegård av kongler og trepinner, dessuten er et bad i bekken alltid spennende. Kjedelig blir det uansett ikke.

Og alt koker ned til tre enkle tips; Legg lista lavt, planlegg godt og vær tålmodig!

Ta også godt vare på minnene, kanskje blir det en ny telttur allerede til uka!

Norges offisielle reiselivsportal Visit Norway har masse gode tips og råd du kan dra nytte av når du skal planlegge en ferietur enten med bil, på sykkel eller med offentlig transport. Sjekk denne linken.


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Ta med ungene på telttur”

Legg inn en kommentar