Familie på tur i fjellet

Bergsjøen rundt – vakkert høyfjell i Ål i Hallingdal

Én kommentar
Terrenget rundt Bergsjøen er lett å gå (Foto: Vegard Breie / Visit Ål)

Bergsjøområdet i Ål er et av Norges vakreste høyfjellsområder. Her er fjellveier, støler, fiskevann og turstier og naturen er vill og vakker.

Dessuten er vertskapet på hotell og fjellstuer genuint opptatt av ditt ve og vel. Bygda Vats er den nordligste og største av de såkalte Nordbygdene, ja faktisk den største grenda i Ål.

Vats omfatter blant annet det kjente fjellområdet Bergsjø. Her finner du det karakteristiske Reineskarvet med sine 1791 moh. Terrenget i området er lettkupert med riktig mange godt skiltede og tilrettelagte stier. Disse danner igjen flotte rundturer i forskjellig lengde. Det er parkering på parkeringsplass ved Bergsjøtoppen eller Bergsjøstølen.

En relativt lett rundtur i flott høyfjellsterreng er å ta stien rundt Bergsjøen. Underveis har du herlig utsikt mot Reineskarvet og du kan benke deg på en av de mange rasteplassene underveis. Er formen fin og du er i modus for enda bedre utsikt kan du gjerne ta en avstikker til Storeberget i østre delen av vannet eller Vardehovda (1129 moh.) litt lenger vest.

Les også: Golsfjellet – topp 11

Området byr på gode moltemyrer og mye blåbær i tregrensa i sesongen. Kombiner gjerne turen med fiske i Bergsjøen, Revtjørn og Damtjørn. Fiskekort får du kjøpt på Bergsjøstølen.

Her er det også utleie av sykler, kano, kajakk og robåt. Alt ligger derfor godt til rette for å kombinere vandring med andre aktiviteter i Bergsjøområdet. Området gir ut egen sommerbrosjyre som kan være nyttig å skaffe seg.

Er du glad i å vandre i i fjellet, langs kysten eller i skog og mark? Sjekk den flotte boken Vandreturer i Norge. Du kan kjøpe den her!

Ønsker du å krydre med en ekstra topptur bør du satse på Reineskarvet, den mektigste fjellformasjonen i Ål. Den mest benyttede ruta opp starter på Reine. Da når du toppen på 1729 moh. etter 2-3 timer. Høyeste toppen ligger nordvest for Eitrejuvet og er 1791 moh.

Reineskarvet er et fjellmassiv i Skarvheimen og har en høyde på 1791 meter over havet. Reineskarvet er rundt femten kilometer langt og strekker seg fra Lauvdalen og Reinestølen i sørøst mot Djup og Djupsbotn i nordvest. Fjellet har karakteristiske bratte kanter mot sørvest, akkurat som Hallingskarvet lenger vest.

Disse fjellene er dannet som resultat av skyvedekker, og toppene har ikke preg av tinder, men er mer avrundede.

Litt fakta:

Bergsjø i Vats, Hallingdal ● Halvdagstur i fjellet ● Enkel, passer for de fleste ● 8 km ● 2 timer ● Nyttig webadresse til Ål i Hallingdal

I nærheten:

  • Hallingdal feriepark (bilde) er en 5-stjerners høystandard opplevelsescamping og aktivitetspark nær Ål sentrum, midt i Hallingdal. Kombinasjonen av campingplass i aller øverste klasse, en utmerket restaurant og svært bredt aktivitetstilbud er enestående i Norge.
Hallingdal Feriepark er en campingplass i aller øverste klasse med et svært bredt aktivitetstilbud (Foto: Terje Bjørnsen)
  1. Ål Stavkirke ble bygget på 1100-tallet og var rikt utsmykket da den ble revet i 1880. Ål Stavkirkemuseum har en utstilling som forteller om Ål stavkirke og andre stavkirker i landet. Museet ligger i Prestegardslåven ved kirkeparken i Ål.

Annonse:

Verdenskart – et veggkart til nytte og glede

Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Bergsjøen rundt – vakkert høyfjell i Ål i Hallingdal”