Moskus på Dovre i høstsol

Regionen rundt Oppdal – vandreeldorado med nærhet til flere nasjonalparker

Ingen kommentarer
Fotosafari moskus Dovre nasjonalpark
Utrolig spennende å jakte på det perfekte moskusbildet (Foto: Rune Nørstegård / Dovre & Lesja Aktiv)

Oppdal et ideelt utgangspunkt for vandreturer og har mange oppmerkede ruter tilgjengelig.

Her er tre enkle turforslag med ærverdige Kongsvold Fjeldstue, lengst sør i kommunen, som utgangspunkt.

Fjellstuedrift på Kongsvold siden 1670

Alt på 1100-tallet ble det etablert såkalte sælehus på fjellovergangene. Dette var den tids selvbetjeningshytte og ble til for å gjøre turen over fjellet tryggere for de vegfarende. Senere kom fjellstuene. Kongsvold Fjeldstue har hatt offisiell status som fjellstue fra 1670. Da het fjellstua Holet (Hullet) og lå to km lenger ned (nord) i Drivdalen, der Vårstigen starter.

Les også gjerne: Moskussafari på Dovre

Etter et ras i 1701, som tok med seg et halvt hus, ble det bestemt å flytte Kongsvold til dagens plassering. Her ble Kongsvold bygd opp igjen. I 1704 bestemte Fredrik IV at fjellstua skulle hete Kongsvold. I mange hundre år foregikk all ferdsel over fjellet til fots eller på hesteryggen gjennom tunet på Kongsvold.

Fjellstuene bød på mat og husly for alle slags farende folk.  Med bygging av Dovrebanen hadde staten sørget for en ny og tryggere måte å krysse fjellet på og fjellstuenes århundregamle misjon som livbergingsstasjoner langs veien var over. Stedet består i dag av 20 bygninger rundt et tun, og har i alt 74 sengeplasser.

På fjellstua finnes en utstilling om verneområdene i nærheten, og om Kongsvolds historie, samt en samling med historiske gjenstander fra fjellstuedriften.

Kongsvold fjellstue på Dovre
Kongsvold Fjeldstue er et tradisjonelt hotell med moderne komfort. Fjellstue-tradisjoner går tilbake til 1100-tallet, og de eldste av dagens bygninger kan dateres tilbake til 1720 (Foto: Dovre Design / Frich´s Management AS)

Den første turen

Den første turen er en lett familietur til Gåvålisætra. Man går og opp lia fra Kongsvold omtrent der Pilegrimsleia går, og følger øverste del av bjørkelia sørover mot Gåvålisætra. Det er en strekning på cirka 3 kilometer som går i lett terreng. Ruta er ikke merka eller oppkjørt, men er lett å finne.

Den andre turen

Den andre turen går til nordre Knutshøa som ligger på 1684 moh. Turen er på 7 – 8 kilometer og har en stigning på nærmere 800 meter. Man starter på Kongsvold, går opp lia og følger Blesebekken mot skaret mellom søndre Knutshøa og midtre Knutshøa. Det er jevnt bratt oppover. Du runder av midtre Knutshøa på vestsida og tar ryggen nordover. Holdes høyden unngår du å komme ned i Sprenbekkskaret.

Det er en fantastisk utsikt fra nordre Knutshøa. Den riktig heldige kan du se rein i området. Knutshøa består av to topper hvorav søndre Knutshøa er den største av dem. Fjellet er kjent for sin artsrike flora av fjellplanter, som sies å være den mest mangfoldige i Nord-Europa.

Den tredje turen

Den tredje turen går på vestsida av Kongsvold. Følg løypa som går under jernbanen og opp lia og i nordvestlig retning mot Salen. Salen ligger mellom vesle og store Nystugguhøi. Her kan du lett få øye på moskus og rein. Er du ekstra heldig kan også jerv og kongeørn dukke opp i syne. Dersom det er moskus i området, må dyra få gå i fred. Så hold god avstand og bruk kikkerten!

Moskus på Dovre i høstsol
Opplev disse fantastiske dyrene, gjerne på en guidet tur (Foto: Hans Petter Sørensen / FarOutFocus / Visit Norway)

Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.