Gutt på sykkel på Høvringen

Høvringen i Rondane – populær fjelltur for alle

Én kommentar
Tre voksne mennesker på sykkeltur på Høvringen i Rondane. Høyfjellsnatur med liten innsjø i bakgunnen.
Høvringen er godt egnet for sykkelturer (Foto: Explorerondane)

Med sitt snille høyfjellsterreng er Høvringen et populært reisemål for hele familien både sommer og vinter.

På denne populære vandreturen tar du deg inn i mektige Rondane fra vestsiden, nemlig fra fjellgrenda Høvringen. Her er sykkelstier, vandrestier og fiskevann i alle retninger.

Høvringen var tidligere en av Norges største setergrender med sine over 30 setre. I dag er imidlertid hovednæringen turisme, og det er flere muligheter for overnatting på Høvringen i form av hytter og fjellstuer. Opplev herlige Høvringen har en egen side på Facebook, du kan se den her!

En populær vandretur

Denne turen tar deg inn i Rondane fra Rondane Haukliseter Fjellhotell via Smuksjøseter til Peer Gynt-hytta og helt inn til Mysuseter. Ved stidelet ved Peer Gynt-hytta kan du også velge å ta turen inn til Rondvassbu.

Hele turen er mektig populær med flott natur og lettgåtte stier hele veien. Legg spesielt merke til de mange fangstgravene underveis spesielt i østhellingen mot Kjondalsbekken (en avstikker fra stien), men det er også flere i Kjondalen.

Om sommeren er Høvringen et naturlig knutepunkt for både vandring og sykling
(Foto: CH / VisitNorway)

Du kan fint ta hele turen i løpet av en lang dag, men legg gjerne inn en overnatting på Smuksjøseter. Ruta går først langs nordsiden av Høvringsåe fram til veien i nordenden av Høvringsvatnet og videre til Smuksjøseter.

Fra Smuksjøseter fortsetter den merkede stien mot sørøst, først langs Høvringsvatnet og så langs Søre Høvringsvatnet.

Naken mann sett bakfra på vei ut for å bade i et fjellvann.
Kanskje ikke for hvem som helst, men det kan bli godt og varmt på fjellet også.
(Foto: Scanout / Yngve Ask)

Etter hvert som du svinger østover, får du en flottere utsikt mot Smuibelgin. Ruta går først over Søre Kjondalsbekken og så over Bråkdalsbekken på sommerbruer fram til Peer Gynt-hytta.

Tiden er inne til å nyte noen legendariske rømmevafler i sola og kjenne den friske fjellufta i ansiktet. Du kan også bestille overnatting i små hytter.


Skaffer du deg et godt kart er du langt på vei!

Kjøp det i vår nettbutikk! Vi har rask levering til en god pris!


Ta også en titt på den gamle steinhytta Uløyhytta der P.Chr. Asbjørnsen overnattet på jakt i 1842. Dette danner senere grunnlaget for eventyrsagnet ”Rensdyrsjagt ved Rondane”. Ved Peer Gynt-hytta deler stien seg og du kan velge Rondvassbu eller Mysuseter. Mot Rondvassbu følger du sørskråningen av Smiubelgin opp forbi Ljosåbue, over Ljosåe og mellom Vesleranden og Randen.

Like sør for Vesleranden går varderuta gjennom et stort felt med fangstgraver. Mot Mysuseter dreier du sørøstover langs foten av Smiubelgin med jevn nedstigning etter å ha krysset Ljosåe. Store Ula krysses på helårsbru, og stien møter grusvei et kort stykke nordvest for Mysuseter.

Destinasjonsselskapet Nasjonalparkriket har mye og variert innhold om alle mulighetene Høvringen har å by på. Sjekk hjemmesiden her!

Gutt på sykkel på Høvringen
Full fart på Høvringen (Foto: Privat)

Tips til minnerik overnatting

På Høvringen, ved foten av vakre Rondane, 1000 moh finner du den tradisjonsrike fjellstua Øigardseter. Her har det vært gjester i 100 år, så historiene og atmosfæren sitter i veggene. Fjellstua har 40 rom i tillegg til hytter og leiligheter.

Høvringen byr på fine aktiviteter som store og små – om du vil rusle på lette stier eller bestige høye topper, sykle, bade, ri, fiske eller bare legge deg i lyngen og se på skyene som farer av sted.
Du overnatter i gode senger og spiser den beste lokale maten.
Området har god plass – her er ingen kø og bonus er den friske fjellufta!

Sjekk deres Facebook-side her!

Bilde av Øigardseter fjellstue med Rondane i bakrunnen.
På Øigardseter er det atmosfære og deilig mat som styrer dagene (Foto: Øigardseter)

Sjekk også denne fine videoen

Ta deg tid til denne!

Rondane nasjonalpark går helt frem til bebyggelsen og nasjonalparken er ett naturlig turområdet for destinasjonens mange besøkende. Høvringen er et populært reisemål både sommer og vinter, og tursti- og skiløypenettverket er stort og familievennlig.

Den omtalte turen og 98 andre er godt beskrevet i boka Vandreturer i Norge, du kan kjøpe den i vår nettbutikk!

Les også gjerne vår artikkel om vandring i Norge her!

Runde, urgamle topper ruver stolt over langstrakte vidder i Norges eldste nasjonalpark, som ligger rett ved Gudbrandsdalen og E6 mellom Oslo og Trondheim.

Vinter på Høvringen

Vinterstid er det 150 kilometer med oppkjørte langrennsløyper, der de fleste går i høyfjellet med spektakulær utsikt til Rondane. For mange er Høvringen en favoritt når det kommer til vinterferie og påske. Her kan du oppleve en god, gammeldags vinterferie.

Skiløyper på Høvringen i Rondane skistaver i snøen
Rondane er også et magisk vintereventyr (Foto: Putten Seter)

Tips! Nordeca har utarbeidet et detaljert og flott opplevelseskart over Gudbrandsdalen – du kan kjøpe det her!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Høvringen i Rondane – populær fjelltur for alle”

Legg inn en kommentar