Det kjente minnesmerket etter flystyrten i 1961 i Holtaheia (Foto: Wikimedia)

Topphøna i Ryfylke – minnesmerke og turmål

Ingen kommentarer
Hele veien er godt merket (Foto lånt fra nettsiden turanbefalinger.com)
Hele veien er godt merket (Foto lånt fra nettsiden turanbefalinger.com)

Holtaheia troner over Bjørheimsbygd i Hjelmeland. Et spesielt godt bevart kystlandskap som bærer på et sorgfullt minne.

Området innbyr til fine turer i lettgått terreng som også delvis er barnevennlig. Her er flere plasser som er kjempefine til overnatting både i telt og hengekøye.

For over 50 år siden mistet 39 engelske skoleelever her i en dramatisk flyulykke her oppe. Både mannskap og lærere mistet også livet. Ved ulykkesstedet er det reist et minnesmerke i form av et kors.

Det kjente minnesmerket etter flystyrten i 1961 i Holtaheia (Foto: Wikimedia)
Det kjente minnesmerket etter flystyrten i 1961 i Holtaheia (Foto: Wikimedia)

Du skal bare følge skiltet mot Topphøna for å komme opp til minnesmerket. Turen opp til toppen der minnesmerket står, er ikke merket, men stien er god og tydelig. Av respekt publiseres det knapt noen bilder av vrakdeler herfra, men mange folk besøker denne toppen fremdeles.

Topphøna er et turmål som ligger noe lengre borte, men turen går opp mot stedet der flyet styrtet i 1961 og like nedenfor minnesmerket. Dette er en lettgått tur med fantastisk utsikt. Går du via minnesmerket på vei oppover får en flott utsikt ut over hele Ryfylke i nord og Karmøy i vest.

Turen til Topphøna er godt merket og du kan gå denne som en rundtur også. Turen starter på øverste parkeringsplass i Holtaheia, så langt du kan kjøre med bil. Start mot Topphøna, du finner et skilt som står 200 meter oppe i bakken. Etter ca. 20 minutter er du oppe på platået der det ligger flere vrakrester. På toppen til venstre står minnetavlen med informasjon om ulykken.

Se filmen fra minnesmerket

Et flott turområde omgir deg på alle kanter. Det er mange steder å campe i terrenget, så det er bare å ha øynene åpne for en god leirplass. Jo høyere du kommer dess herligere utsikt. For det er nemlig fantastisk utsikt herfra, du ser store deler av innseilingen til Boknafjorden, mot Stavanger og et godt stykke på hver side av dette.

Videre etter minnesmerket stiger terrenget, men dette er ingen hard tur hvis du har pakket fornuftig. Når vi kommer opp på platået kan det se at været tar godt. Her er ikke noe vegetasjon, kun fjell så ikke mulig å finne godt feste til teltplugger her oppe.

Denne turen og nesten 100 andre finner du i boken NORGES FINESTE TELTTURER!

Etter Topphøna går stien videre nedover i retning Rv13 og Tysdalsvannet. Topphøna ligger som en slags fjellrygg hvor det går svært bratt ned mot Ryfylkeveien. Her ser du over på motsatt side av dalen, og litt lengre inne ser du over til Reinarknuten.

Ellers er toppene Moldhesten og Ormakammen (556 moh.) naturlige turmål. Det anbefales å legge turen via Krogavatnet og Vassbotn. Her er merket løype som går gjennom åpen lynghei hvor du finner både rypebær, melbær, røsslyng, blåbær, blokkebær og klokkelyng.

Fra de to toppene har du panoramautsikt over Ryfylkebassenget og de høyeste fjelltoppene i indre Ryfylke.

Nettsiden turanbefalinger.com har også en god beskrivelse av denne flotte turen.

I østenden av Tysdalsvatnet ligger Tysdal Camping, her er det teltplasser og alt du trenger av enkle fasiliteter dersom du ønsker selskap. De har både kano og robåt til utleie.

Mann kuer over Tysdalsvatnet (Foto: Tysdal Camping)
Skue over Tysdalsvatnet (Foto: Tysdal Camping)

Finn fram

Fra Stavanger følger du bare Rv13 via Ryfast-tunnelen i retning Bjørheimsbygd, men rett før du kommer dit tar du av til venstre mot Holta. Når du kommer helt opp, er det et severdighetsskilt som viser vei videre opp til parkeringsplassen.

Bjørheimsvatnet en vindstille dag (Foto: Rune Sattler)
Bjørheimsvatnet en vindstille dag (Foto: Rune Sattler)

Andre opplevelser i området

Like ved den store mølla på Tau i Strand, Ryfylke, ligger gamle Tou Mølle (ca. 1800) godt bevart i sitt naturlige miljø ved Taura-fossen.

Øyafossen ligger ved stien fra Vormedalen til Trodla. Merket sti fra Kleivaland forbi de nedlagte gårdene Kløv, Ritland og Helgaland som ligger 333 moh.

Parti fra Tysdalsvatnet (Foto: Tysdal Camping)
Parti fra Tysdalsvatnet (Foto: Tysdal Camping)

Fakta

Hjelmeland i Ryfylke ● Godt bevart kystlandskap ● Normalt tilgjengelig, noen bratte partier ● 1 time til minnesmerket ● 40 minutter fra Stavanger via Ryfast med bil ● Nyttig webadresse: regionstavanger-ryfylke.com


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.