
På Ærø elsker de å sykle, og det er lett å forstå hvorfor. Koselige landsbyer, stemningsfulle havner, fantastisk natur og nydelige strender gjør turen rundt øya perfekt som en familietur.
Når du ferierer på Ærø, setter du selv tempoet for dine øyopplevelser. Uansett om du er interessert i historisk arkitektur, gastronomi og unike smaksopplevelser, action og adrenalin eller shopping og bygdeturer, har Ærø en opplevelse for deg.
Øya med egen app
Last gjerne ned VisitÆrø-appen. Den gir deg alltid et oppdatert bilde av opplevelser og aktiviteter på Ærø og starter alltid fra din plassering på øya. Du finner den her!
Les gjerne også: Sykkelturer i Danmark – Fyn og øyene rundt
Med sykkel på Ærø
På Ærø finner du de regionale sykkelrutene 90, 91 og 92 – 61 km • 320 hm • Tur/retur • 2 dager
Dere trenger ikke ta med egne sykler, det er utleie både i Marstal, Søby og Ærøskøbing.
Ruten beskrives her basert på sistnevnte by, for det er her du kommer med ferge fra Svendborg etter 75 minutters seiling i den storslåtte sørfynske skjærgården.


Start gjerne utflukten med en spasertur i kjøpstaden med toppet brostein, lite torg og mange fredede hus fra 16- og 17-hundretallet. Ærøskøbing er også kjent for et litt ukonvensjonelt museum: Flaske-Peters Samling. Flaske-Peter (1873-1960) var en flittig mann som klarte å bygge over 1700 flaskeskip og 50 modellskip, og du kan komme inn for å se den imponerende samlingen hvis du sykler i skolens sommerferie.
Det lønner seg også å besøke Ærøskøbing bymuseum, hvor du kan bli litt klokere på øyas historie.

De Ærøske Alper
Sykkelrute 90 går vestover mot Stokkeby Nor, et oppdemmet jordbruksområde som delvis ligger under havnivå. Herfra kjører du opp over De Ærøske Alper hvor høyeste punkt er 68 meter over havet. På denne delen av øya er det ingen skog – trærne du ser er plantet som feltmarkører.
Etter 20 kilometer mot nordvest kommer du Søby med skipsverftet, som er øyas største arbeidsplass.
Sykkelrute 91 starter her, og her kan du hvile beina og nyte utsikten fra benkene ved den restaurerte Søby Mølle, som er dekket med halm. Ved Vitsø Nor sør for Søby finner du også en fin, fredet mølle fra 1836.
Litt østover kommer du til Leby, og herfra du bør ta en tur opp Søby Volde. En godt bevart voll fra 1100-tallet, som ble bygget som beskyttelse mot vinden. Rett overfor kan du se Søbygård Herregård fra 1580, som en gang var en jakthytte, men i dag er et museum med mange aktiviteter og utstillinger fra den kunst- og kulturhistorie verden.

Et fantastisk naturfenomen
Neste obligatoriske stopp på ruten er Bregninge Kirke, som har et fint spir og rett slike vakre fresker, som bl.a. illustrerer Jesu lidelseshistorie. Merk også treskjæringsarbeidet på altertavlen.
Fra kirken går turen videre til den flere kilometer lange Voderup Klint. Det er grei adgang til klippen, og du kan finne ut mer om den spennende geologien på informasjonstavlene på rasteplassen. Sett av rikelig med tid hvis været er bra – vakrere blir det ikke.
På sørkysten av øya kan du se frem til en annen naturopplevelse. Gråsten Nor er et stort område med dyrket mark, myrer og enger som er oversvømt vår og høst. De mange amfibiene som bor her møter du kanskje ikke umiddelbart, men du kan neppe unngå å legge merke til alle fuglene.
Vil du gå en tur er det en merket tursti rundt, og du kan finne informasjon om området på natursenteret, som er langs ruten ved Drejskoven.

Sykkelturen på Ærø og over 80 andre herlige sykkelturer i Danmark finner du i denne flotte boken.
Rikt illustrert med detaljerte kart over rutene gjør boken ekstra spennende. Flere hundre severdigheter er plottet inn langs de ulike rutene.
Sjøfartsbyen fra 1500-tallet
På 1700- og 1800-tallet seilte skuter fra Marstal rundt hele i verden, og byen bærer fortsatt preg av den maritime storhetstiden – nå bare med det moderne havneanlegget. Du kan prøve selv å stå ved roret når du besøker Marstal Sjøfartsmuseum, og hvis du har små barn på turen vil de sette pris på lekeskipet Martha. I Marstal er også lett å finne et sted å spise hvis sulten melder seg.

Siste strekning mot nordvest, mot Ærøskøbing sykler du på sykkelrute 92. Jættestuen på Kragnæs er nok verdt en pause, og utsikten fra bakken utenfor Lille Rise likeså. Herfra kan du se ut over Fyn, Tåsinge og Drejø og hele østre del av Ærø.
Det er også mange steder du kan få fylt vannflasken og pumpet opp sykkelen opp underveis. Spør gjerne noen lokale om behovet oppstår.
Øyfergene
Ærø-fergene har tre ruter: Svendborg – Ærøskøbing, Søby – Fynshav og Søby – Faaborg. Følgende gjelder for alle tre fergene:
Det anbefales å reservere plass for biler. Det må reserveres plass til sykkelgrupper og andre grupper på mer enn 6 personer. Hvis du ikke er ved fergeleiet innen 10 min. før avreise kanselleres reservasjonen. Ureserverte biler og fotgjengerpassasjerer må ankomme senest 5 min. før avgang.
Nyttig webadresse: https://aeroe-ferry.dk/da
Litt enkel fakta
Ærø er en øy som ligger sør for Fyn i det sydfynske øyhav. Flateinnholdet er 88 km², og folketallet er drøye 6000. De største byene på Ærø er Marstal og Ærøskøbing. Øyen nevnes som Ærræ i 1231, et navn med usikker opprinnelse. Nyttig web-adresse: visitaeroe.dk
Annonse:
Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Du må logge inn for å legge inn kommentar.