Fantastisk fin tur til Venelifjell i Vrådal (Foto: Thomas Reinhardt / Visit Telemark)

Venelifjell i Vrådal – gir deg sikt helt til Kragerø

Én kommentar
En selfie hører med til en vellykket topptur til Venelifjell i Vrådal Telemark (Foto: Yngve Ask / Visit Telemark)
En selfie hører med til en vellykket topptur (Foto: Yngve Ask / Visit Telemark)

Dette er en fantastisk fin fjell- og topptur som passer for hele familien. Du kommer fort opp i høyfjellsterreng og kan nyte utsikten nesten hele veien oppover.

Vil du se Kragerøfjorden, Hardangervidda og Gaustatoppen på samme turen er du på rett plass her. Terrenget er relativt enkelt og dette er et svært populært turmål i Vrådal og Telemark.

Det vakre fjellet

Venelifjell betyr «det vakre fjellet» og bærer sitt navn med rette. Navnet stammer nemlig fra ei lokal budeie på Venelistøylen som syntes fjellet var så inderlig vakkert. Hver gård hadde en eller flere støler. Stølen hadde fram til 1930-åra en sentral plass i gardsdriften i Vrådal.

Fantastisk fin tur til Venelifjell i Vrådal (Foto: Thomas Reinhardt / Visit Telemark)
Fantastisk fin tur til Venelifjell (Foto: Thomas Reinhardt / Visit Telemark)

Sånn finner du fram

For beste utgangspunkt tar du av riksvei 41 ved Flaten med skilt Veneli parkering 4,5 km for så å følge en privat vei først 1,5 km der det står en betalingskasse for bompenger, deretter 3 km fram til parkeringsplassen ved Bendiksmyr.

Parkeringsplassen ligger på 640 moh. og er et flott utgangspunkt også for andre varierte fjellturer. Mulighet også for parkering ved Vrådal Hyttegrend dersom du vil ha en litt lengre tur (3 km).

Les også: Østre og vestre Roholtfjell i Vrådal – tur med trøkk

Turen starter du altså ved parkeringsplassen ved Bendiksmyr. Så videre over ei kloppelagt myr og videre på fjellgrunn fram til Venelitjørni. Her er det en fin gapahuk der du kan spise matpakka, ta deg et bad eller prøve fiskelykken.

Herfra følger du så stien videre til toppen av fjellet som strekker seg 905 moh. Det er et lite stykke med lett klatring Det er lagt vekt på å gjøre stien så brukervennlig som mulig med, så den er godt ryddet og merket.

Skilt som viser vandrestier i Vrådal
Du har utallige veivalg – alle er like flotte (Foto: Håkon Nordby)

Det er vakker utsikt hele veien på turen og på sørsida ser du ned i Grytedalen Barskogreservat. Dette er et kjent villmarksområde med flere eldre bjørnehi. Kongeørnen, som har reir i dette området, er ofte å se.

Husk å skrive deg inn i boka i postkassa ved varden på toppen. Andre forslag er turen Venelifjellet rundt på snaut 7 km og 4 timer.

Og i nærheten finner du:

Vrådal Golf er en 9-hulls bane som åpnet i 2013. Banen ligger vakkert til på Fossøy i nordenden av Nisser, ved Vrådal sentrum. Driving range og proshop med kiosk og WC. Åpen hver dag i sommersesongen.

Golfbanen på Fossøy i Vrådal er en ren idyll (Foto: Visit Telemark)
Golfbanen på Fossøy i Vrådal er en ren idyll (Foto: Visit Telemark)

MS Fram er en veteranbåt fra 1909 som seiler på innsjøene Nisser og Vråvatn fra Straand Brygge i Vrådal. Båten går i rute fra mai til oktober hvert år. Underveis på turen ligger Småstraum Sluse, og du passerer mange trange sund og idylliske små øyer.

MS Fram er klar til å ta deg og dine ut på et slusecruise i et flott øylandskap (Foto: Visit Telemark) Nisser Vrådal
MS Fram er klar til å ta deg og dine ut på et slusecruise i et flott øylandskap (Foto: Visit Telemark)

Litt ren fakta

Vrådal i Telemark ● Høyeste punkt 905 moh. ● Dagstur ● 3 timer ● 4 km ● Middels krevende familietur ● Nyttige webadresser: visitnorway/vraadal og visittelemark


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Venelifjell i Vrådal – gir deg sikt helt til Kragerø”

Legg inn en kommentar