Fantastisk utsikt og strålende humør på toppen (Foto: Terje Rakke / Nordic Life)

Galdhøpiggen – til topps på Norges tak

Ingen kommentarer
Hyggestund i solveggen på toppen av Galdhøpiggen (Foto: Torild Moland)
Etter litt strev er det godt med en hyggestund i solveggen på toppen (Foto: Torild Moland / TravelStock)

Norges høyeste fjell ruver over alle tindene rundt, og gir en fantastisk utsikt over Jotunheimen. Galdhøpiggen er mer enn et fjell, det er også et nasjonalt symbol.

Du kommer ikke høyere i Norge enn toppen av Galdhøpiggen (Foto: Terje Rakke / Nordic Life)
Du kommer ikke høyere i Norge enn toppen av Galdhøpiggen (Foto: Terje Rakke / Nordic Life)

Alle vet jo godt hva 2469 står for og selv om fjellet er det høyeste i Norge, er det langt fra utilgjengelig. Galdhøpiggen ble besteget første gang i 1850 og det er tilgjengelig fra to kanter.

Les gjerne også: Vår artikkel om Glittertind – Norges nest høyeste!

Lettest adkomst er det fra Juvasshytta der det er relativt enkelt å ta turen opp for folk som er i normalt god form. Denne turen tar ca. 6-7 timer tur-retur. Fra Juvasshytta har det vært ført turer til toppen i over 120 år.

Dyktige breførere holder orden på utstyret (Foto: Terje Rakke / Nordic Life)
Dyktige breførere holder orden på utstyret (Foto: Terje Rakke / Nordic Life)

Billetter bør forhåndsbestilles

Påmelding til tur med føring over breen til Galdhøpiggen foregår på nett eller i resepsjonen på Juvasshytta dersom det er ledige plasser. Det blir satt opp førere etter behov.

Det kan være ganske tøft vær på turene til Galdhøpiggen og det kan skifte veldig fort. Dersom man ikke er kledd eller utstyrt slik forholdene krever det, kan førerne av sikkerhetsmessige årsaker nekte å ta med deltakere. Så husk godt fottøy som fjellsko (ikke joggesko, fjellsko kan leies), lue, votter, solkrem og yttertøy som er regnavstøtende/vindtett.

Turen starter fra klatreveggen på vestsiden av hovedhuset på Juvasshytta, ved informasjonstavlene. Har du bestilt billetter, er det oppmøte ute ved tavla 30 min før avgangstidspunkt, her blir det gjennomført billettsjekk. I høysesong (fellesferien) kan det bli fullt på enkelte av turene.

Fantastisk utsikt og strålende humør på toppen (Foto: Terje Rakke / Nordic Life)
Fantastisk utsikt og strålende humør på toppen (Foto: Terje Rakke / Nordic Life)

Pass på

Det er livsfarlig å krysse breene alene uten tau, utstyr og kompetanse. Det er snø som dekker sprekkene slik at du ikke ser de, og du kan oppleve gjennomslag. Breen er fra gammelt av kalt Styggebreen, ikke fordi den er stygg. Stygg betyr nemlig farlig på folkemunne.

Litt om Juvasshytta

(Hentet fra hjemmesiden til visitjotunheimen.no)

Juvasshytta er en familiedrevet fjellstue med tradisjoner fra 1884, og det nærmeste utgangspunktet for turer til Galdhøpiggen. Hytta ligger 1840 moh. og er Nord-Europas høyest beliggende “fjellstugu”.

Merk at normal sesong for guidede turer er fra ca. 1. juni til medio september!

Hytta tilbyr overnatting på 2-4 sengs rom med dusj/WC og oppredde senger. Fine, nyoppussede rom. 3-5 sengs rom med dusj/WC i korridor der du må ha med sengetøy selv. Om du vil å unne deg litt ekstra luksus i forbindelse med tur til Galdhøpiggen, bør du ta en titt på “Juva”, nybygget ved Juvasshytta som stod ferdig våren 2020. Konstruksjonen på bygget er av massivtre. Her finner du blant annet 10 dobbeltrom med eget bad og helt unik utsikt. Her kan du ligge på dobbeltsenga og se rett opp på Galdhøpiggen!

I restauranten serveres alle måltider. Frokost, enkle lunsjretter, middagsservering med 3 retters middag hver dag. Øl og vin servering. Guidede turer til Galdhøpiggen hver dag i høysesongen, sjekk nettsiden for tider. Møt opp senest en halv time før avgang.

På toppen ligger Galdhøpigg-hytta der du kan nyte nistepakka di. Her er salg av varm og kald drikke, T-skjorter, pins og kort med Galdhøpiggstempel på. Vil du nyte skisporten sine gleder, er Galdhøpiggen sommerskisenter bare 15 minutter unna til fots.

Litt fakta: Galdhøpiggvegen 1492, 2687 BØVERDALEN, telefon: 61211550, mail: post@juvasshytta.no web: www.juvasshytta.no


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte for hjem og kontor

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.