Flott terreng for hele familien (Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo)

Hallingskarvet – ta trappa til topps til Prestholtskarvet

Ingen kommentarer
Steinlagte turstier gjør det lett å gå (Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo)
Steinlagte turstier gjør det lett å gå (Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo)

Hallingskarvet er en ca. 35 km lang fjellrygg som strekker seg vestover fra Geilo.

Vandreturen opp til Prestholtskarvet (1859 moh.) i den østlige delen av Hallingskarvet er blitt en kjempefin familietur. Steintrappa fra Prestholt er bygget for at folk skal komme raskere opp på fjellet for å nyte utsikten.

Trappene er kjempefine og gjør ura opp til varden ufarlig og fremkommelig også for små bein. I motsetning til før da veien opp på skarvet var en endeløs tur i pukkstein.

Her er det bare å traske i vei i eget tempo (Foto: Shutterstock) steinlagte stier opp Hallingskarvet
Her er det bare å traske i vei i eget tempo (Foto: Shutterstock)

Det har vært hentet inn eksperthjelp til jobben med trappetrinnene. 4 sherpaer fra Nepal har vært engasjert for å bygge ferdig den én kilometer lange trappa på 2500 trinn.

Denne toppturen fra Geilo til Prestholtskarvet er en vaskekte nasjonalpark-klassiker. Start turen med bil til Prestholtseter, hvor du kan nyte lokalprodusert stølkost. Følg den unike steintrappen, fremstilt etter ekte nepalsk håndverkstradisjon, til toppen på 1859 moh. Det er selvfølgelig mulig å bare gå opp og ned de berømte Sherpa-trappene.

Fakta: Lengde: 6 km, tidsbruk: 2-4 t, vanskelighetsgrad: Middels – Vanskelig

Rød saft og rømmegrøt hører fjellet til (Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo) familie spiser ved benk i fjellet
Rød saft og rømmegrøt hører fjellet til (Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo)

Servering på sommeren

På sommeren kan du kjøre inn til Prestholtseter (1242 moh.) og gå opp på første og nærmeste topp som er Skarvsenden, også en del av Hallingskarvet, selv om den ikke er høyest.

Denne turen går du fint opp og ned på 1 time.

Les gjerne: Sykle Rallarvegen – Haugastøl-Finse-Flåm-Myrdal

Prestholtseter er åpen for servering både sommer og vinter. Her fristes det med blant annet vafler, boller, lefsekling, rømmebrød, kaker, omelett, horn og rundstykker. På sommeren kan du også få spekemat og den velsmakende rømmegrøten.

Prestholtseter er et flott utgangspunkt for en tur i Hallingskarvet (Foto: Shutterstock)
Prestholtseter er et flott utgangspunkt for en tur i Hallingskarvet (Foto: Shutterstock)

Det er også mulig å gå fra Prestholt, langs bunnen av skaret til Eimeskaret, opp Eimeskaret og videre mot øst mot toppen av Prestholtskarvet, over skarvet og ned trappene til Prestholt igjen, en fin rundtur på ca. 4 timer, når du er i grei form. Kart og kompass anbefales da det ikke er merket løype hele veien.

En fantastisk flott tur!

Flott terreng for hele familien (Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo)
Flott terreng for hele familien (Foto: Paul Arthur Lockhart / Visit Geilo)

Også en vinteridyll

Også om vinteren er Prestholt et kjært turmål. Prøv en tur fra fantastiske Ustaoset for å få enda mer en følelse av nærhet med Hallingskarvet. Lengde på en slik tur er 15 km og tar om lag 2,5 time. Vanskelighetsgrad: Middels

Vinteridyll fra Hallingskarvet (Foto: Yngve Ask / Visit Geilo)
Vinteridyll fra Hallingskarvet (Foto: Yngve Ask / Visit Geilo)

Hallingskarvet nasjonalpark

Hallingskarvet nasjonalpark er en norsk nasjonalpark som ligger i en sørnorsk høyfjellsområde i Hallingskarvet i Viken og Vestland fylker. Parken ble opprettet 22. desember 2006, for å bevare et stort, særmerket og tilnærmet urørt fjellområde slik at landskapet og det biologiske mangfoldet med økosystem, arter og bestander, blant annet villrein, blir bevart.

Vernet skal sikre et karakteristisk landskapselement som er viktig for forståinga av den geologiske historien, og den dekker et område på 450 km².

Over Hardangervidda kan du nyte Nasjonal Turistveg Hardangervidda

Hardangervidda – Fra høyfjellsplatå til vestlandsnatur. En kontrastfylt reise fra store vidder til møte med det vestlandske fjordlandskapet. Vøringsfossen og Måbødalen er en barsk overgang fra øst til vest.

Nasjonal turistveg Hardangervidda går mellom Eidfjord og Haugastøl og er 67 km lang.

Les mer om bilferie og de 18 ulike Nasjonale Turistveger her!

Riksveg 7, Nasjonal turistveg Hardanger, over Hardangervidda gir vide utsyn i det flate fjellterrenget Bildet er fra Skulevikstølen vest for Halne med Hallingskarvet i det fjerne ©Foto Sigmund Krøvel-Velle
Riksveg 7, Nasjonal turistveg Hardanger, over Hardangervidda gir vide utsyn i det flate fjellterrenget Bildet er fra Skulevikstølen vest for Halne med Hallingskarvet i det fjerne (©Foto Sigmund Krøvel-Velle / Statens Vegvesen)

Annonse:

Verdenskart for vegg – til glede for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

Legg inn en kommentar