To personer ser på kart i fjellet

Skeikampen – i Peer Gynts rike

Én kommentar
På vandring med sekk i fjellet Skei
Det er utrolig mange flotte turer å velge mellom på Skeikampen (Foto: Geir Olsen / FjellNorge)

Med Skeikampen som utgangspunkt kan du boltre deg i en rekker flotte vandre- og toppturer i Peer Gynts eget rike.

Noen turer egner seg best for de noe mer turvante, mens andre passer for barn helt ned i seksårsalderen.

Et tips er å delta i Topptrimmen, et årlig samarbeid mellom Naturvernforbundet og Gausdal Idrettslag der du i løpet av sommeren utfordres til å bestige 10 ulike topper i Gausdal.

– Men vi tar turen opp til Prestkampen

Her ligger Valdres i vest, Jotunheimen i nordvest, Rondane i nord og nordøst, Venabygdsfjellet i nord, Østerdalen i øst, Hafjell i sørøst og Gausdal i sør. Dette er en litt krevende tur på 12-16 km som tar 4-6 timer avhengig av rutevalg. En tur for de som er turvante og gjerne litt større barn. Med start fra Skei blir du raskt varm i trøya, her går det bratt oppover.

To personer ser på kart i fjellet
Du får maksimalt ut av turen med et godt kart (Foto: Geir Olsen / FjellNorge)

Følg grusveien opp mot toppen av Kampen. Der veien slutter følger du slalåmtraseen opp til stolheisen. Fra endestasjonen for stolheisen følger du stien østover mot Steinhytta. Her kommer du lett inn på den gule stien. Denne stien følger du forbi toppen av den innerste skiheisen og ned til stikrysset nedenfor. Så følger du den T-merkede Peer Gynt-stien mot Avlundkampen. Gå så over Avlundkampen og til høyre inn på oransje sti merket S8 Skeikampen.

Les gjerne: Peer Gynt-stien fra Skeikampen til Gålå

Følg stien ned mot Gammeldalen og til venstre i stikrysset skiltet S7 Prestkampen. Denne følger du mot toppen. Det er noe bratt oppe på toppen, men herlig utsikt mot Rondane og Jotunheimen. Etter en velfortjent hvil for å hente følger du så lilla sti ned igjen. Og herfra er det flere mulige veier tilbake.

Tips! Er du interessert i å finne spennende opplevelser i Fjell-Norge kan dette kartet være noe for deg! Eller kanskje boka VANDRETURER I NORGE kan lokke fra turgleden? Du kan kjøpe den i vår nettbutikk.

Du kan fortsette på lilla/oransje sti østover mot Gammeldalen, og så følge grusveien tilbake fra Torsdalen. Denne turen er ca. 6 km. og er en lett retur uten for mye vandring i terreng. Eller gå tilbake samme vei som du kom, over Avlundkampen og så til stikrysset. Tar du til venstre (østover) følger du nedsiden av ryggen på Skeikampen tilbake igjen. Her er det god utsikt over den øvre delen av golfbanen. Denne turen er ca. 5 km.

Tar du til høyre (vestover) i stikrysset tar denne ruten deg på vestsiden av fjellet med fin utsikt over Peer Gynt Vegen, Skeistua og Skei Fjellkirke. Denne turen er ca. 6 km og tar deg inn i Peer Gynts rike med fjellbjørk og vier.

Hele året

Skeikampen er en helårsdestinasjon for deg som er glad i aktiviteter ute i vakker natur. Legg ut på langtur i nypreparerte langrennsløyper eller ta en dag i bakken på Skeikampen Alpinsenter. Her finner du aktiviteter for både store og små.

Skeikampen vinter ski snø
Det er 150 km skiløyper rundt Skeikampen, her sett fra Austlid i sør (Foto: Wikimedia)

Fakta

Skei i Gausdal ● Høyeste punkter Skeikampen 1124 moh., Avlundkampen 1117 moh., Prestkampen 1244 moh. ● Fin dagstur ● 5-8 km etter veivalg ● Middels krevende ● Nyttig webadresse med mange spennende turforslag på Skeikampen: www.skeikampen.no

I nærheten

  1. Opplev idyllen på vakre Aulestad. Her bodde nobelprisvinneren Bjørnstjerne Bjørnson med sin familie fra 1875. Hjemmet er et av landets best bevarte kunstnerhjem. Du kan oppleve omgivelsene og atmosfæren fra forfatterens aktive dager. Her tok Bjørnson imot datidens store kjendiser innen kunst og kultur, og han hadde åpent hus for familie og venner.
Fra Bjørnsons arbeidsværelse på Aulestad (Foto: Ian Brodie / FjellNorge)
Fra Bjørnsons arbeidsværelse på Aulestad (Foto: Ian Brodie / FjellNorge)
  1. Skei Fjellkirke ligger idyllisk til mellom grantrærne ved foten av Skeikampen. Kirken er vigslet av daværende biskop Rosemarie Köhn på den 4. november 2001. Det er H.K.H. Dronning Margrethe II av Danmark som har malt altertavlen og kirken er tegnet av arkitekt Eivind Eriksen.

Annonse:

Verdenskart til å henge på veggen – til glede og nytte for alle

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

1 kommentar om “Skeikampen – i Peer Gynts rike”

Legg inn en kommentar