En rolig time på havna i Stavanger (Foto: Per Christian Lind / Visit Norway)

Stavanger – hopp og sprett mellom jernalder og oljealder

2 kommentarer
På oljemuseet lærer du hvordan oljevirksomheten er blitt landets viktigste industri (Foto: CH - Visit Norway)
På oljemuseet lærer du hvordan oljevirksomheten er blitt landets viktigste industri (Foto: CH – Visit Norway)

Byen er kanskje mest kjent som energibyen og selve senteret for det norske oljeeventyret, men byen er både spennende og spektakulær. Og vi lover – museene er langt fra kjedelige!

På sightseeing i fargerike omgivelser (Per Christian Lind / Visit Norway) Stavanger ungt par på tur i byen
På sightseeing i fargerike omgivelser i Fargegaten (Per Christian Lind / Visit Norway)

Hele Stavanger-regionen byr så utrolig mye mer enn industrihistorie, selv om det selvfølgelig preger mange av de aktivitetene og opplevelsene som lokker dere som tilreisende. Sjekk gjerne ut den spektakulære gatekunsten, Stavanger kunstmuseum, bydelen Gamle Stavanger, Fargegaten, domkirken og de gode spisestedene.

Gamle Stavanger

Gamle Stavanger består av 173 vernede og restaurerte trehus som ble oppført på slutten av 1700- og begynnelsen på 1800-tallet.

Bydelen er et populært boligområde og er et av de eldste boligområdene i sentrum av byen. Husene ligger tett i de trange gågatene. Det er koselig å rusle gjennom smauene du føler at skuldrene senker seg et hakk.

Sjekk gjerne ut noen av våre artikler fra regionen:

Matbyen Stavanger

Tre Michelin-stjerner i Stavanger! Restauranter og råvarer i denne delen av Norge får de beste skussmål fra både nasjonale matkritikere og fra Michelin-guiden, hvor Stavanger ble første norske by utenom hovedstaden som fikk den gjeve Michelin-stjernen i 2016.

Stavanger kan by på noen av de beste restaurantene i Norge (Foto: Per Christian Lind / Visit Norway)
Stavanger kan by på noen av de beste restaurantene i Norge (Foto: Per Christian Lind / Visit Norway)
En rolig time på havna i Stavanger (Foto: Per Christian Lind / Visit Norway)
En rolig time på havna i Stavanger (Foto: Per Christian Lind / Visit Norway)

Men hva med å hoppe over 1000 år tilbake i tid?

Start derfor rundturen med et besøk hos Arkeologisk Museum der dere kan finne ut hvordan det var å leve i Vikingtiden. I utstillingene blir dere kjent med rebelske krigere, men også livet til de seks kvinnene fra Rogaland: Gudrun, Svåva, Svankvit, Herborg, Sigerlin og Niamh står sentralt. En husfrue med synske evner, en velkledd dame fra en familie med anselige kontakter og en kvinne med et smykke som bærer på en brutal historie.

Følg så opp vikingopplevelsen med et besøk på Jernaldergården på Ullandhaug og bli med på livet i eldre jernalder. Dette er et levende friluftsmuseum som er åpent hele året. De tre husene er innredet med utstyr og husgeråd, og det brenner levende ild på de opprinnelige ildstedene.

Jernaldergården på Ullandhaug (Foto: region Stavanger)
Jernaldergården på Ullandhaug (Foto: region Stavanger)

På Jernaldergården blir dere møtt av husfruen og gårdens eget folk. Her kan dere sitte rundt ildstedet og høre på historier fra hverdagen slik den var for 1500 år siden. Som den eneste i sitt slag i Norge er gården gjenreist på restene etter en bondegård fra folkevandringstiden, ca. 350 – 550 e.Kr.

Gården ligger på toppen av Ullandhaug, ca. 3 km fra Stavanger sentrum, med praktfull utsikt over Nord-Jæren og Hafrsfjord. Et besøk på Jernaldergården er spennende for hele familien.

Tilbake til nåtiden

Etter å ha spist husfruens ferske hellekaker stekt over glørne på Jernaldergården tar dere turen tilbake til moderne tider. I havnen i sentrum har Stavanger et museum dedikert til historien om den norske oljeindustrien, og på museets uteområde er det satt opp en spennende park, kalt Geoparken.

Lite blomster her, men desto mer rester av tungindustri som er omgjort til en leke- og forundringsplass. En plass som ikke bare trigger lekelysten, men også andre interesserte.

Mye gøy å finne på i Geoparken (Foto: CH / VisitNorway.com) Stavanger Rogaland
Mye gøy å finne på i Geoparken (Foto: CH / VisitNorway.com)

I over ti år har Geoparken vært en populær nabo til Norsk Oljemuseum. Selve Oljemuseet er fullt av gøyale aktiviteter og opplevelser for barn og ungdom. Det er virkelig gøy å besøke dette museet. I utstillingene på Oljemuseet er det rom for å leke, studere og hygge seg sammen som familie.

Så hva med å teste ut redningsstrømpen? Her kan dere skli ned nettet og teste høydeskrekken med et fall på fire meter. I katastroferommet må dere gjennom en mørk labyrint mens alarmen går, så klarer dere å finne veien ut? Hvem i familien er raskest?

Mer å utforske i nærheten

Norsk barnemuseum er en kulturhistorisk samling om barnekultur og barndomshistorie og har utgangspunkt i Per Inge Torkelsens egen leketøyssamling. Museet har ulike aktivitetsutstillinger og lekemiljøer for barn i alle aldre. Mange gode minner også for voksne fra egen barndom. Museet er en del av MUST Museum Stavanger.

Hafrsfjord er kanskje mest kjent fra norgeshistorien for slaget i Hafrsfjord i år 872. Her slåss Harald Hårfagre og vant over flere småkonger og ble dermed Norges første konge. Her ligger også andre fornminner, samt en flott tursti og badestrender.

Sverd i fjell er et monument til minne om Slaget i Hafrsfjord (Foto: Foap / Visit Norway)
Sverd i fjell er et monument til minne om Slaget i Hafrsfjord (Foto: Foap / Visit Norway)

Fakta

Stavanger, by i Rogaland ● Kjent som oljebyen ● Norges fjerde største bykommune ● Stavanger er administrasjonssenteret i Rogaland fylke og sete for statsforvalteren, fylkesadministrasjonen og Stavanger bispedømme ● Mange spennende museer – eget barnemuseum ● Historiske Hafrsfjord ● Nyttige webadresser: fjordnorway.com, arkeologisk-museum, norskolje.museum.no


Annonse

Verdenskart for vegg – til nytte for hele familien

Kart over verden til å henge på veggen. fra Stikk av as
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Stavanger – hopp og sprett mellom jernalder og oljealder