Nok av plass å boltre seg på i Trysil (Foto: Foap / VisitNorway) på alpinski i bakken

Skagsvola – Trysils egen Besseggen

2 kommentarer
Familie med to voksne og fem barn på god vei opp til Skagsvola i Trysil med Engersjøen i bakgrunnen.
På god vei opp til Skagsvola med Engersjøen i bakgrunnen (Foto: Hans Martin Nysæter)

Dette er en attraksjon som kan ta pusten fra både store og små. Her stuper det nemlig 460 meter rett ned i Engersjøen.

Fra denne sjøen lengst nord i Trysil går fjellet nesten rett opp til en fjellrygg som kan gi assosiasjoner til Besseggen, selv om eggen er bredere og mye enklere å gå.

Turen går inn fra baksiden av fjellet, med start på Brunsdalssetra og er en rundtur på en snau mil. Du trenger ikke å være i spesielt god form for å klare turen. Dette er en av få toppturer som både er barnevennlig og eldrevennlig.

Det er to stier til toppen, en sørlig og nordlig og begge er godt T-merket. Det fineste er å gå turen som en runde. Den nordlige stien er litt kortere, men også brattere. Der begynner opplevelsene allerede etter ca. 30 minutter når Engersjøen dukker fram mellom trærne.

Dersom du ikke er så fjellvant kan det være greit å gå den sørlige stien begge veier. Den er like lettgått, men noe lenger. Ingen av stiene går i vått terreng, men på toppen er det steiner og litt ulendt.

Det er ei toppturkasse på den sørligste toppen som er Skagsvolas høyeste punkt. Går du opp den sørligste stien, er det 5 km dit. Går du den nordligste, er det 4,4 km.

Sjekk denne videoen

Høydepunktet på denne populære rundturen er fjellryggen på 1,6 km. Den er bredest i sør, på Skagsvolas høyeste punkt 932 moh. Så blir den smalere nordover og ender opp i en 600 meter lang egg. Der er det 460 meter ned til sjøen. Der eggen er på det smaleste er det merket to snille, innvendige sløyfer. Ikke gå så langt utpå kanten. Hold deg noen meter innpå.

Ha robuste sko og gå forsiktig over eller forbi steinblokkene. Det er åpnet et nytt utsiktspunkt lengst sør på Skagsvola.

Det er skiltet til parkeringsplassen fra fylkesveg 26 i sørenden av Engersjøen. Kjør først 7 km på grusveg til Elvdalen. Deretter 4 km på skogsbilveg til du kommer til tre koier. Vegen er sommeråpen og gratis å kjøre på og det er godt med parkering.

Trysil har egne hjemmesider med utrolig mange aktiviteter og tilbud. Ta deg tid til å utforske destinasjonen her.

Og mens du er i Trysil…

Stisykling

Trysil et nøye planlagt og elegant utformet nettverk av stier som passer terrengsyklister på alle nivåer. Området kalles Gullia. De enkleste stiene kan sykles av små barn og på nærmest en hvilken som helst sykkel, samtidig er det utfordringer som gjør at lidenskapelige stisyklister kan holde på her i timevis. Noe av det samme preger Magic Moose, den første heisbaserte sykkelløypa i Trysil og en herlig utforløype laget for stisyklister.

To barn i full fart på stisykling i Trysil. Korrekt antrukket med hjelm.
Hele familien storkoser seg på stisykling i Trysil (Foto: Hans Martin Nysæter)

Du finner mye mer om sti- og terrengsykling på magasinet Terrengsykling sine hjemmesider.

Klatrepark

Klatreparken Høyt & Lavt Trysil ligger sentralt på Trysil Turistsenter. Om sommeren skjer mye av klatringen på tvers av sykkelløypene.  Mesteparten av klatringen starter fra et 12 meter høyt tårn. Det er 8 klatrebaner i ulike vanskelighetsgrader og en klatrevegg, til sammen 89 klatreelementer. Sjekk hjemmesiden for mer detaljert informasjon.

Rideturer

Trysil Hestesenter ligger i et fantastisk rideterreng med spennende urskog og urørt natur.Hestene er snille og stødige. Turene tilpasses alltid etter egne ferdigheter, og de lover deg en spennende tur, uansett hvor mye eller lite du har ridd før. Sikkerhet er viktig, og også du som har liten erfaring vil føle deg trygg. Sjekk ut tilbudet på deres egne hjemmesider!

Tre undommer på hesteryggen utforsker naturen i Trysil.
Trysil er herlig også til hest (Foto: Hans Martin Nysæter / Destinasjon Trysil)

Vinter i Trysil

Trysil har Norges største og mest populære skisenter. Trysil består av fire sammenhengende skiområder. Du får 81 kilometer med skikjøring fordelt på 69 velpreparerte bakker i tre himmelretninger. Du kan kjøre på fjellet og i skogen, snow parks for både nybegynnere og erfarne samt et fyldig ukeprogram med mange aktiviteter.

I og rundt Trysilfjellet er det ca 100 km med preparerte langrennsløyper, og i hele kommunen er det over 500 km med preparerte løyper.

Sjekk mer på Skistar sine hjemmesider!

Nok av plass å boltre seg på i Trysil (Foto: Foap / VisitNorway) på alpinski i bakken
Nok av plass å boltre seg på i Trysil (Foto: Foap / VisitNorway)

Vil du lese mer om rundreise på Østlandet, kan du åpne denne artikkelen!


Annonse:

Verdenskart for vegg – til nytte og glede for store og små

Kart over verden til å henge på veggen.
Med dette verdenskartet på veggen finner du lett fram til land, byer og hav over hele verden.

2 kommentarer om “Skagsvola – Trysils egen Besseggen”

Legg inn en kommentar